La Balconada i Cal Gravat gairebé tripliquen la recollida selectiva en els primers 20 dies de contenidors intel·ligents

Els dos barris han passat d’un percentatge de reciclatge del 27,5% al 76,8%, amb un increment molt significatiu de l’orgànica i dels envasos, i amb un descens pronunciat de la fracció resta. La segona fase del desplegament del nou model de residus es farà al barri de la Sagrada Família aquest setembre i la tercera englobarà la Font dels Capellans, el Guix i Viladordis, a l’octubre.

imagen

Els primers barris de la ciutat que han començat a llençar la brossa amb el nou model de recollida de residus, La Balconada i Cal Gravat, han aconseguit multiplicar per 2,8 la recollida selectiva en els primers 20 dies de funcionament. Amb els contenidors intel·ligents, els dos barris han passat d’un índex de reciclatge del 27,5% al 76,8%, una crescuda de 49,3 punts que se situa per sobre de la mitjana dels municipis del Bages que utilitzen sistemes avançats com els contenidors intel·ligents o el porta a porta, que és del 71%.

 

Per fraccions, les xifres demostren un increment molt significatiu de la recollida d’envasos (+11,8 punts) i, sobretot, de l’orgànica (+30,2 punts) i una reducció també molt representativa de la fracció resta (rebuig), que passa del 72,5% al 23,2%.

 

Les dades les ha fet públiques avui l’alcalde, Marc Aloy Guàrdia, i el regidor d’Acció Climàtica, Pol Huguet Estrada. Ambdós han assegurat que es tracta d’unes molt bones xifres que demostren que el sistema funciona. En aquest punt, han volgut felicitar tots els veïns i veïnes de la Balconada i Cal Gravat, en especial a les dues associacions que els representen, que han col·laborat amb l’Ajuntament durant tot el procés d’implantació. Així mateix, han fet una crida a seguir els exemples d’aquests dos barris i han animat la ciutadania a sumar-se al canvi per fer de Manresa la ciutat que més recicla.

 

                              *Percentatge de recollida de les fraccions segons el pes de cada fracció

 

MANRESA 2023

BALCONADA I CAL GRAVAT

Envasos

5,3%

17,1%

Orgànica

10,8%

41,0%

Vidre 

4,8%

9,4%

Paper i cartró

6,6%

9,4%

Resta

72,5%

23,2%

 

*Percentatge Selectiva

   

Selectiva

27,5%

76,8%

 

L’alcalde i el regidor també han destacat el bon funcionament de la campanya informativa. Pel que fa al número de targetes, s’han entregat en el 93,14% del total de domicilis i locals de la Balconada i Cal Gravat, i han detallat que s’està estudiant a què correspon el 6,86% restant, que amb tota probabilitat podrien ser de locals i pisos buits. Respecte de la participació, les dades indiquen que un 90,17% dels veïns i veïnes han utilitzat la targeta. De mitjana, els veïns i veïnes han obert el contenidor de rebuig un cop la setmana, el d’envasos 3,5 cops la setmana i el d’orgànica 3 vegades la setmana.

 

 

La Sagrada Família, el següent barri

 

Els contenidors intel·ligents s’instal·laran aquest setembre al barri de la Sagrada Família, en la que serà la segona fase del desplegament del nou model de recollida de residus a la ciutat. Tal com ja es va fer a la Balconada i Cal Gravat, els contenidors quedaran agrupats per illes senceres, amb totes les fraccions al mateix punt, i durant els primers dies romandran oberts, sense que faci falta la targeta per obrir-los. Serà després de la campanya informativa, que es farà a principis de setembre, quan quedaran tancats.

 

Tal com ha anunciat el regidor, la segona fase abastarà el 90% del barri de la Sagrada Família. Només quedaran fora d’aquesta segona fase els carrers Sant Joan d’en Coll, Trieta, Sant Cristòfol, Gaudí, Pont de Vilomara, Foneria, Viladordis, Sabadell, Sagrada Família, Terrassa, Passatge Trieta, Arquitecte Montagut, Font dels Capellans i plaça Maria Matilde Almendros, que per proximitat es faran conjuntament amb aquest el barri de la Font dels Capellans, en la que serà la tercera fase.

 

A la Sagrada Família, les xerrades informatives es faran els dies 4 i 5 de setembre i el local de referència per anar a recollir les targetes i el material serà el de l’Associació de Veïns i Veïnes (carrer Penedès s/n), que estarà obert del dia 3 al 21 de setembre, en horari de 9 a 20 hores els dies feiners i de 9 a 14 hores els dissabtes. L’Ajuntament de Manresa farà arribar cartes a totes les llars amb tota la informació.

 

Un cop feta la campanya informativa, els contenidors d’envasos, resta (rebuig) i orgànica quedaran tancats el 23 de setembre. El contenidor groc dels envasos i el contenidor marró de l’orgànica es podran obrir de manera il·limitada, sempre amb la targeta, mentre que el contenidor gris de la fracció resta (rebuig) només es podrà obrir un dia a la setmana, també amb targeta. Caldrà escollir entre dilluns o divendres.

 

A la carta informativa que s’enviarà a les cases, els veïns i veïnes trobaran una butlleta personalitzada que els permetrà recollir el material i les targetes i també escollir el dia per a la fracció resta. En cas de generar tèxtil sanitari (com ara bolquers) es podran ampliar les obertures del contenidor gris. Caldrà comunicar-ho als punts informatius. Pel que fa al contenidor verd del vidre i el contenidor blau del paper i cartró, continuaran oberts com fins ara i no farà falta la targeta per obrir-los.

 

El regidor ha detallat que a l’hora de planificar el desplegament a la Sagrada Família s’ha prioritzat que tot el veïnat pugui estar informat i hagi pogut rebre tota la informació abans de tancar els contenidors, tenint en compte que durant l’agost molta gent marxa de vacances. Per aquest motiu, el desplegament en aquest barri es farà finalment al setembre.

 

 

Tercera fase a La Font, Viladordis i el Guix

 

Durant la roda de premsa, també s’han anunciat els barris que conformaran la tercera fase, que seran la Font dels Capellans, Viladordis, el Guix i el 10% restant de la Sagrada Família. Els nous contenidors en aquests barris s’instal·laran també al setembre i la campanya informativa es farà a finals del mateix mes. El tancament de contenidors es farà el dia 14 d’octubre.

 

A Viladordis hi haurà una xerrada informativa el 24 de setembre al local de l’Associació de Veïns i Veïnes i, l’endemà, dia 25 de setembre, es repartiran les targetes i el material al mateix local, mentre que al Guix, la xerrada serà el 25 de setembre, també al local de l’Associació de Veïns i Veïnes del barri i, l’endemà, dia 26 de setembre, es repartiran les targetes i el material al mateix local.

 

Pel que fa a la Font dels Capellans, les xerrades es faran els dies 30 de setembre i 1 d'octubre. El local per recollir les targetes i el material serà també el de l’Associació de Veïns i Veïnes, que estarà obert entre el 30 de setembre a l'11 d'octubre.

 

Per qualsevol consulta sobre el nou model de recollida de residus es pot trucar per telèfon o enviar un WhatsApp al 613 248 447. També es pot enviar un correu electrònic a residus@ajmanresa.cat, visitar la web manresa.cat/residus o anar presencialment a l’Oficina Municipal de Residus i Neteja, ubicada al carrer del Bruc 63-67. L’horari de dilluns a divendres és de vuit del matí a vuit del vespre, i els dissabtes de les nou del matí a les dues del migdia.

Documents relacionats

  • imagen