Els treballs, adreçats a millorar la seguretat dels desplaçaments a peu cap a les escoles, consisteixen en la creació d’espais segurs als accessos de les escoles, ampliació dels itineraris de vianants amb pintura (vorera tàctica), nous passos de vianants i repintat de passos de vianants existents, la instal·lació de noves senyalitzacions verticals i horitzontals i la instal·lació de pilones.
L’Ajuntament de Manresa ha iniciat aquesta setmana un paquet de treballs adreçats a la millora de la seguretat viària a diversos Camins Escolars de Manresa. Els treballs tenen una durada de dues setmanes i es duran a terme a la carretera de Santpedor, al tram entre el carrer Enric Morera i el carrer Bernat de Cabrera (itinerari escolar de l’Institut Pius Font i Quer, Escola La Sèquia, Escola Vedruna i La Salle); a l’accés de l’escola Sant Ignasi, al carrer Mestre Albagés; al Camí Escolar de l’Institut Guillem Catà, escoles Espill i El Pilar, a l’avinguda dels Països Catalans; i al Camí Escolar del carrer de la Pau, al tram entre el carrer Zamenhof i el carrer Amadeu Vives (itinerari escolar de l’Institut Pius Font i Quer, Escola La Sèquia, Escola Vedruna i La Salle).
De forma global, les actuacions tenen la finalitat de millorar la seguretat dels desplaçaments a peu cap a les escoles, millorant la visibilitat i la seguretat dels passos de vianants i de les cruïlles, amb la creació de nous passos de vianants o repintat de passos de vianants existents, ampliació dels itineraris dels vianants, la instal·lació de noves senyalitzacions verticals i horitzontals i instal·lació de pilones, entre altres accions.
En concret, els treballs de pacificació del trànsit a la Carretera de Santpedor, tram entre el carrer Enric Morera i el carrer Bernat de Cabrera, consistiran en la reducció de 2 a 1 carril de circulació en el tram esmentat; la senyalització d’una vorera tàctica (mantell amb pintura vermella i elements separadors de carril), mantenint els aparcaments actuals (estacionament, parada bus i zones de mercaderies) al costat oest de la carretera de Santpedor (al costat dels nombres parells); i la senyalització horitzontal d'un nou pas de vianants per a completar la cruïlla de la carretera de Santpedor amb el carrer Jaume Amergós.
Els treballs a l’entorn de l’Escola Sant Ignasi, al carrer Mestre Albagés, preveuen l’ampliació de l'actual senyalització horitzontal de vorera tàctica (mantell amb pintura verda amb pictogrames) i instal·lació de pilons de protecció enfront a la porta d'accés al centre escolar.
L’actuació al Camí Escolar de l'Institut Guillem Catà, escola Espill i El Pilar, a l'avinguda dels Països Catalans, està adreçada a reforçar la visibilitat dels passos de vianants existents a la cruïlla de l'avinguda amb el carrer Rosa Sensat (itinerari d'accés a l'Institut), senyalitzant horitzontalment (amb pintura) un mantell de color vermell sota l'actual pas de vianants. Es preveu també repintar la senyalització dels mantells i passos de vianants existents al carrer Rosa Sensat, carrer de Lola Anglada i carrer Sant Joan; i instal·lar la senyalització de "Zona Escolar" a la cruïlla de l'avinguda Països Catalans amb el carrer Rosa Sensat.
Pel que fa als treballs al Camí Escolar del carrer de la Pau, al tram entre el carrer Zamenhof i el carrer Amadeu Vives, aquests consisteixen en el repintat de la senyalització dels mantells i passos de vianants existents al carrer de la Pau en les cruïlles amb els carrers Zamenhof, Cervantes, Enric Morera, Lluís Millet i Amadeu Vives; i repintat de la senyalització horitzontal (pintura) dels senyals "Zona Escolar" existents en el tram del carrer de la Pau esmentat.
Els Camins Escolars, un projecte de ciutat
L’Ajuntament de Manresa, a través de les regidories de Mobilitat i Educació, ha treballat els darrers anys amb l’objectiu que els Camins Escolars siguin un projecte de ciutat per la formació i l’educació en valors des de l’autonomia, la solidaritat i la bona convivència. El Camí Escolar és també un itinerari que facilita que els infants vagin i tornin a peu de l’escola de manera segura. Ha de ser reconegut per aquells que l’utilitzen, però també per la resta de ciutadania que en fa ús. L’objectiu principal és actuar sobre l’entorn de les ciutats per fomentar l’activitat física de la població i l’autonomia personal dels infants i disminuir l’ús del vehicle privat i la contaminació associada, afavorint una mobilitat sostenible.