‘Ciclotímia. Una muntanya russa emocional’, de l’artista Rock, i ‘Dones defensores dels drets humans’, a càrrec de diferents entitats manresanes que treballen per la solidaritat i les dones, són les mostres que es poden visitar aquest mes d’octubre.
El Casal de les Escodines i el Centre Cívic Selves i Carner ofereixen dues propostes expositives que es podran visitar durant aquest mes d’octubre. Es tracta de l’exposició de pintura ‘Ciclotímia, una muntanya russa emocional’, a càrrec de l’artista Rock, i l’exposició ‘Dones defensores dels drets humans’, una mostra elaborada per entitats dels Consells Municipals de Solidaritat i de la Dona.
Ciclotímia. Una muntanya russa emocional
La mostra de pintura Ciclotímia. Una muntanya russa emocional és una proposta inclosa dins part dels actes del Dia Mundial de la Salut Mental, la Taula de Salut Mental, de la qual formen part la regidoria de Drets Socials i Persones Grans i la regidoria de Salut, i en col·laboració amb la regidoria de Cultura i Llengua de l’Ajuntament de Manresa.
L’autor de les obres exposades és en Rock, un artista polifacètic que s’inicia en el món de l’art estudiant disseny de joieria a l’Escola d’Arts i Oficis de la Diputació de Barcelona. L’any 2008 després d’una operació de lenta recuperació l’artista decideix agafar un llibre per aprendre dibuix artístic de forma autodidacta i descobreix el que esdevindrà una de les seves passions. Tal com diu el Rock “donar color és l’últim pas, el fet important és pintar; la tècnica o la superfície només són condicionants”.
En Rock ha experimentat amb tècniques diverses: olis, aquarel·les, pintura acrílica, tèxtil... i ha exposat diferents col·leccions a biblioteques i espais de restauració a Terrassa, Berga i Manresa. També va participar en el primer projecte de parelles artístiques del Berguedà de la mà d’Eva Garcia. A principis de l’any 2012 en Rock és diagnosticat amb el trastorn que dona títol a l’exposició, “ciclotímia”. D’una manera totalment introspectiva en la mostra pictòrica ens mostra el trastorn des de la vivència personal, a través de deu autoretrats pintats a l’oli i que van suposar un any de feina.
Durant l’acte d’estrena, aquest dimecres, 4 d’octubre a les 19 h, es farà una xerrada col·loqui a càrrec de l’artista i professionals de salut mental de la Fundació Althaia: Rut Vilanova Masana, terapeuta ocupacional de la Direcció de Salut Mental i Yolanda Martínez Ortega, psicòloga clínica del Centre de Salut Mental d'Adults (CSMA) i Coordinadora de Psicologia de la Fundació Althaia, Xarxa Assistencial Universitària de Manresa. A continuació es farà una visita comentada a l’exposició.
L’exposició es pot visitar al Casal de les Escodines (carrer Sant Bartomeu, 50) del 4 al 27 d’octubre, de dilluns a divendres de 9 a 14 h i de 16 a 20.30 h i dissabtes de 9 a 14 h.
Dones defensores dels Drets Humans
El Centre Cívic Selves i Carner acollirà l’exposició “Dones defensores dels Drets Humans”. És una exposició física i digital que s’apropa a les lluites d’algunes dones que, des de diferents països i cultures, han defensat la vida de manera exemplar. Però també és un reconeixement a totes aquelles dones, reconegudes i anònimes, que treballen permanentment pel respecte i exercici de drets, en defensa de la pau, la justícia, la diversitat, la igualtat de drets, la solidaritat, la democràcia o la llibertat, així com de la salut, el treball digne, la natura, la terra o l’aigua. Amb un record especial de qui, com la manresana Flors Sirera, van donar la vida per construir societats més justes.
En el marc de l’exposició i per impulsar la temàtica i la solidaritat pràctica entre dones en la defensa dels seus drets i els drets humans en general, el dimarts 17 d'octubre a les 11 h es farà un taller amb les participants de l'Escola de Dones de l'Associació de Veïns del barri de Saldes- Plaça Catalunya.
A través d’aquesta exposició es vol deixar constància que dones defensores dels drets humans pateixen unes violències específiques (agressions, hostilitat, fustigació, repressió, assetjament sexual o violació) perquè desafien les normes culturals, religioses o socials sobre la feminitat. I malgrat els obstacles, milions de dones a tot el món continuen aixecant la veu, organitzant-se i construint un món lliure de violències i ple de drets per a totes i tots.
L’exposició ha estat elaborada en el marc de la campanya “Manresa amb els Drets Humans” a partir de l'any 2019, i s’ha promogut a través de la Casa per la Pau i la Solidaritat Flors Sirera. Hi han col·laborat el Consell Municipal de Solidaritat i el Consell Municipal de la Dona.
Les propostes de les dones defensores referents han anat a càrrec de diferents organitzacions manresanes, com ara l’Associació Siriana Integració i Concòrdia, Associació Catalana per la Pau, Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, Creu Roja Manresa, Il·lustre Col·legi d’Advocats de Manresa, Enginyeria Sense Fronteres, Ishuti, Servei d’Atenció Integral LGTBI+ de Manresa, Servei d’Informació i Atenció a les Dones Montserrat Roig de Manresa i Vicente Ferrer, i més recentment Afghan Women on the Run.
Es pot trobar més informació de l’exposició a http://cooperacio.manresa.cat/. D’altra banda, per tal de donar suport a les dones defensores, demanar materials impresos o digitals, fer activitats educatives o altres accions de suport, es pot contactar amb la Casa per la Solidaritat i la Pau Flors Sirera al correu florssirera@ajmanresa.cat, o visitant la Casa (C/ de les Saleses, 10 de Manresa).
L’exposició es podrà visitar del 5 al 27 octubre al Centre Cívic Selves i Carner (C/ Bernat Oller, 14-16), de dilluns a divendres, de 16 a 21 h.
(*) Peu de foto: Cartell de l'exposició "Ciclotímia" de l'artista Rock