Crònica del Ple ordinari de l’Ajuntament de Manresa del dia 16 de maig de 2024

Durant la sessió, s’ha aprovat el Pla d’Actuació Municipal per a l’actual mandat, el Pla d’Acció per a la Transició Agroecològica de Manresa, el conveni de col·laboració econòmica entre l’Ajuntament de Manresa i el Bàsquet Manresa, amb un import de 550.000 euros anuals durant 4 anys, i la nova xifra del padró, que se situa en 80.208 habitants. També s’ha informat de l’obertura de l’expedient per concedir la Medalla de la Ciutat al Mèrit Cívic a Sebastià Catllà Calvet, i s’ha aprovat designar amb el nom de “Rotonda del PTV” a la rotonda existent a la confluència entre la Carretera de Viladordis i l’avinguda dels Països Catalans. En el Ple, s’han debatut també 6 proposicions dels grups municipals.

imagen

L’Ajuntament de Manresa ha celebrat aquest dijous al matí el Ple ordinari del mes de maig. La sessió ha començat amb l’explicació de les resolucions d’alcaldia, entre les quals s’ha informat d’informes relatius al control financer intern i a l’estabilitat pressupostària, de modificacions de crèdit que s’han fet dins el Pressupost Municipal vigent i també de l’obertura de l’expedient per concedir la Medalla de la Ciutat al Mèrit Cívic a Sebastià Catllà Calvet, a instància de la Fundació Ampans i amb el suport de 25 entitats de Manresa. Un cop iniciat el procediment, es preveu que en el proper Ple es pugui aprovar la distinció.

 

Tot seguit, s’ha entrat a l’apartat dels dictàmens, que s’ha iniciat amb els dos punts que contenia l’Àrea de d’Alcaldia. El primer, que s’ha aprovat per unanimitat, ha servit per autoritzar el Consorci del Bages per a la Gestió de Residus per convocar una plaça de peó de producció i manteniment. En el segon, s’ha tractat el conveni de col·laboració econòmica entre l’Ajuntament de Manresa i el Bàsquet Manresa, que estableix una aportació municipal de 550.000 euros anuals durant 4 anys, fins al 2027, amb l’objectiu de donar estabilitat al club i continuïtat a un projecte que té per finalitat fomentar l’esport i promocionar la imatge de la ciutat de Manresa arreu, a través de la participació del club en competicions d’àmbit català, estatal i europeu. El punt s’ha aprovat amb el vot favorable de tots els grups municipals (ERC, PSC, Impulsem, Junts, FNC i Vox) excepte de Fem, que s’ha abstingut.

 

Seguidament, s’ha passat a l’Àrea de Serveis Generals, amb 7 punts. Dins aquest apartat, s’ha debatut el Pla d’Actuació Municipal (PAM) per aquest mandat 2023-2027, després que hagi passat el procés de participació ciutadana. S’ha aprovat amb els vots dels grups de l’equip de govern (ERC, PSC i Impulsem). Junts i el FNC s’han abstingut i Fem i Vox hi han votat en contra (vegeu més informació del PAM en aquest enllaç). També s’ha presentat la nova xifra del padró a 1 de gener de 2024, que és de 80.208 habitants, punt que s’ha aprovat amb els vots de tots els grups municipals excepte del FNC, que s’ha abstingut, i de Vox, que hi ha votat en contra.

 

Tot seguit, s’han tractat dos punts relacionats amb l’aprovació de despeses plurianuals per afrontar dues obres importants: la rehabilitació de L’Anònima i la construcció dels nous arxius del Bages i de Manresa. Pel que fa a L’Anònima, s’ha aprovat repartir la despesa entre enguany (954.991 euros) i el 2025 (2.591.075 euros), amb el vot favorable de tots els grups excepte de Fem, el FNC i Vox, que s’han abstingut. Respecte el nou arxiu, s’ha aprovat repartir-ho entre enguany (82.800 euros), el 2025 (272.940 euros) i el 2026 (145.200 euros), amb el vot favorable d’ERC, PSC i Impulsem. Junts hi ha votat en contra i Fem, el FNC i Vox s’han abstingut.

 

Per acabar aquesta Àrea de Serveis Generals, s’han presentat tres punts relacionats amb la regidoria d’Hisenda. Tots tres s’han aprovat amb el vot a favor dels grups de l’equip de govern i l’abstenció de la resta de grups municipals. En el primer, s’ha fet un reconeixement de factures a proveïdors per valor de 548.014,57 euros que no han pogut seguir el circuit habitual, el 98% corresponent a factures d’electricitat i gas. Els dos següents punts han fet referència a modificacions de crèdit dins el Pressupost Municipal d’aquest 2024, entre les quals s’han aprovat 20.000 euros per a formació ocupacional, 25.000 euros per a polítiques de Joventut i 50.000 euros per a promoció turística.

 

La següent àrea que s’ha tractat ha estat l’Àrea de Territori, amb tres punts. En el primer, ha tirat endavant —amb els vots a favor d’ERC, PSC, Impulsem i Junts, i l’abstenció de la resta de grups— l’aprovació definitiva d’una modificació urbanística puntual dins el Pla Especial de la Fàbrica Nova, després d’haver superat el període d’al·legacions i havent rebut tots els informes favorables de la resta d’administracions. En el segon, s’ha aprovat per àmplia majoria —només Vox ha fet un vot en contra— el Pla d’Acció per a la Transició Agroecològica de Manresa, un document estratègic que estableix mesures a mig termini amb l’objectiu de caminar cap a un sistema alimentari més sostenible (vegeu més informació en aquest enllaç).

 

Per acabar aquesta àrea, en el tercer i darrer punt, s’ha aprovat la modificació del contracte dels serveis de recollida municipal de residus i de neteja viària de Manresa, amb els vots a favor de tots els grups excepte de Fem, que s’ha abstingut, i Vox, que hi ha votat en contra.

 

Tot seguit, s’ha passat a l’Àrea de Drets i Serveis a les Persones, que tenia dos punts. En el primer, s’ha aprovat designar amb el nom de “Rotonda del PTV”, vehicle fabricat a la ciutat de Manresa entre els anys 1956 i 1963, a la rotonda existent a la confluència entre la Carretera de Viladordis i l’avinguda dels Països Catalans, a petició de la societat AUSA i amb el suport de diverses entitats del territori. En aquest punt hi ha intervingut Antoni Tachó Figuerola, com a president del Clàssic Motor Club del Bages, entitat que farà l’aportació d’una figura decorativa al·legòrica al PTV perquè es pugui instal·lar a l’esmentada rotonda.

 

Pel que fa al segon punt, s’ha aprovat la liquidació de la distribució de beneficis de l’exercici 2022 de la concessió del Complex Nord de les Bases, amb els vots a favor de tots els grups excepte de Vox, que s’ha abstingut.

 

A continuació, s’ha entrat a la part de proposicions i mocions. En aquest Ple, els grups municipals n’han presentat 6, de les quals 3 han estat presentades en solitari per Fem Manresa i 1 per Junts, també en solitari, mentre que les altres 2 han estat presentades per més d’un grup.

 

En la primera, Fem Manresa ha demanat “la revitalització dels locals buits del Centre Històric”, amb la incorporació d’una taxa o un gravamen  per als locals comercials buits durant més de dos anys, arribant, si cal, a l’expropiació. La proposició no ha prosperat ja que només ha obtingut el vot a favor dels tres regidors de Fem.

 

En la segona, Fem ha demanat “designar el pàrquing de la Reforma com a aparcament dissuasiu” i “instar a l’empresa concessionària a què revisi juntament amb el Consistori els preus actuals del pàrquing, per oferir tarifes reduïdes als residents del barri amb necessitats d’aparcament”. La proposició ha rebut una esmena dels grups de l’equip de govern, que s’ha acceptat, i que ha substituït la demanda inicial per una que ha demanat “instar el govern a implementar un sistema de tarifa plana i competitiu acordat amb la concessionària” i “implementar una campanya per informar dels abonaments i descomptes”. S’ha aprovat amb els vots de tots els grups municipals excepte Vox, que s’ha abstingut.

 

Finalment, en la tercera proposició presentada per Fem, que ha entrat a petició de l’AFA de l’Institut Pius Font i Quer i de l’Assemblea de Treballadors del mateix institut, s’ha demanat que es rebutgi “una 5a línia a 1er d’ESO i un 3er mòdul prefabricat al pati del centre”. El punt ha comptat amb la intervenció de Jordi Pons Pujol, pare i membre de l'AFA de l’institut. Fem, Junts i el FNC hi han votat a favor, però la proposició no ha prosperat en no rebre els suports necessaris.

 

Per la seva banda, Junts ha demanat que “Manresa esdevingui la capital catalana de la Francophonie”, una proposta que l’anterior govern ja va fer al Parlament i al Govern de la Generalitat, i que ja va ser rebutjada al seu moment perquè es tracta d’un títol que no existeix, i que no estava previst crear, segons va informar l’executiu català. La proposició no ha prosperat en rebre només els vots del grup proposant.


Pel que fa a les proposicions i mocions presentades conjuntament per més d’un grup, ERC, Junts, PSC, Fem Manresa, Impulsem i el FNC han presentat una proposició de suport al “Dret a Morir Dignament”, que ha estat defensada per Anna Vidal Oliveras, en representació del col·lectiu Capalafí. Ha estat aprovada per una àmplia majoria: hi han votat a favor tots els grups excepte Vox, que hi ha votat en contra.

 

Finalment, ERC, PSC, Junts i Fem han presentat una moció d’adhesió “a la declaració promoguda pel Consell Municipal de Solidaritat sobre la intervenció armada per part de l’exèrcit israelià a la franja de Gaza”, que ha comptat amb la participació al Ple de Ricard Sánchez Andrés, que ha actuat en nom del consell municipal. S'ha aprovat amb el vot dels grups proposants. Impulsem i el FNC s'han abstingut i Vox hi ha votat en contra.

 

La sessió plenària ha encarat la part final amb el torn de preguntes que els grups municipals fan a l’equip de govern. En aquest Ple, n’hi ha hagut 4: Junts ha demanat “quines son les fases previstes per a la construcció de la nova escola Valldaura” i també per unes “proves” que els nous vehicles de recollida de residus estarien realitzant al Centre Històric. Fem Manresa ha demanat “si l’Ajuntament té comptabilitzades les persones que dormen al carrer actualment” a la ciutat i “quin és el protocol d’actuació”. També ha demanat “en quina situació es troba la redacció de l’actualització de l’ordenança de terrasses de bars i restaurants” i si “hi ha previsió que entri en vigor abans de la temporada d’estiu”.

 

 

(*) Podeu recuperar íntegrament el Ple de maig al canal de YouTube de l’Ajuntament de Manresa

Documents relacionats

  • imagen