L’equipament, declarat Bé Cultural d’Interès Local, és propietat de l’Orfeó Manresà, que avui ha manifestat la seva voluntat de transmetre l’auditori a la ciutat.
Aquest dijous s’ha fet una visita a l’Auditori Sant Francesc, que ha servit per comprovar el resultat de les darreres obres que s’hi han fet. L’actuació ha permès rehabilitar els sostres situats a les verticals de les naus laterals, malmesos per les humitats, i que esdevenen terrats de l’edifici de l’antiga església de Sant Francesc de Manresa, amb un import total de 307.281,79 euros (IVA inclòs).
La visita ha estat encapçalada per l’alcalde, Marc Aloy Guàrdia, i per la presidenta de l’Orfeó Manresà, Montserrat Corrons Boix. També hi ha assistit el regidor de Mobilitat i Projectes Urbans, David Aaron López Martí, i l’arquitecte Lluís Piqué Sancho, autor del projecte de rehabilitació, així com altres membres de l’Orfeó.
Les obres han permès refer les voltes del sostre de la primera planta, ubicades a la vertical dels terrats laterals, i que configuraven un fals sostre. També s’han substituït les bigues que estaven malmeses i s’han sanejat els terrats, on s’ha col·locat un paviment de lloses auto-drenants que permet fer circular l’aigua quan plou. A banda, s’han repassat els coronaments de façana, tot restituint la geometria original de la reforma que va fer Bernat Pejoan. I s’ha refet la barana de perímetre del carrer Campanes, que estava construïda en dos moments arquitectònics, i s’havia obert. Un cop executada aquesta actuació, l’Ajuntament de Manresa espera poder redactar entre el 2023 i el 2024 el projecte per rehabilitar la coberta principal.
Bé Cultural d’Interès Local
L’Auditori de Sant Francesc (segle XVII) està situat a la cantonada entre el carrer Sant Francesc i el carrer Campanes, en zona limítrofa a l’antic recinte emmurallat, en la que era una de les sortides de la ciutat antiga. L’església era una de les parts del conjunt d’un convent, que tenia adossat a la seva façana oest la residència de la comunitat amb claustre a dos nivells i, posteriorment, amb un nou cos edificat, de residència i internat, a la seva façana Sud, amb façana al carrer Campanes. El 1985 es va declarar Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).
L’equipament és propietat de l’Orfeó Manresà, que el 1982 en va cedir l’ús a l’Ajuntament de Manresa, per un període de 50 anys. Avui, la presidenta de l’Orfeó ha explicat que la voluntat de l’entitat és que l’auditori “quedi per la ciutat”, per tal que Manresa pugui gaudir d’un auditori públic per a concerts i altres activitats artístiques i culturals. Amb aquest objectiu, la junta de l’Orfeó Manresà ha aprovat la decisió i ja s’està treballant en el conveni per consolidar la plena disponibilitat de l’auditori a l’Ajuntament.
Antiga església de Sant Francesc de Paula
L’antiga església de Sant Francesc de Paula va començar a construir-se el 1638, projectada per l’arquitecte de l’orde de Sant Francesc Fra Joan Font. L’obra es va acabar el 1679 i va ser consagrada el 1683. Es tracta d’una església d’una sola nau amb cinc arcs torals i capelles laterals amb voltes d’aresta, construïda amb pilars i murs de pedra i voltes de maó.
A la façana principal, l’accés es fa a través d’un atri de tres arcs rodons, al damunt dels quals hi ha uns finestrals neoromànics. Dins l’atri, destaca el portal barroc que es conserva de l’època de la construcció de l’edifici.
A finals del segle XIX (a l’any 1895), va ser molt transformada per l'arquitecte Bernat Pejoan, que hi introduí la decoració d’estil neoromànic. Durant la Setmana Tràgica (1909), l’edifici va patir greus desperfectes.
Annex a la part posterior de l’església hi ha l’edifici del convent, que va ser regit pels religiosos mínims, orde mendicant fundat per Francesc de Paula. El 1848 el convent va ser ocupat per les monges de l'Ensenyança. Ja sense culte, des del 1978 l'església s'ha adaptat com a auditori de l’Orfeó Manresà.