Manresa fa un crit per demanar més sensibilització amb la salut mental i més eines per protegir l’impacte sobre les persones

La plaça Sant Domènec de Manresa ha acollit aquest migdia l’acte institucional del Dia Mundial de la Salut Mental, una commemoració adreçada a sensibilitzar sobre la importància i les conseqüències personals i socials de les diferents problemàtiques en salut mental. L’acte ha comptat amb la participació de les entitats i institucions de la ciutat que treballen en aquest àmbit.

 

imagen

Amb el lema “La salut mental és cosa de tothom”, Manresa ha acollit aquest migdia  l'acte institucional i commemoratiu del Dia Mundial de la Salut, que cada any, entorn del 10 d'octubre, se celebra arreu del món amb l'objectiu de sensibilitzar sobre la importància i les conseqüències personals i socials de les diferents problemàtiques en salut mental.  L’acte s’ha celebrat a la plaça Sant Domènec, amb l’assistència d’una àmplia representació d’institucions, entitats i de la ciutadania.

L'acte, conduït per Marcos Benítez Martínez, de l’entitat Trebolmente, s’ha iniciat amb una interpretació musical a càrrec del grup de música Joc de Veus, d’Ampans. A continuació, s’ha donat pas a la lectura del manifest commemoratiu que ha anat a càrrec de representants d'entitats manresanes que treballen en l’àmbit de la salut mental: Antonio Alarcón Civera (Servei de Rehabilitació Comunitària d’Althaia); David Planas Lázaro (Mosaic); Noelia Bernal Clemente (Servei Prelaboral d’Ampans); Àngela Sant Torra (Mutuam); Maria Carreras Porredon (Salut Mental Catalunya al Bages); i Adrià Gastón Romaní (Escola Jeroni de Moragas d’Ampans).

Al manifest s’ha assegurat que “un milió de persones tenen un trastorn greu a l’estat espanyol. El 48,9% dels joves entre 15 i 29 anys han tingut algun problema de salut mental. 8 de cada 10 persones amb problemes de salut mental no tenen feina. Fins quan hauran d’augmentar aquestes dades perquè la societat entengui que és un problema greu i que hi ha moltíssima gent que necessita ajuda?”.

Els representants de les entitats han recordat que “la majoria de nosaltres hem lluitat, lluitem i lluitarem amb la salut mental al llarg de la nostra vida. Trenquem estigmes. Ajudem-nos els uns als altres. Ja sigui en el món laboral, amb els amics, amb la família, i al dia a dia. Es cosa de tots i totes!”.

Finalment, han reclamat  “més respecte pels sentiments de cadascú. Hem de poder viure en un entorn que ajudi, escolti i acompanyi a les persones. L’estigma associat als problemes de salut mental ens condiciona a l’hora de demanar ajuda per por al que pensi la gent”.

En acabar la lectura de manifest el grup Cúspicus del Club Social Mosaic, han interpretat una mostra de l’espectacle de teatre “The musical Diferent”, i ha continuat  amb la participació de Josep Franch Barba i Marcos Benítez Martín, que han explicat les seves experiències de vida en relació amb la salut mental. Franch ha fet una intervenció optimista per rebel·lar-se contra el “volcà de la salut mental” i ha animat tothom que la pateix "a revertir la situació i tornar a ser nosaltres mateixos”.  Per la seva part, Benítez ha alertat que “la malaltia mental no truca a la porta, entra. I no surt sola, l'has d'acompanyar”.

Els parlaments institucionals els ha iniciat la delegada del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central, Montserrat Barniol Carcasona, qui ha assegurat que “Catalunya és un referent a Europa en problemàtiques de salut mental” i ha subratllat el conveni de col·laboració signat recentment entre la Generalitat i l’Organizació Mundial de la Salut (OMS) per a  la implantació de la iniciativa Quality Rights a Catalunya, amb l’objectiu avaluar i millorar la qualitat i els drets humans en els establiments i serveis de salut mental i de suport social.

Treballar col·lectivament en la prevenció de la salut mental

Finalment, ha estat l'alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia , qui ha tancat els parlaments agraint la intervenció i els missatges dels representants de les entitats que des de la Taula de Salut Mental de Manresa “treballen cada dia donant suport a les persones que pateixen qualsevol mena de trastorn o malaltia mental”.

L'alcalde ha recordat algunes de les iniciatives que estan en marxa a la ciutat “amb l’objectiu d’avançar plegats cap a una societat més inclusiva, que garanteixi els drets dels infants i joves, la igualtat d’oportunitats i la no discriminació”. Aloy ha esmentat projectes que treballen en la prevenció de la salut mental, com són l’Espai Èmfasi, un servei d’assessorament i benestar emocional; Emmiralla’t per conscienciar la població sobre la pressió estètica; CulturaMENT, per millorar la salut mental de les persones grans amb inicis de deteriorament cognitiu; o el Projecte Mosaic, un projecte d’atenció social que dona resposta a necessitats de les persones que pateixen una malaltia mental.

Per acabar, Marc Aloy ha assegurat que “sabem, però, que amb això no n’hi ha prou. Hem de continuar treballant col·lectivament en la mateixa direcció, per potenciar aquestes iniciatives per prevenir i donar suport a les persones que pateixen malalties mentals i les seves famílies”.

Després de la intervenció de l'alcalde, l'acte commemoratiu ha acabat amb una nova actuació del grup de música Joc de Veus, d’Ampans, una lluïda interpretació que ha estat acompanyada pels aplaudiments del públic.

Les persones amb sordesa han pogut seguir l’acte per un intèrpret de la Casa Social del Sord de Manresa i Comarques (CASMACS).  Durant el matí a la plaça Sant Domènec també s’ha instal·lat una mostra d’activitats realitzades per persones vinculades a la salut mental i una carpa informativa de les entitats de Salut Mental de Manresa.

L'acte institucional d'avui forma part de la programació del Dia Mundial de la Salut Mental a Manresa, organitzada en el marc de la Taula de Salut Mental amb l'organització de diferents actes que se celebren al llarg d’aquest octubre.

Documents relacionats

  • imagen