Les visites, organitzades per l’Ajuntament de Manresa, a aquesta joia del patrimoni cultural i natural que ha estat rehabilitada recentment, es podran fer a peu, en bicicleta o en cotxe. Només cal inscriure’s a l’Oficina de Turisme de Manresa.
L’Ajuntament de Manresa organitza aquest cap de setmana visites ciutadanes gratuïtes per conèixer la Torre Lluvià, una joia del patrimoni cultural i natural de Manresa que ja ha finalitzat la primera part de la seva rehabilitació.
Les visites programades es faran demà dissabte 28 de març, de 10 a 14h i de 17 a 19h; i diumenge 29 de març, de 10 a 14h.
Per arribar-hi, els visitants podran anar a peu, en bici o en cotxe particular. Aquells que triïn la bicicleta podran utilitzar la seva pròpia o una de l’empresa MBICI, que ofereix un servei gratuït fent una reserva prèvia a mbici@mbici.cat o bé trucant al telèfon 629321760.
Les sortides en bicicleta es faran des de la Plaça Sant Domènec dissabte i diumenge a les 10 del matí. L’accés a la Torre Lluvià també es podrà fer amb cotxe propi, ja que hi haurà zona d'aparcament al costat mateix de l’edifici modernista.
Per totes les visites, caldrà fer la inscripció prèvia a l'Oficina de Turisme de Manresa: Tel. 938784090 o bé al correu electrònic turisme@ajmanresa.cat o la web: www.manresaturisme.cat.
Les visites s'organitzaran en grups de 15 persones i per franges horàries: Matí, dissabte i diumenge, de 10 a 11h; d'11 a 12h; de 12 a13h; de 13 a 14h. El darrer grup entrarà a les 13h. La tarda de dissabte, hi haurà dues franges horàries: de 17 a 18h i de 18 a 19h. El darrer grup entrarà a les 18h.
Una joia patrimonial del 1896
L’edifici de la Torre Lluvià, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local, va ser adquirit per l’Ajuntament de Manresa el febrer de 2012 als seus antics propietaris i, de seguida, va iniciar el procés per aturar la seva degradac ió, evitar l’esfondrament i aconseguir la seva recuperació.
Coneguda també com Vil•la Emília, forma part d’una parcel•la àmplia, de 75.690,50 m2 de superfície, en un entorn rural d’alt valor paisatgístic. Es tracta d’un edifici senyorial, de caràcter residencial rural, envoltat de conreus. És una construcció modernista amb elements historicistes, dissenyada per l’arquitecte manresà Ignasi Oms i Ponsa, que data de l’any 1896.
L’edifici disposa de planta quadrangular, formada per tres cossos: un de central, que és el més elevat i cobert a dues aigües, format per planta semisoterrani, planta baixa i dues plantes pis; i dos de laterals i pràcticament simètrics, de planta semisoterrani, planta baixa, planta pis i sotacoberta.
Punt turístic i el centre d’interpretac ió de l’Anella Verda
Durant la visita ciutadana, les persones que s’hi acostin podran comprovar com la Torre Lluvià torna a lluir la seva bellesa en un espai idíl•lic com és el Camí de Rajadell i amb vistes magnífiques sobre una bona part del pla de Bages i les muntanyes de Montserrat. L’espectacular canvi d’aquesta icona modernista ja és un fet després de la finalització de la primera fase dels treballs de rehabilitació i reconstrucció.
Es podran observar els treballs realitzats a la planta baixa de la Torre i que, a partir d’ara, servirà per donar a conèixer tant aquest espai com l’Anella Verda i d’altres atractius turístics que ofereix la ciutat . El punt d’informació i el centre d’acollida tindran l’objectiu d’oferir informació al visitants sobre totes les a ctivitats relacionades amb l’Anella Verda, itineraris, rutes de Sant Ignasi i Camí de Sant Jaume, entre d’altres; organització d’activitats dirigides, tast de productes i difusió i promoció del producte local.
Al centre de promoció del producte local hi haurà un espai propi de mostra del producte local, conreat ens els espais agrícoles de Manresa i comarca, i dels propis de les zones de regadiu i secà dels espais que formen l’Anella Verda, amb identificació dels productors i possible venda.
El centre d’interpretació preveu una exposició permanent d’identificació i aprenentatge de l’Anella Verda i dels seus espais representatius, amb identificació de les seves característiques físiques i morfològiques de cada espai, la seva fauna i els elements naturals singulars, els itineraris de descoberta, aix&iac ute; com les activitats relacionades amb cadascun, reforçat amb la projecció de vídeo explicatiu.
Una transformació espectacular
Les obres realitzades, seguint el projecte de l’ arquitecte Pere Santamaria, s’han plantejat amb l’objectiu de recuperar l’edifici principal amb la imatge original ja que es tracta d’un edifici modernista de finals del segle XIX, de gran valor arquitectònic i cultural per a la ciutat, en benefici del patrimoni modernista comarcal i català.
Els treballs s’han concentrat a consolidar l’estructura per fora i per dins i després de treballs molt delicats d’enderroc de les parts més malmeses i, posteriorment, la construcció d’una estructura metàl•lica interior amb nous forjats, la reconstrucció dels tancaments i cobertes així com la reconstrucció de la to rrassa, que realça i dóna una gran personalitat a l’edifici.
La primera planta s’ha considerat com el centre neuràlgic de tot el projecte d’usos del recinte, amb l’objectiu de concentrar tots els espais més públic i d’accés a l’immoble. Un cop finalitzada la primera fase de rehabilitació, finançada al 50% perla Diputació de Barcelona i els Fons FEDER de la Unió Europea, l’Ajuntament de Manresa espera que es millori la situació econòmica per continuar les següents fases de l’obra, en les quals es procedirà a fer els paviments, les divisòries interiors i les instal•lacions de l’edifici, per tal de posar-lo completament en ús.