Més de 300 experts es reuniran a la ciutat per debatre alguns dels temes més rellevants que afecten el sector. La cinquena edició del congrés ACUSTICAT forma part de les activitats programades dins la Setmana Sense Soroll.
Manresa es convertirà la setmana vinent en la capital catalana de l’acústica, gràcies a la celebració de la cinquena edició del congrés ACUSTICAT, el principal punt de trobada dels experts en aquesta disciplina. El congrés tindrà lloc els dies 24 i 25 d’abril al teatre Kursaal i en aquests moments ja supera les 300 inscripcions. Al llarg dels dos dies, es tractaran temes molt diversos relacionats amb l’acústica, que van des dels sorolls urbans de terrasses o festes majors fins a qüestions mediambientals, sobre construcció i aïllaments, efectes de la contaminació acústica sobre la salut o el paper de l’acústica en l’accessibilitat de les ciutats per a persones amb discapacitat.
L’ACUSTICAT està organitzat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, l’Àrea d’Acció Climàtica i Transició Energètica de la Diputació de Barcelona amb el suport de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, l’Associació de Consultors Acústics de Catalunya, el Laboratori d'Enginyeria Acústica i Mecànica de l’UPC i l’Ajuntament de Manresa. A més, compta amb el suport de més d’una vintena d’empreses del sector que presentaran els seus serveis i solucions acústiques a la fira expositiva que tindrà lloc durant el congrés al mateix teatre Kusaal. Aquest dimecres al matí se n’ha fet la presentació, que ha comptat amb el regidor de Llicències de l’Ajuntament de Manresa, Jesús Alonso Sainz.
Una jurista experta per parlar dels sorolls de terrasses i actes festius
Un dels temes centrals d’aquesta edició de l’ACUSTICAT girarà al voltant dels sorolls urbans que generen terrasses, locals d’oci i actes festius i de la seva convivència amb el descans dels veïns. Per parlar-ne, es comptarà amb la presència de Yomara Garcia, advocada experta en soroll i contaminació acústica que presideix l’entitat Juristas Contra el Ruido, una associació sense ànim de lucre integrada per professionals del Dret sensibilitzats i especialitzats en la temàtica ambiental acústica que pretén estendre aquesta sensibilització als poders públics, agents socials i ciutadania, a partir de l’emissió d’informes i dictàmens sobre temes d’interès.
Garcia oferirà la ponència inaugural del congrés i també participarà en una taula rodona en què es parlarà de la compatibilitat dels actes festius a l’aire lliure amb el descans dels veïns. A la taula hi prendran part consultors acústics i professionals del Dret i estarà moderada pel director del diari Regió7, Marc Marcè.
L’oci nocturn serà també l’eix central d’un repte de tecnologia i ciència ciutadana en què participaran enginyers, biòlegs i un inspector de la Policia Local de Lloret de Mar, que analitzaran els factors implicats en la contaminació acústica derivada de les activitats d’oci nocturn i el seu marc legal. Un altre repte es preguntarà si el paper de les administracions davant del soroll d’activitats és prou contundent. En aquest cas es comptarà amb la participació de l’assessora del Síndic en temes de medi ambient i representants de la Generalitat i l’Ajuntament de Mataró.
Altres temes que es tractaran a l’ACUSTICAT 2024 seran la construcció d’habitatges i els aïllaments acústics, el soroll dels parcs eòlics, la gestió i conservació dels sons positius de la ciutat, les solucions tecnològiques en acústica per fer les ciutats més inclusives per a persones amb discapacitat, les ciutats saludables i zones tranquil·les, el nou reglament de protecció contra la contaminació acústica, l’aplicació de la intel·ligència artificial en l’acústica i les investigacions en l’àmbit de l’enginyeria acústica amb potencial de transferència a la societat. També es donaran dades de soroll a Catalunya i dels seus efectes sobre la salut de la població.
Com sona Manresa?
Una de les activitats destacades del congrés serà un passeig d’escolta per la ciutat de Manresa, una proposta que vol recollir els sons de diferents punts de la ciutat amb l’objectiu d’elaborar un mapa de les seves zones tranquil·les a través d’una aplicació mòbil. Per a fer-ho, els participants es divideixen en grups de 3 persones en els quals una d’elles va amb els ulls tapats, una altra fa de guia i la tercera pren nota de tot el que la persona “cega” va escoltant.
En total, s’han programat prop de 25 propostes que tindran lloc de manera simultània a 3 espais diferents del teatre Kursaal: la sala gran, que acollirà les ponències magistrals i sessions plenàries, i les dues sales polivalents. La sala petita, per la seva banda, acollirà l’espai on les empreses patrocinadores podran donar a conèixer els seus productes i serveis.
Reconeixement a la trajectòria al sector de l’acústica
Durant el congrés es lliurarà el tercer Premi ACUSTICAT a la trajectòria d’un/a professional en l’àmbit de l’acústica. Fins ara, han estat reconeguts amb aquest guardó Higini Arau, Doctor Cum Laude en Ciències Físiques i autor de la Teoria de la Reverberació, autor del disseny acústic de més de 200 sales i teatres d’arreu d’Europa, i Josep Maria Querol, Doctor en Enginyeria Tèxtil i Industrial, amb més de 40 anys al món de l’acústica, el soroll i les vibracions, des de l’estudi de la sordesa professional al disseny i aïllament acústic d’habitatges i recintes d’activitat i la docència universitària.
Setmana Sense Soroll 2024
L’ACUSTICAT forma part de la Setmana Sense Soroll 2024, que se celebra del 22 al 28 d'abril amb diferents mesures i iniciatives en el marc de la prevenció de la contaminació acústica. La #SSSoroll2024 té com a lema "Gaudeix el silenci” i vol posar en valor totes aquelles mesures permanents, actuacions i accions que permeten millorar la qualitat acústica del nostre entorn.
Últimes inscripcions
La inscripció a l’ACUSTICAT és gratuïta i oberta a tots els públics, professionals i no professionals, i es pot fer mitjançant el web www.congresacusti.cat. Durant les dues jornades del congrés les persones inscrites podran gaudir i compartir coffee breaks i un dinar a peu dret servit al mateix teatre Kursaal.