Pizzicants celebra 10 anys d’educació a través de la música a Manresa

El Conservatori de Música de Manresa ha acollit un concert per celebrar el desè aniversari d’una iniciativa de la qual se n’han beneficiat 250 infants de l’escola Pare Algué

imagen

El projecte Pizzicants ha tancat el curs del seu desè aniversari amb un concert al Conservatori de Manresa. Es tracta d’una iniciativa de la regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Manresa gràcies a la qual professorat del Conservatori Municipal de Música ha donat formació musical, durant aquests deu anys, a 250 alumnes de 10 grups diferents, de l’escola Pare Algué.

Al llarg del matí d’aquest dijous, cadascun dels grups que conformen els Pizzicants ha fet la seva actuació musical i el concert ha finalitzat amb la interpretació d’una cançó conjunta per part de tot l’alumant.

L’objectiu del programa és que l’alumnat adquireixi coneixements musicals alhora que s’utilitza la música com a eina d’educació emocional per fomentar diferents valors i millorar la cohesió dels diferents grups. Així, gràcies a la música i als instruments, l’alumnat aprèn la importància del treball en equip, ja que en els últims cursos es forma una orquestra, i també es potencia la creativitat, la responsabilitat, l’empatia, el respecte i la convivència del grup i vers altres persones. També és una fórmula per apropar les famílies a la música i aconseguir una major equitat social.

Pizzicants compta amb la implicació de tots els grups d’educació primària de l’escola. La familiarització dels i les alumnes amb la música comença ja en el primer curs de l’educació primària, dins del seu horari lectiu i impartida per professorat del Conservatori. Aquest primer any i també el segon, es fa una introducció a la música però sense instruments i s’utilitzen diferents recursos musicals com activitats d’escalfament, cançons, exercicis d’arc i mobilitat i jocs musicals. Un cop ja familiaritzats amb la interpretació musical, a tercer i quart de primària i també en horari lectiu, és quan aprenen a tocar un instrument. Per als i les alumnes de cinquè i sisè de primària, Pizzicants és una activitat extraescolar, que es fa als migdies, i encara la participació és voluntària, la majoria de l’alumnat continua formant-ne part.

Els instruments escollits per a l’ensenyament musical són el violí, la viola i el violoncel, ja que tot i que cadascun té les seves particularitats, al ser tots de corda es pot fer un aprenentatge conjunt a l’aula ja que la tècnica és molt similar, però al moment de tocar conjuntament, en format orquestra, formen una polifonia.

Un alumne becat al Conservatori

Actualment, un dels alumnes de sisè de primària de l’escola Pare Algué, i que participa en Pizzicants, també és estudiant del Conservatori de Música de Manresa, amb una beca de l’Ajuntament de Manresa per segon any. Gràcies a la beca, aquest alumne de violoncel pot aprofundir els seus coneixements musicals disposant d’uns estudis més especialitzats.

Documents relacionats

  • imagen