Dues calderes d’estella forestal cobriran les necessitats de calefacció en època de fred i d’aigua calenta durant tot l’any de tots els equipaments de la zona esportiva del Congost: Pavelló del Nou Congost, Complex Esportiu Vell Congost, vestidors i oficines de l’Estadi d’Atletisme, l’Estadi de Futbol i els vestidors del Congost (a tocar del rocòdrom). Els treballs tenen un pressupost d’1.385.778 euros (IVA inclòs), dels quals la Diputació de Barcelona en subvenciona 1.247.200. Es tracta de la inversió més important que es fa a Manresa en transició energètica.
L’Ajuntament de Manresa ha iniciat aquesta setmana els treballs per a la instal·lació d’una xarxa de calor amb caldera de biomassa que cobrirà les necessitats de calefacció en època de fred i d’aigua calenta durant tot l’any de tots els equipaments de la zona esportiva del Congost: Pavelló del Nou Congost, Complex Esportiu Vell Congost, vestidors i oficines de l’Estadi d’Atletisme, l’Estadi de Futbol i els vestidors del Congost (a tocar del rocòdrom).
L’objectiu és substituir la xarxa actual, de gas natural, per una xarxa de calor alimentada d’estella forestal. S’instal·laran dues calderes de biomassa de 800 kW cada una, alimentades mitjançant l’estella de dues sitges d’emmagatzematge adjacents que se situaran en una nova sala que es construirà a la zona de pas al costat dels vestidors del Congost.
Les dues calderes de biomassa funcionaran en paral·lel per tal de cobrir el total de les necessitats tèrmiques de tots els edificis. La distribució de calor es farà mitjançant un circuit de canonades i elements de seguretat i regulació al llarg de tota la zona esportiva. Les calderes actuals de gas natural dels diferents equipaments es mantindran per tal de donar suport en moments punta o en situacions de manteniment de les noves calderes de biomassa.
Amb aquesta actuació es preveu generar 1.171.802 kWh a l’any, rebaixar la factura tèrmica municipal en prop de 57.000 euros anuals i estalviar gairebé 237 tones d’emissions de CO2 a l’atmosfera. Els treballs tenen una durada de 4 mesos i un pressupost d’1.385.778 euros (IVA inclòs), dels quals la Diputació de Barcelona en subvenciona 1.247.200 i la resta van a càrrec de l’Ajuntament de Manresa.
Els treballs durant aquest final de juliol i el mes d’agost se centraran en la construcció de rases per a la instal·lació del circuit de canonades que enllaçaran amb els diferents equipaments. Al setembre, s’iniciarà la construcció de la sala de calderes.
El projecte a la zona esportiva del Congost és el més important que duu a terme Manresa en transició energètica i ha estat impulsat des de la regidoria d’Acció Climàtica de l’Ajuntament amb l’objectiu de potenciar un consum energètic més sostenible. Les dues calderes cremaran estella provinent d’explotacions forestals de proximitat. D’aquesta manera, es contribuirà a enfortir el sector forestal, un sector estratègic que genera ocupació a la comarca, i a la vegada es redueix el risc d’incendis als nostres boscos.
S’instal·len plaques solars per l’autoconsum dels edificis municipals a Bufalvent
Així mateix, l’Ajuntament de Manresa ha finalitzat la instal·lació de plaques fotovoltaiques al terrat de la nau dels serveis de manteniment municipal a Bufalvent. Les plaques cobriran el 100% del consum elèctric del mateix magatzem de manteniment i d’altres equipaments, com l’escola Bressolvent.
En total, s’han instal·lat 162 plaques que permetran una producció de 133.468 kWh/any, que suposarà un estalvi econòmic anual de 34.500 euros i es reduiran en 64 tones les emissions de CO2 a l’atmosfera. El cost d’execució és de 149.551 euros (IVA inclòs), dels quals la Diputació de Barcelona en sufraga 134.596 i la resta van a càrrec de l’Ajuntament.
Aquesta iniciativa així com la instal·lació de la xarxa de calor amb calderes de biomassa a la zona esportiva del Congost, forma part del projecte Renovables 2030 de la Diputació de Barcelona adreçada a subvencionar la implantació d’energies renovables i les comunitats energètiques als municipis de la província de Barcelona i avançar en la descentralització de la producció energètica, reduint la importació de gas i fent créixer la producció d'energia amb recursos locals, ja sigui la fusta dels boscos catalans o les teulades fotovoltaiques.
(*) Peu de foto: Els operaris ja han començat la construcció de rases per al circuit de canonades de la xarxa de calor amb biomassa