Manresa celebra del 18 al 21 de maig el Dia Internacional dels Museus amb jornades de portes obertes i activitats gratuïtes per a tots els públics

Sota el lema “Museus, sostenibilitat i benestar”, els museus de Manresa han organitzat un ampli programa de dinamització que inclou jornades de portes obertes, visites guiades, exposicions, música, jocs, tallers i altres propostes amb l’objectiu de posar en valor els equipaments museístics de la ciutat.

 

imagen

Manresa se suma un any més a la commemoració del Dia Internacional dels Museus (DIM), el gran esdeveniment que organitza al voltant del 18 de maig el Comitè Internacional dels Museus (ICOM) des de l’any 1977. Són jornades pensades per posar els museus al centre de l’atenció i reivindicar la tasca que fan en l’estudi, preservació i difusió del patrimoni cultural de tots, però també en el paper que tenen com a institucions culturals en el desenvolupament de la societat i en la millora del benestar i la cohesió de la comunitat.


En aquesta edició, el lema d’aquesta celebració és "Museus, sostenibilitat i benestar”, una proposta de l’ICOM que vol posar en relleu el potencial dels museus per al benestar i el desenvolupament sostenible de les nostres comunitats: des del suport a l’acció climàtica i el foment de la inclusió, fins a la lluita contra l’aïllament  social i la millora de la salut mental.


Manresa té una xarxa de museus que vetllen per la preservació del patrimoni de la ciutat i ofereixen aquesta mirada reflexiva per entendre el present i encarar el futur, i des del 18 al 21 de maig ho faran de forma molt especial amb una programació oberta a tothom (jornades de portes obertes, visites guiades, exposicions, taller  i altres d’activitats de dinamització)  amb l’objectiu de posar en valor aquest patrimoni i fer més lluïda aquesta commemoració.


Entre les novetats d’aquesta edició hi ha el concert “Viñas i Pujol. Dos Apòstols del seu temps”, al Museu de l’Aigua i el Tèxtil, a càrrec de la guitarrista Maria Ribera Gibal, que farà un recorregut musical de José Viñas,  compositor i guitarrista del segle XIX, i d’Emili Pujol,  un dels guitarristes  més destacats de la primera meitat del XX.


També hi haurà dos tallers interessants: a l’Espai 1522 es farà el taller “Benestar i patrimoni: equilibri entre cos, ment i emocions” , una proposta per alliberat tensions i calmar la ment a càrrec  de la coach i mestra Gisela Baraldés; i el Museu de Geologia Valentí Masachs  acollirà el taller “Els bits gravats a l’aigua”, per conèixer el recorregut de les aigües i es va descobrint de manera experimental quina informació queda gravada a la seva memòria, ja que les gotes d’aigua porten codificada un munt d’informació.


A banda de les jornades de portes obertes a tots els equipaments museístics de Manresa, la Basílica de la Seu, el Carrer del Balç, el Centre de l’Aigua de Can Font, l’eMM”– Espai Memòries, Magatzem Lapidari del Museu de Manresa i la Casa de l’Agulla han organitzat visites i itineraris guiats en horari específic, que permetrà conèixer amb més profunditat la riquesa patrimonial i artística d’aquests espais.


En aquesta edició, coincidint amb la celebració de la Fira ExpoBages i amb la iniciativa del Parc de la Séquia, el dissabte 20 de maig, se celebrarà l’itinerari “La Séquia amagada”, que arrencarà a l’estand Manresa Turisme –instal·lat al Passeig de Pere III, davant el carrer Canonge Mulet- i resseguirà l’itinerari de  l’antic traçat del torrent dels Predicadors i el canal de la ciutat per descobrir elements relacionats amb l’aprofitament de l’aigua de la Séquia a dins de la ciutat.


El Museu de Manresa farà l’activitat “Ens aventurem al barroc”, una proposta educativa experimental amb activitats lúdiques inspirades en el barroc, organitzada pel Museu de Manresa i la FUB i destinada exclusivament a l’alumnat de l’Oms i de Prat.


Una altra proposta singular que es va estrenar l’any passat- amb  molt bona acollida-  i enguany es repetirà és “El joc dels museus”, a partir d’una història que relaciona 7 peces dels 7 equipaments museístics de Manresa, de les quals s’hauran d’aconseguir els cromos. Els fulletons amb la història es podran trobar als diferents equipaments museístics de la ciutat i a l’Oficina de Turisme de Manresa. Les imatges de les peces es podran obtenir a l’equipament museístic corresponent. Fins al dia 30 de juny podreu presentar el fulletó de la història completa amb les imatges a qualsevol dels llocs indicats més amunt i optareu a un premi.


El programa d’activitats és promogut per l’Ajuntament de Manresa, però només és possible gràcies a la tasca i la col·laboració de tots els equipaments museístics de la ciutat (Museu de Manresa, Museu de l’Aigua i el Tèxtil, Museu de Geologia Valentí Masachs, Museu de la Seu, Centre d’Interpretació del Carrer del Balç, Espai 1522 i Santuari de la Cova) a la participació activa d’institucions i entitats de la ciutat, com ara els Amics de la Seu, la Fundació Turisme i Fires de Manresa, la Fundació Cova Sant Ignasi-Manresa, el Parc de la Séquia o la Parròquia de Santa Maria de la Seu. També amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

(*) Peu de foto: Les cobertes de la Basílica de la Seu, uns dels atractius que es podran visitar la setmana vinent

 

PROGRAMA D’ACTIVITATS

 

Documents relacionats

PDF DIM
  • imagen