A partir d'avui, 9 de setembre, es retiraran les canyes i acàcies d’una superfície de 5.300 m2 al marge dret del riu, entre el Pont Nou i el Pont del Gas. A la zona s’hi plantarà vegetació de ribera autòctona
Aquest dilluns s’inicia una nova actuació per eliminar les canyes que creixen als costats de la llera del Cardener al seu pas per Manresa. En aquesta ocasió s’actuarà en una zona de 5.311 m2, al marge dret del riu, entre el Pont Nou i el Pont del Gas davant del Congost. La intervenció suposa una inversió de 73.348,33 euros, dels quals l’Agència Catalana de l’Aigua en finança 60.618,46, a través d’una subvenció per al manteniment de lleres.
Com ja s’ha fet en altres zones del riu al seu pas per Manresa, els treballs consistiran a eliminar tant la part aèria de les canyes com també els seus rizomes per tal d’evitar que les plantes puguin rebrotar de nou i així erradicar-les. L’actuació també comportarà l’eliminació de les acàcies que hi ha en aquesta zona, que igual que les canyes és una espècie invasora. La previsió és que aquestes tasques durin unes tres setmanes.
Els canyars se substituiran per vegetació de ribera autòctona, amb espècies més ben adaptades a la zona i que també es comporten millor en cas que hi hagi riuades. D’aquesta forma, es contribueix també a recuperar el bosc de ribera propi del riu Cardener, que és molt dinàmic. S’espera que a partir d’aquesta plantació i les que s’han fet en altres punts del costat del riu aquests darrers anys, el bosc es pugui anar reproduir al llarg de la següent dècada. Amb això, es multiplicaran els efectes positius del bosc de ribera, amb una major de la biodiversitat de plantes i animals.
Les canyes que hi ha al riu Cardener són de l’espècie Arundo donax, pròpia de l’est i el sud de l’Àsia. Es tracta d’una espècie considerada invasora, que elimina tota la diversitat vegetal que hi ha allà en els punts on creix. A més, té un mal comportament hidràulic i pot arribar a taponar ponts i altres infraestructures. La tendència actual a Catalunya és eliminar-les de tots els corrents fluvials i anar-les substituint per vegetació de ribera autòctona, que té un millor comportament hidràulic, crea microclimes adients per a les espècies de riu, neteja l’aigua de nutrients i augmenta l’absorció d’avingudes.
Compliment del Pla Estratègic del Cardener
L’actuació de retirada de canyes forma part del Pla Estratègic del Cardener 2030, aprovat per l’Ajuntament de Manresa l’any 2021, que té com a objectiu conservar i augmentar la biodiversitat i la connectivitat ecològica del riu, millorar l'ús públic de la ribera i donar a conèixer els valors naturals i patrimonials de la zona.
(*) Peu de foto: retirada de canyes a un dels marges del Cardener, el febrer d'aquest any