Aquest matí, el president de la Generalitat, Pere Aragonès Garcia, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena Garcia, i l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, han fet una visita a les instal·lacions, ubicades al Passeig de la República. Tot seguit, s’han desplaçat cap a la comissaria dels Mossos d’Esquadra a la capital del Bages, on s’ha anunciat que, seguint el model de Manresa, la Generalitat desplegarà una desena de comissaries de proximitat més arreu del país.
Les obres per adequar el local del Passeig de la República que acollirà la comissaria de proximitat compartida entre la Policia Local de Manresa i els Mossos d’Esquadra s’iniciaran passat l’estiu. Aquest dijous al matí, el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès Garcia, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena Garcia, i l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, han fet una visita a les instal·lacions, en la qual també hi ha assistit la delegada del Govern a la Catalunya Central, Montserrat Barniol Carcasona i el regidor de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament de Manresa, Joan Calmet Piqué, entre altres autoritats. Tot seguit, s’han desplaçat cap a la comissaria dels Mossos d’Esquadra a la capital del Bages, on s’ha anunciat que, seguint el model de Manresa, la Generalitat desplegarà una desena de comissaries de proximitat més arreu del país.
En la seva intervenció, el president Aragonès ha detallat que el conveni de col·laboració entre la Generalitat i l’Ajuntament de Manresa per a la creació de la comissaria de proximitat ja s’ha formalitzat. L’acord, que estableix les obligacions de cada institució, fixa la distribució de les despeses derivades de les obres i del funcionament de la comissaria: un 55% anirà a càrrec del Departament d’Interior i un 45% a càrrec de l’Ajuntament, amb un cost màxim estimat per a l’adequació del local de 300.000 (IVA inclòs).
El conveni també estableix que la Generalitat es farà càrrec de la redacció del projecte i de la direcció de les obres, mentre que l’Ajuntament s’encarregarà de la licitació i de l’execució dels treballs. L’alcalde Aloy ha avançat que es treballa amb la previsió que el projecte es pugui aprovar al llarg d’aquest mes de març i que les obres es puguin iniciar passat l’estiu, un cop finalitzat el procés de licitació.
Un nou model de proximitat
La integració dels Mossos d’Esquadra i de la Policia Local de Manresa en un mateix espai al Centre Històric té l’objectiu d’apropar els cossos policials a la ciutadania i de situar-los a peu de carrer, amb l’objectiu de donar millor servei, atendre peticions, recollir denúncies i esdevenir punt de referència a la ciutat. El fet de compartir espais i coordinació també permet oferir una imatge unificada de la tasca policial, amb respecte a les competències pròpies de cada cos, i projectar una imatge unificada del concepte de policia que treballa en un mateix territori.
Tal com ha assegurat el president Aragonès, “amb aquesta nova comissaria inaugurem un nou model policial arreu del país: més proper a la ciutadania, més proper a la gent, més vinculat al territori i amb més presència al carrer”, sobretot, ha afegit, “per actuar en l’àmbit preventiu, d’acompanyament i d’informació, i contribuir a aquest sentiment de seguretat que la ciutadania arreu del país ha de tenir”.
En la mateixa línia, l’alcalde Aloy ha recordat que, des de fa un any i mig, els dos cossos policials ja actuen de manera conjunta en les anomenades patrulles mixtes, que “actuen a peu de carrer, visiten comerços i realitzen aquesta tasca tan important de proximitat”. Ara, amb la comissaria compartida, es vol fer un pas més: “serà una eina importantíssima per apropar encara més els cossos policials a la ciutadania, per fer una policia més propera”.
Millorar la seguretat, el civisme i la convivència
El projecte de comissaria de proximitat forma part del paquet de mesures que l’Ajuntament de Manresa va posar en marxa a finals del 2021 per millorar la seguretat, el civisme i la convivència a la ciutat, entre les quals destaca la instal·lació de càmeres de videovigilància; operatius policials especialitzats i compartits entre Policia Local, Mossos d’Esquadra i Policia Nacional; les patrulles ciutadanes mixtes; el reforç de la neteja i la il·luminació de determinades zones, el reforç de programes socials i, també, la creació de la Taula per la Seguretat, el Civisme i la Convivència, una eina que ha permès compartir informació i fiscalitzar les accions. Des de finals del 2021, s’ha reunit periòdicament, constatant un descens dels fets delictius. La Taula està integrada per la Federació d’Associacions de Veïns de Manresa, la Unió de Botiguers de Manresa, la Cambra de Comerç, el Col·legi d’Advocats, per tots els grups municipals i per representants dels cossos de seguretat.
(*) Peu de foto: L'alcalde Aloy i el president Aragonès durant la roda de premsa