El cost del servei anual és de 4,1 milions d’euros, fet que suposa un increment de 470.000 euros respecte del contracte anterior. L’objectiu és fer de Manresa una ciutat més neta, sostenible i amb menys soroll, amb una distribució del servei en horari diürn. El nou contracte també incorpora un nou sistema per millorar la gestió de les incidències.
El nou contracte de neteja viària, aprovat pel Ple aquest setembre, ja ha començat a caminar incorporant progressivament millores significatives en el servei que permetran fer de Manresa una ciutat més neta, més sostenible i amb menys soroll. El cost del servei anual serà de 4,1 milions d’euros, fet que suposa un increment de 470.000 euros respecte del contracte anterior. Així ho ha explicat aquest matí l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i el regidor de Qualitat Urbana, Via Pública i Ciutat Intel·ligent, Josep Gili Prat, en una roda de premsa que ha servit per presentar les millores.
Amb el nou contracte, el servei millora en totes les facetes. S’incorpora més personal (increment del 16% de la plantilla + els operaris de reforç) i maquinària més especialitzada, amb un augment de vehicles elèctrics (ara ho seran un 85%). Una de les grans novetats és que el servei passa a fer-se en horari diürn, per evitar molèsties relacionades amb el soroll. També s’incorpora un nou sistema informàtic que permet que la gestió de les incidències sigui més àgil i eficaç, i es dota tots els equips d’un terminal mòbil per poder-les registrar durant el servei.
En aquests moments, ja es treballa amb els nous criteris que estableix el contracte. Pel que fa la maquinària nova, és previst que arribi en els propers mesos.
Tal com han explicat el regidor, amb el nou contracte s’espera fer un salt endavant important, ja que es destina a la neteja “més diners, més personal, màquines més modernes, més vehicles elèctrics, més neteja amb aigua a pressió, més efectius per netejar pintades, orins i papereres i una millor gestió de les incidències”. Amb tot, el regidor i l’alcalde han apel·lat també a la “col·laboració” i a la “coresponsabilitat” de la ciutadania per tal de poder tenir i mantenir una Manresa neta.
Més rendiment i eficiència
L’escombrada manual afegeix un equip d’aspiració autopropulsat, que ofereix més rendiment, tres tricicles elèctrics i dos carretons autoportants elèctrics, que faciliten els desplaçaments dels operaris. Els nous carretons tenen dos compartiments i permeten la separació d’envasos i resta ja en el moment de l’escombrada. A més, s’augmenta la dotació de personal els dissabtes, fet que permet augmentar les freqüències, i s’amplia el servei d’escombrada de repàs a les tardes a la zona centre i a altres espais amb un alt ús, com ara parcs infantils o entorns escolars, per tal de mantenir l’estat de netedat aconseguit durant el torn de matí.
Pel que fa a l’escombrada mecànica, comptarà sempre amb un conductor i també un peó, per tal de netejar i repassar millor voreres i llocs poc accessibles, com ara els espais sota els cotxes aparcats. Es disposarà d’una escombradora dual (amb llances d’aigua) de 5m3 i de tres escombradores de 2m3.
La neteja amb aigua a pressió augmenta d’un a dos equips. Els nous vehicles permetran treballar en circulació, fet que millorarà el rendiment i possibilitarà més freqüència, així com un àmbit d’actuació més extens. A més, la neteja amb decapadora amb aigua calenta permetrà una qualitat de neteja superior i el sistema de reaspiració proporcionarà un millor acabat.
A banda, s’augmenta el servei de brigada d’incidències per poder actuar en cas d’accidents i altres necessitats imprevistes de manera ràpida, amb un equip al matí i un altre a la tarda.
Més neteja de pintades, papereres i orins
El nou servei de neteja inclou més serveis complementaris, com la neteja i el manteniment de les papereres, la neteja intensiva de taques d’orins i taques persistents o la neteja de pintades, que inclou l’actuació d’una empresa especialitzada i un tractament anual antigrafitis.
També es milloren els Plans Especials de Neteja, que comprenen aquells serveis de neteja que es realitzen com a conseqüència d’un esdeveniment concret (manifestacions, celebracions, etc.) o de l’acció cíclica de la natura (fulles, pol·len, etc.).
(*) El regidor Josep Gili Prat i l'alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, durant la roda de premsa.