La majoria de les entitats ja han estat treballant des del 2021 en el projecte PECT BAGESS, enfocat a millorar la qualitat de vida i a afavorir la inclusió social del col·lectiu de persones amb dependència i malalties cròniques. Ara, es fa un pas més amb la creació d’una agenda compartida i la incorporació de noves institucions, per tal de crear un nou model de governança que permeti guanyar pes com a territori, posicionant-lo com un ecosistema d’innovació en els àmbits de la Salut i Social que sigui reconegut a nivell català i internacional.
Els agents del territori en els àmbits de la Salut i Social han signat un acord per a l’impuls d’una agenda compartida. Darrere de la signatura, hi ha l’objectiu de millorar les polítiques i els projectes de dependència i cronicitat, en una comarca, la del Bages, que té un alt índex d’envelliment i sobreenvelliment. I també la de fer un pas més com a territori, amb la idea que la unió ha de reforçar el paper de la comarca en aquest àmbit davant d’altres institucions i posicionar el territori com un ecosistema d’innovació en els àmbits de la Salut i Social, reconegut a nivell català i internacional.
La majoria d’agents implicats ja han estat treballant des del 2021 en el marc del PECT BAGESS (Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial - Big Data, Anàlisi, Gestió i Estratègia en Salut i Social), un projecte de dos anys de durada enfocat a millorar la qualitat de vida i afavorir la inclusió social del col·lectiu de persones amb dependència i malalties cròniques, i també a impulsar la transformació econòmica i la transició digital del sector sociosanitari de la comarca —tant públic com privat— per fer-lo més competitiu, sostenible, resilient i amb una ocupació de qualitat.
Les entitats sòcies del PECT BAGESS han estat l’Ajuntament de Manresa, Sant Andreu Salut, Fundació Althaia, Eurecat, l’Institut Català de la Salut (ICS) Catalunya Central i l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol, la Fundació Universitària del Bages (FUB-UManresa) i la Fundació AMPANS. I hi ha col·laborat el Consell Comarcal del Bages, la Unió Consorci Formació, l’Associació Catalana d'Entitats de Base Associativa i la Fundació TIC Salut Social.
Entre els projectes que el PECT BAGESS ha permès posar en marxa, destaca l’Observatori de la Dependència i la Cronicitat (Sant Andreu Salut), un espai on generar propostes i solucions en els àmbits de Salut i Social de la comarca, amb la participació de la ciutadania, les institucions, el món acadèmic i les empreses. També les aplicacions digitals VinculAPP (Ampans), que posa la tecnologia a les mans de la persona dependent o a les que hi ha en el seu cercle cuidador més directe per tal de facilitar-los el seu dia a dia, i ‘Crono360’ (Althaia i Eurecat), que fa seguiment de pacients crònics i utilitza una tecnologia basada en la intel·ligència artificial per fer recomanacions personalitzades en l’àmbit de l’atenció mèdica per promoure hàbits de vida saludables vinculats al descans, l’exercici físic i la dieta.
Després de l’experiència del PECT BAGESS, ara es fa un pas més amb la creació d’una agenda compartida i la incorporació de nous agents, per tal de crear un nou model de governança que permeti guanyar pes com a territori. Els agents que s’hi afegeixen són: la UPC, la Cambra de Comerç de Manresa, la Taula de Territori, Sostenibilitat i Infraestructures del Bages i el Consell Comarcal del Bages.
Les agendes compartides, impulsades des de l’estratègia per a l’especialització intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT 2030), de la Generalitat de Catalunya, s’articulen a través de models de governança participativa, generadors d’accions col·lectives transformatives, amb l’objectiu d’afrontar reptes territorials compartits i els problemes i les oportunitats que se’n deriven. En el cas específic de l’agenda compartida de Manresa – Bages, es pretén donar resposta als reptes del territori de la dependència i la vulnerabilitat mitjançant la innovació, la recerca, l’emprenedoria, la formació i el desenvolupament tecnològic per contribuir a la sostenibilitat, millorar la qualitat de vida de les persones, proporcionar solucions i generar activitat que aporti prosperitat a la comarca.
L’agenda compartida de Manresa – Bages s’exposarà com a model d’exemple aquest dimecres 29 de novembre a Barcelona, en el marc de l’acte ‘RIS3CAT en acció: les agendes compartides explicades pels seus protagonistes’, que comptarà amb la consellera d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Mas Guix; l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, la regidora d’Acció i Inclusió Social, Mariona Homs Alsina, i representants de la Fundació Universitària del Bages, Ingenio, Eurecat, Althaia i Control Live.