La Festa del Tomàquet potencia els tastos per posar en valor el producte local amb l’ou com a producte convidat

L’arribada d’un ramat de 120 cabres en transhumància, el 19 de juliol, donarà el tret de sortida a la vuitena edició de la festa, que s’allargarà fins al 28  de juliol

imagen

La Festa del Tomàquet, que se celebrarà del divendres 19 al diumenge 28 de juliol, posa l’accent enguany en les degustacions del producte, ja que una de les millors maneres per donar-lo a conèixer és provant-lo. Per aquesta raó,  una bona part dels actes i activitats programades al llarg de la setmana inclouen tastos de tomàquets. A més, aquest any, en diversos tastos s’hi incorporarà l’ou, producte convidat d’aquesta 8a edició de la festa. Per la seva banda, Artés serà el municipi convidat i acollirà la primera trobada d’agrobotigues cooperatives i d’economia social de la Catalunya Central.


Els detalls de la programació d'aquesta nova edició han estat presentats, avui a la Granja Eco Pallareta (El Poal), pel regidor d’Acció Climàtica de l’Ajuntament de Manresa, Pol Huguet Estrada; la consellera de Promoció Econòmica i Desenvolupament Rural del Consell Comarcal del Bages, Marta Viladés Ribera; el president de Bages Impuls, Ignasi Sala Blanc; i el responsable de la Granja Eco Pallareta, Gerard Font Català.


Un dels objectius de la Festa del Tomàquet és posar en valor els productes locals i de proximitat, i també divulgar els valors i la tasca del sector agrari i ramader entre la ciutadania. Per aquesta raó, enguany, el tret de sortida de la Festa del Tomàquet serà el divendres 19 de juliol a la tarda, amb l’arribada d’un ramat de 120 cabres en transhumància a Can Poc Oli. Aquest ramat fa el camí de Marina, que uneix el Penedès-Garraf amb la Cerdanya, passant per Manresa, i marxarà de la ciutat el diumenge 21 al matí. Tant l’arribada de divendres com la sortida de diumenge estan obertes a la ciutadana. De fet, en la represa del seu camí cap al Pirineu, el ramat travessarà el centre de la ciutat. Serà un moment únic per conèixer una tradició ancestral i també per destacar els valors de la ramaderia extensiva. A més, el ramat restarà tot el dissabte a la finca de Can Poc Oli i durant el matí es portarà a terme una demostració de munyida de cabres i una demostració d’elaboració de formatge fresc.

 

Al llarg de la setmana s’han programat diferents activitats i la Festa del Tomàquet comptarà amb el ja tradicional Sopar del Tomàquet, que aquest cop estrena ubicació i se celebrarà al claustre del Museu del Barroc, el dijous 25 de juliol. De forma prèvia a l’àpat, els participants podran fer una visita al museu amb una mirada als motius agrícoles de les obres d’art. En aquest sopar, l’ou, juntament amb el tomàquet, hi tindrà un paper destacat.

En el marc de la festa, també hi ha altres activitats programades en les quals es podran tastar els tomàquets, com són el maridatge de tomàquets amb vins de varietats recuperades de la Torre Lluvià i el Pinxo-pote amb tomàquets del Bages als bars del Tap’Antic. El cap de setmana del 27 i 28 de juliol les tapes a base de tomàquet seran presents als wine bars dels cellers de la Ruta del Vi del Pla de Bages. Altres actes que es realitzaran al llarg de la setmana són el showcooking La cuina del tomàquet amb restauradors de la comarca o un taller en el qual es farà conserva de tomàquet. També hi haurà caminades vespertines, una pel Poal i una altra per Santa Clara i els horts de la Culla per descobrir l’entorn agrari de la ciutat. També es visitarà la granja de gallines Eco Pallereta, situada al Poal, i es farà la presentació de La Dotzena, una cooperativa de producció i envasat d’ous ecològics a Artés.

 

El Mercat del Tomàquet, el colofó de la festa


El colofó de la festa serà el Mercat del Tomàquet que tindrà lloc el dissabte 27 de juliol, de les 9 del matí a les 2 del migdia, al passeig de Pere III, a l’altura del Casino. La cita reunirà una quinzena de productors locals de tomàquets, ous i altres productes de proximitat. A més a més, al llarg del matí es realitzaran diferents activitats al voltant del tomàquet, entre les quals destaca un esmorzar de forquilla a les 10 del matí.

Algunes de les activitats programades requereixen inscripció prèvia que es pot fer en aquesta web, on també es pot consultar el programa completa de la Festa del Tomàquet.

 

(*) Peu de foto:  Gerard Font, Marta Viladés, Pol Huguet i Ignasi Sala, presentant la nova edició de la Festa del Tomàquet

Documents relacionats

  • imagen
  • imagen