Una vintena de futurs pares han format part del Grup, que s’ha trobat durant vuit setmanes consecutives al Centre d’Atenció Primària amb l’objectiu d’aconseguir un major grau d’implicació dels homes en la criança i cura de les criatures.
Una vintena de futurs pares han format part del primer Grup de Preparació a la Paternitat només per a homes impulsat pel servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) de l’ICS Catalunya Central i l’Ajuntament de Manresa, que ha tingut lloc durant vuit setmanes consecutives al CAP Bages. Aquest dimarts s’ha dut a terme l’última sessió del Grup, dinamitzat per la llevadora i responsable de l’ASSIR Bages-Moianès-Solsonès, Nàyade Crespo, i pel psicòleg del projecte ‘Temps de viure’, Marc Ros, del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD).
Els impulsors del programa ‘Seré pare!’ en fan un balanç molt positiu “per l’alta participació i implicació dels pares participants”, i esperen que hi pugui haver una segona edició del Grup properament. El perfil dels assistents ha estat majoritàriament el de pares primerencs, d’entre 30 i 40 anys. L’objectiu és aconseguir un major grau d'implicació dels homes en la criança i la cura dels fills i filles des de l'embaràs, amb la millora de les seves capacitats parentals i afectives a través de l’anàlisi dels nous models de masculinitat que faciliten l’equitat entre homes i dones.
Nou escenari: la criança compartida
Aquest projecte neix de la necessitat d’atendre la població en un context de profunds canvis en el concepte de família. “La disminució de la natalitat, la consolidació dels models heterogenis de família, les polítiques socials de conciliació familiar, així com la reformulació dels conceptes de paternitat/maternitat, marquen un nou escenari de relacions entre dones i homes que assumeixen una nova realitat: la criança compartida”, valora la llevadora.
‘Seré pare!’ ajuda a detectar i atendre les necessitats dels homes en relació amb la seva paternitat, necessitats que sintonitzen amb el canvi social respecte a la coparticipació en la criança de les criatures per aconseguir una societat més igualitària i corresponsable en els processos relacionats amb la maternitat/paternitat. El psicòleg detalla que “una de les primeres inquietuds amb què arriben els futurs pares al Grup és saber quin lloc hauran d'ocupar en tot el procés: hi ha un gran interès per no ser tan perifèrics i sentir-se partícips en l’embaràs i la cura dels nadons”, tasca històricament atribuïda a les mares.
Manresa és el segon lloc de la Catalunya Central on s’impulsen grups exclusius per a futurs pares des de l’atenció primària. El primer va ser Vic, a través de l’ASSIR Osona, el juny de l’any passat. Els primers grups de Preparació a la Paternitat van néixer el 2016 sota el guiatge de l’ASSIR Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, a través del projecte ‘Canviem-ho’.
(*) Peu de foto: imatge d'una de les sessions del Grup de Preparació a la Paternitat