La festa es consolida com l’esdeveniment gastronòmic de l’estiu, amb una participació rècord de 3.700 persones i uns vint-i-cinc actes a l’entorn dels productes locals. Fins aquest diumenge encara es poden degustar tapes als wine bar de la Ruta del Vi del Pla de Bages
El Mercat del Tomàquet ha posat, aquest dissabte al matí, el colofó a la Festa del Tomàquet que un any més ha estat un èxit de participació. En el mercat d’aquest matí, celebrat al passeig de Pere III, hi han passat unes 1.200 persones i s’han comercialitzat al voltant 1.100 kg d’aquest producte, tots procedents d’una quinzena de productors de Manresa i el Bages, i d’una vintena de varietats diferents. Al mercat també s’hi ha pogut comprar altres productes de proximitat com formatge, ous, mel, cervesa i begudes espirituoses. A més, en aquesta ocasió el mercat s’ha completat amb un esmorzar de forquilla en el qual els tomàquets eren els protagonistes, juntament amb l’ou que ha estat el producte convidat d’aquesta edició de la festa. Es calcula que la Festa del Tomàquet ha tingut un retorn d’uns 12.000 euros al territori.
Enguany, la celebració la Festa del Tomàquet s’ha ampliat i el tret de sortida es va donar el cap de setmana passat amb l’arribada d’un ramat de cabres en transhumància a Manresa, que va ser seguit per aproximadament un miler de persones. Des de llavors, la setmana ha comptat amb unes 25 activitats que han permès donar a conèixer els productors i productores d’horta de la zona i de les diverses varietats de tomàquet que conreen, així com també reflexionar sobre els principals reptes de la pagesia i del sistema agroalimentari en general.
Entre els actes més concorreguts destaquen els vinculats a tastos de productes, amb un ple absolut al pinxo-pote tomaquer, en el qual es calcula que es van servir unes 3.250 racions, el sopar del tomàquet al claustre del Museu del Barroc, amb 180 participants que van esgotar totes les places disponibles, i el maridatge de tomàquets i vi amb varietats de raïm recuperades de la Torre Lluvià. La festa també ha brindat l’oportunitat de perdre la por a la cuina a través de tallers i showcookings per aprendre a cuinar el tomàquet, un producte que presenta una gran versatilitat.
També s’ha pogut conèixer de primera mà l’entorn on es cultiven els tomàquets amb activitats com les caminades vespertines pel Poal i per Santa Clara i els Horts de la Culla. Al llarg dels dies de la festa també s’ha donat repercussió a projectes que aporten relleu generacional a la pagesia, amb visites a explotacions com l’Ecopallareta o el Mas Rossinyol i també amb la presentació de la cooperativa La Dotzena. Tot plegat, contribuint a donar valor a la producció alimentària del territori.
També s’han portat actes adreçats a públics més concrets, com la Trobada d'agrobotigues cooperatives i d'economia social de la Catalunya Central, activitat que s’ha estrenat enguany i s’ha celebrat a Artés, que ha estat el municipi convidat d’aquesta vuitena edició de la Festa del Tomàquet. El conjunt d’activitats que requerien inscripció prèvia han cobert gairebé tot l’aforament disponible amb la participació de mig miler de persones, a més dels 180 comensals que va reunir el sopar del tomàquet. Entre tots els actes s’han degustat uns 200 quilos de tomàquets.
Els tastos continuen als wine bars de la Ruta del Vi
Fins demà, encara es poden degustar, també, tapes de tomàquet als wine bars dels cellers de la Ruta del vi de la DO Pla de Bages. Tot i que els actes centrals de la festa s’acaben aquest diumenge, l’activitat de la temporada gastronòmica del tomàquet allarga tot l’agost. D’aquesta forma, els restaurants adherits tindran plats de tomàquets del Bages a les seves cartes fins el dia 5 de setembre. Aquest mateix dia, es donarà per acabada la festa, amb l’activitat de la Gran Tumakada, que consistirà en un taller d’extracció de llavors de tomàquet i la realització de conserva per aprofitar-ne la polpa.
La Festa del Tomàquet és un punt de trobada d’entitats, productors, restauradors i posa en valor el producte de l’horta manresana, i en general els productes de proximitat. L’existència d’aquest esdeveniment permet treballar conjuntament per donar a conèixer un producte d’alta qualitat, aprendre a valorar-lo, i fixar estratègies comunes entre diverses baules de la cadena alimentària per estimar i apreciar el producte estrella de l’horta bagenca.
Col·laboració entre Ajuntament i entitats
La comissió organitzadora està formada per Ajuntament de Manresa, Mengembages, Consell Comarcal del Bages, Diputació de Barcelona, Fundació Turisme i Fires de Manresa, Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, Xasacc, ADV del Bages i Catalunya Central, L'Era Espai de recursos agroecològics, Escola agrària, Parc de la Séquia, Bages Impuls, Alícia, Fundació Catalunya la Pedrera i Slow Food Catalunya Central.
(*) Peu de foto: el mercat del tomàquet aquest disssabte al passeig de Pere III