La plaça Sant Domènec i entorn i el Teatre Conservatori acolliran durant tot el matí la 5a edició d’una celebració que inclourà un espectacle de dracs, cançons i balls tradicionals, poesia i altres propostes culturals amb la voluntat de compartir-les amb la ciutadania. La celebració té el suport de l’Ajuntament de Manresa.
Manresa tornarà a celebrar aquest dissabte 17 de febrer, la festa de commemoració de l’Any Nou xinès, enguany l’Any del Drac, animal fantàstic especialment propici i benèfic per a la cultura xinesa. Com és habitual, la festa tindrà com a centre neuràlgic la plaça sant Domènec i carrers de l’entorn i el Teatre Conservatori, uns espais que s’ompliran de danses, color i tradició de la comunitat xinesa de Manresa i amb la voluntat de compartir-la amb els veïns i veïnes de la ciutat.
La celebració s’iniciarà amb una rua amb el drac i els lleons passant per la Murallla de Sant Domènec, carrer Urgell, plaça Clavé, carrer del Born, i fins arribar a la plaça Fius i Palà, on a les 10 h es farà la inauguració oficial amb la presència de les autoritats municipals i consulars.
L’acte de dissabte comptarà amb l’assistència de l’alcaldessa accidental de Manresa, Mariona Homs Alsina; la regidora de Cultura i Llengua, Tània Infante Martínez; el regidor de Cooperació, Pere Massegú Bruguera; el vicecònsol del consolat de la República Popular de la Xina a Barcelona, Shengxiang Bao; i els representants de les dues associacions organitzadores de la celebració, Fengnan Pan (Federación Europea de Jóvenes Chinos de Ultramar) i Xiaobing Wang (Associació Centre Cultural Xinès a Manresa). La celebració té el suport de l’Ajuntament de Manresa i de la UManresa-Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.
Posteriorment a la inauguració oficial es passarà a l’interior del Teatre Conservatori, on tindrà lloc, fins a les 14 h, un conjunt d’actes culturals, balls, cants i actuacions diverses que ompliran de color una celebració que es commemora arreu del món pel conjunt de la diàspora xinesa i que cada vegada compta amb més seguidors i curiosos entre les poblacions locals, atès que és una bona ocasió per compartir i aproximar-se a una cultura mil·lenària, plena de tradicions i riquesa cultural.
Manresa compta, amb dades de 31 de desembre de 2023, amb un total de 530 persones de nacionalitat xinesa a la ciutat, una xifra a la qual sumar 47 persones més nascudes a la Xina que tenen nacionalitat espanyola.
Aquesta festa de la comunitat xinesa és la cinquena vegada que se celebra a Manresa. La celebració es va iniciar el 2018, es va haver d’aturar els anys 2021 i 2022 per la pandèmia, i es va recuperar el 2023.
Els espectacles que tindran lloc dins el Teatre Conservatori són els següents:
- Ball de cintes de drac xinès, amb actuació de tambors de cintura, a càrrec de la Asociación China de Taichi/grup de danses BCN QWuiMei/Yinuo Centre xinès
- Ball de llengua de signes “Feliç Any Nou”, a càrrec del Yinuo Centre xinès
- Dansa ètnica Dai “Cai Yun Zhi Nan”, a càrrec de Emma-Yué Rafart Wang
- Cançó “Jasmine Flor”, a càrrec de la FUB Manresa-USenior.
- Dansa tibetana “Jixiang”, a càrrec del Grup de danses BCN QiMei
- Recitació de poemes tradicionals, a càrrec de Yinuo Centre xinès
- Dansa K-pop “You and me”, a càrrec de Yang Jing, Lin Jiaoqian, Tou Jing i Liang Jiayi
- Cançó “Shao Nian”, a càrrec del Yinuo Centre xinès
- Cançó “Da Zhong Guo”, a càrrec de la Federación Europea de Jóvenes Chinos de Ultramar
- Actuació de Taixí amb ventall, a càrrec de la Asociación China de TaiChi
- Dansa moderna “Xiao Ping Guo”, a càrrec del Yinuo Centre xinès
- Actuació de malabars, per l’Oriol Navarro Cuartero
- Dansa ètnica coreana “El lloc on floreix la dàlia”, a càrrec del Grup de danses BCN QiMei
- Cançó “Song Bie”, a càrrec del Yinuo Centre xinès
- Desitjos de Cap d’Any dels dotze animals, a càrrec del Yinuo Centre Xinès
- Cançó “El Nou any del Drac” per finalitzar, amb la participació de tothom