L’Ajuntament de Manresa insta a les propietats de 48 edificis del Centre Històric que acreditin la seva correcta conservació

Després dels dos esfondraments parcials que hi ha hagut en edificis de propietat privada al carrer Sobrerroca i al carrer Sant Andreu, l’Ajuntament de Manresa requerirà la revisió de 48 immobles de característiques similars. Així mateix, de manera complementària, també es posarà el focus en 53 edificis buits de grans tenidors perquè se’n pugui recuperar el seu ús com a habitatge, 19 dels quals es troben al Centre Històric.

imagen

L’Ajuntament de Manresa requerirà de manera urgent als propietaris de 48 edificis del Centre Històric que acreditin la seva correcta conservació pel que fa a la seguretat i l’estabilitat. Es tracta d’immobles de característiques similars als dos que recentment s’han esfondrat de manera parcial al carrer Sobrerroca i al carrer Sant Andreu, és a dir, edificis sencers que es troben desocupats i que tenen un estat de conservació física deficient.

 

Tal com ha explicat aquest migdia l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i el regidor d’Habitatge, Centre Històric i Llicències, Jesús Alonso Sainz, l’objectiu de les inspeccions és incentivar el deure de conservació dels edificis que tenen els propietaris, amb la voluntat d’evitar altres possibles casos d’esfondraments. El requeriment s’efectuarà a la propietat de l’edifici. Se’ls demanarà la inspecció tècnica de l’immoble i dictàmens tècnics i d’execució de mesures de conservació. Si la propietat no dona resposta en el termini establert, l’Ajuntament actuarà de manera subsidiària.

 

D’altra banda, i seguint el Protocol d’Actuacions en el Parc d’Habitatges de la ciutat, aprovat aquest febrer, també s’està posant el focus en els edificis sencers de grans tenidors que estiguin desocupats des de fa més de dos anys, amb l’objectiu d’incentivar que es rehabilitin i que se’n recuperi el seu ús com a habitatge. L’Ajuntament de Manresa ja compta amb un primer registre de 53 immobles a tota la ciutat que compleixen aquestes característiques, 19 dels quals estan ubicats al Centre Històric.

 

L’alcalde i el regidor han assegurat que l’Ajuntament serà exigent en les dues línies d’actuació que s’han explicat aquest migdia i han subratllat que a la vegada es continuarà treballant de manera decidida en el foment de la inversió privada per rehabilitar el parc edificat del Centre Històric.

 

També han reiterat que la responsabilitat i l’obligació de mantenir els edificis en bon estat recau sobre la propietat, i que a l’Ajuntament li pertoca vetllar perquè els habitatges estiguin en bon estat i en les condicions òptimes de seguretat i salubritat.

 

En aquesta línia, han recordat que entre el 2016 i el 2024 s’han cursat 448 ordres d’execució a propietaris a tota la ciutat, de les quals la majoria van estar relacionades amb els revestiments (29%), amb humitats (27%) i amb edificacions que estaven abandonades, però que eren estables (21,5%), mentre que els casos urgents amb risc van sumar un 15,5% del total.

 

En el darrer any, s’han registrat 45 actuacions d’urgència (entre el juny del 2023 i avui), un 44,4% de les quals han estat objecte d’actuació subsidiària per part de l’Ajuntament i, entre aquest 44,4%, un 22,22% han estat declaracions de ruïna.

Documents relacionats

  • imagen