La mostra s’ha ubicat al vestíbul del pavelló i recull imatges i fotos rellevants que homenatgen els protagonistes de 50 temporades del Bàsquet Manresa en la màxima categoria, el 25è aniversari de la gran victòria a la Lliga ACB i els fets més destacats de la història del bàsquet a la nostra ciutat.
El vestíbul del pavelló del Nou Congost ha acollit aquest vespre l’acte d’inauguració d’una gran exposició que mostra la gran passió i afició per desperta el bàsquet a Manresa, i homenatja els èxits aconseguits en un esport que ha esdevingut un gran element d’identitat, capitalitat i projecció de la ciutat.
El projecte expositiu, que quedarà instal·lat de manera permanent, s’ha dut a terme amb l’objectiu de commemorar els aniversaris històrics del bàsquet manresà, com són les 50 temporades en la màxima categoria del Club Bàsquet Manresa i el 25è aniversari de la conquesta del títol de la Lliga ACB i, alhora, per recordar i homenatjar les persones i clubs més rellevants de la història del bàsquet a la ciutat.
L’acte d’inauguració ha estat presidit per l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, el president del Bàsquet Manresa, Albert Cots Sarrate, el regidor d’Esports i Salut, Anjo Valentí Moll, i el representant de la Comissió Organitzadora dels 25 anys de la Lliga ACB, Carles Jódar Jerez.
La celebració ha comptat també amb la presència de membres del govern municipal, expresidents del Bàsquet Manresa, exjugadors, representants de la Federació Catalana de Bàsquet i d’altres clubs de bàsquet de la ciutat, i membres i col·laboradors de la Comissió del 25è Aniversari de la Lliga ACB i de la junta directiva del Baxi Manresa.
Una exposició dividida en sis eixos temàtics
L’exposició es distribueix en sis eixos temàtics: No sabíem que era impossible; Els anys que vam tocar el cel; Herois de tots els temps; Gestes que ens han fet grans; El factor Congost i El Miracle Manresa.
La primera part de l’exposició No sabíem que era impossible està dedicada al gran èxit de l’aleshores TDK Manresa, que va aconseguir la lliga de l’any 1998, amb un equip que ha esdevingut llegendari i que va entrenar Lluís Casimiro. La segona part, sota el títol Els anys que vam tocar el cel, és una glossa de la dècada dels 90, una època gloriosa de l’entitat, en la qual també l’equip manresà van guanyar la Copa del Rei.
Herois de tots els temps és la tercera part d’aquesta mostra. Es tracta d’un resum de jugadors i entrenadors que van marcar una època al Bàsquet Manresa, com Magí Suau o Joan Colell a la dècada dels 60, i jugadors més actuals, com Rafa Martinez o Chima Moneke, que han destacat els darrers anys.
La quarta part Gestes que ens han fet grans és similar a l’eix temàtic anterior, però en aquesta ocasió, en comptes de destacar les individualitats, es posa el focus en els equips i plantilles que van aconseguir ascensos i títols, o que van arribar a finals tant estatals com internacionals.
Pel que fa a la cinquena part, porta per títol El factor Congost i està dedicada a l’afició que sempre segueix l’equip tant en les victòries com en els moments complicats, subratllant un dels moments de més explosió recent com va ser la final four de la Basketball Champions League del 2022, que va mobilitzar 5.000 aficionats del club a Bilbao.
I en la sisena i darrera part es fa un repàs del bàsquet a Manresa des dels inicis, com el primer partit masculí (1929) i el primer partit femení (1931), i es recorden persones i clubs que han estat història a la ciutat, com La Salle, el CB Manresa, el Bàsquet Femení Manresa o el Badia Solé.
Col·laboració indispensable
L’exposició es va gestar arran de la iniciativa de l’anterior president del Bàsquet Manresa, Jordi Serracanta Espinalt, i de la Comissió dels 25 anys de la Lliga ACB, presidida per Fernando Peñarrubia, que va rebre el suport de l’Ajuntament de Manresa, que l’ha finançat. El contingut de la mostra ha estat elaborat pel periodista manresà resident a Galícia Xavier Prunés Feixas —que no ha pogut assistir a l’acte— amb la col·laboració de la Comissió Organitzadora dels 25 Anys de la Lliga ACB, Joaquim Vert, Joaquim Alberch, Tom Puigmal, Pol Rodríguez, Francesc Canellas i Marc Amposta. El disseny és de l’empresa bagenca E2S.