L’acte es farà el dimarts 20 de juny a les 19 hores a l’Espai Manresa 1522. L’experiència d’entitats del territori i propostes d’actuació es combinaran amb una cloenda musical a càrrec del Cor Incordis i amb un tast de productes de Síria. A més a més, s’han programat dues exposicions per aprofundir en la temàtica.
El Programa de Cooperació de l’Ajuntament de Manresa, amb la participació de persones refugiades, institucions públiques i entitats socials organitza ‘El Refugi en Primera Persona’, en el marc de la commemoració del Dia Internacional de les Persones Refugiades. Es tracta d’una trobada ciutadana amb testimonis, audiovisuals, gastronomia i projectes d’acció de suport als drets humans i al dret a la protecció internacional per a persones que fugen de les violències locals i globals al seu país de naixement. L’acte es farà aquest dimarts 20 de juny a les 19 h, a l’Espai Manresa 1522.
L’acte, que compta amb el suport de la Direcció General de Migracions, Refugi i Antiracismes de la Generalitat de Catalunya, s’iniciarà amb la benvinguda de Marlen Niubó, coordinadora del Comitè per l’Acollida de les Persones Refugiades de la Generalitat. A continuació, Anna Palou, que conduirà l’acte, donarà pas a un diàleg amb persones que han estat víctimes de les violències estructurals que provoquen el desplaçament forçós, i que són ara titulars del dret internacional al refugi. Tània Flores, dona hondurenya acollida a Manresa amb el suport de Creu Roja, i Juan Diego Medina, jove activista indígena del Cauca Colombià, acollit a Barcelona mitjançant el Col·lectiu Maloka, comentaran la seva experiència.
Després, a través del curtmetratge documental “Al Aman: Beirut - Barcelona” de l’Associació Catalana per la Pau, es mostraran les vides de dues noies sirianes que defensen els drets de les persones refugiades al Líban i a Catalunya, les societats on estan buscant refer les seves vides en condicions molt diferents. Posteriorment, altres entitats locals, incloses associacions que gestionen serveis d’acollida de persones refugiades a Manresa, comentaran les seves perspectives i projectes. En aquesta línia es comptarà amb l’experiència de la Fundació Germà Tomàs Canet, de Maloka i de la Caravana Obrim Fronteres.
Per finalitzar l’acte, el Cor Incordis presentarà una selecció de cançons reivindicatives i un grup de dones sirianes refugiades a Manresa compartirà un pica-pica típic amb la intenció d’animar el coneixement i la col·laboració entre la ciutadania i les organitzacions que treballen per la pau i el dret internacional al refugi.
Exposicions per aprofundir en la temàtica
A més a més de les activitats del dia 20, la ciutadania podrà visitar dues exposicions en espais públics.
Per una banda, “Siguem refugi: per un món sense camps”, que s’instal·larà als voltants de l’escultura l’Acollida, a la Plaça Fuis i Palà, del 19 al 29 de juny. Es tracta d’un material del Fons Català de Cooperació que mostra la situació dels camps de persones refugiades ubicats a diferents països.
De l’altra, “Drawing 4 Equality: desafiant els rols de gènere a les dues ribes de la Mediterrània”, a la Biblioteca del Casino, del 14 al 27 de juny. Una exposició que reivindica el rol de les dones de les dues ribes de la Mediterrània com a motor de transformacions socials. És una proposta emmarcada en el projecte EqualMed impulsat per la Diputació de Barcelona.
Les actuacions formen part del Pla d’Educació per a la Ciutadania Global de la Regidoria de Cooperació de l’Ajuntament de Manresa, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i el Consell Municipal de Solidaritat. Per a més informació, contactar a través de http://www.cooperacio.manresa.cat
(*) Peu de foto: Programa de la trobada "El refugi en primera persona".