Les Jornades Europees de Patrimoni conviden a una dotzena d’activitats per conèixer el patrimoni cultural de Manresa

Del 13 al 15 d’octubre es podran visitar els espais secrets del Museu de l’Aigua i el Tèxtil i es podrà passejar per la Manresa industrial o pel Santpedor de l’edat mitjana, entre d’altres activitats. Coincidint amb el Dia de la Seu, la Basílica retrà un homenatge a les campanes amb una coreografia de dansa i una mostra de tocs.

imagen

Manresa se suma un any més a les Jornades Europees de Patrimoni que del 13 al 15 d’octubre organitza el Consell d’Europa i la Comissió Europea. Les jornades, que coincideixen amb el Dia de la Seu, permetran visitar i endinsar-se en el patrimoni cultural de la ciutat i de la Basílica. Totes les activitats seran gratuïtes. Per participar en algunes d’elles, caldrà inscripció prèvia.

 

Entre les activitats més rellevants hi ha, el dissabte dia 14, una visita als espais del Museu de l’Aigua i el Tèxtil que normalment no es poden veure, com ara el taller de restauració i conservació de peces. Per assistir-hi, cal reserva prèvia. A més a més, al mateix dia, es podrà seguir un itinerari guiat pel paisatge, el patrimoni, el comerç, la gastronomia i l’enoturisme de Manresa. També en aquesta ocasió caldrà inscripció prèvia a través de la web www.manresaturisme.cat o trucant al telèfon 938 784 090. Dissabte, de les 10 del matí a la 1 del migdia, qui ho desitgi podrà visitar la Cova de Sant Ignasi.

 

Pel que fa al diumenge dia 15, a les 10 del matí, començarà a l’estació de rodalies-Renfe un itinerari per descobrir la història de la industrialització a Manresa, una ruta de 5 quilòmetres amb una durada prevista de tres hores i mitja per la qual es necessita inscripció prèvia. Una hora més tard, a les 11 h, s’iniciarà un recorregut guiat per les localitzacions de les esglésies enderrocades de la ciutat i una visita a l’exposició de l’artista Jesús Galdón “El que diuen les pedres callen els arbres” a l’Espai Memòries, al magatzem lapidari del Museu de Manresa. El cap de setmana, tant dissabte com diumenge, hi haurà jornada de portes obertes al Carrer del Balç, a la Baixada del Pòpul, per la qual és necessari inscriure’s prèviament a la web www.manresaturisme.cat, enviant un correu electrònic a carrerdelbalc@ajmanresa.cat o trucant al telèfon 938 721 466. També es podrà visitar matí i tarda, l’exposició “On són? 85 anys d’exhumacions de fosses comunes de la Guerra Civil a Catalunya” al Claustre del Museu de Manresa.

 

A més a més de visitar el patrimoni de Manresa, el Centre d’Estudis del Bages organitza una passejada guiada pel patrimoni medieval de Santpedor, de quan la població tenia la categoria de vila reial i era el nucli més gran i important del Bages després de Manresa. L’itinerari començarà a les 10 del matí a l’Oficina de Turisme de Cal Clarassó i té una durada de tres hores. En aquest cas, també cal reservar plaça per correu electrònic a cebages@cebages.org

 

El Dia de la Seu: història, campanes i dansa

 

La primera activitat de les Jornades Europees del Patrimoni, però, s’avançarà al calendari oficial. El divendres dia 6 d’octubre a la tarda a la Sala Gòtica de la Seu hi haurà una conferència sobre “El frontal florentí de la Seu de Manresa. La Memòria dels Saera a través del fast litúrgic” a càrrec de Francesca Español Bertran, docent de la Universitat de Barcelona. La xerrada arriba un any després de la restauració del frontal, moment en què es va tornar a exposar a la Basílica de Santa Maria. El divendres 13, també a la Sala Gòtica, l’arxiver de la Seu, Abel Rubió Serrat, farà una conferència relacionada amb “El contracte de 1332 i altres informacions arxivístiques de l’Arxiu de la Seu de Manresa”. L’endemà, dissabte 14 al matí, i amb el títol “Vox mea, vox vitae”, la Seu retrà un homenatge a la campana a través d’una coreografia de dansa a la Sala Gòtica, una peça minimalista i sòbria amb música composta a partir de diversos fragments d’enregistraments sonors de campanes. A continuació, hi haurà una exhibició de tocs de campana manuals que acabaran amb totes les campanes de la Seu tocant.

 

La celebració de les Jornades Europees de Patrimoni a Manresa és possible gràcies a la col·laboració de persones, entitats i institucions que cooperen per tal d’oferir a la ciutadania els elements singulars del patrimoni de la ciutat.

 

Es poden consultar totes les activitats AQUÍ.

 

(*) Peu de foto: Museu de l'Aigua i el Tèxtil de Manresa

Documents relacionats

Programa de les Jornades Europees de Patrimoni a Manresa
  • imagen