L’edifici, obra de l'arquitecte modernista manresà Ignasi Oms i Ponsa, està declarat Bé Cultural d'Interès Local i es recuperarà amb una subvenció provinent dels fons europeus Next Generation. La primera fase té un pressupost de 3,5 milions d’euros i servirà per rehabilitar el cos de les antigues oficines i la nau petita del complex.
Tret de sortida a la rehabilitació de l’edifici de L’Anònima. Després que durant les darreres setmanes s’hagin estat fent treballs previs, aquest dilluns ha començat el gros de les obres, que permetran que la ciutat recuperi un edifici de l’arquitecte modernista manresà Ignasi Oms i Ponsa, declarat Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) i ubicat a les portes del Centre Històric de Manresa.
El projecte de rehabilitació està signat per l’arquitecta Meritxell Inaraja, que va guanyar el concurs convocat per l’Ajuntament de Manresa i que compta amb una àmplia experiència en aquest camp. Consta de dues fases. En aquesta primera, es rehabilitarà el cos de les antigues oficines i la nau petita del complex, amb una durada prevista de 13 mesos. El pressupost previst per a aquesta primera fase és de 3.546.066’63 euros (IVA inclòs) i es finançarà, en gran part, amb una subvenció dels fons europeus Next Generation de 2.853.565 euros, en el marc de la Línia 1 del Programa d'Impuls a la Rehabilitació d'Edificis Públics, inclòs en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA).
La segona fase consistirà en una petita ampliació de l'edifici per donar un bon acabat a la mitgera que ha quedat a la vista al carrer Llussà. El pressupost d'aquesta fase és d’1.393.438 euros i està previst que s'executi un cop acabi la fase 1, amb una durada prevista de 9 mesos. Posteriorment, hi haurà una tercera fase d’acabats de mobiliari i instal·lacions, valorada en uns 500.000 euros i amb una durada prevista de 4 mesos.
Ocupació, emprenedoria, empresa i comerç, en un sol punt
L’Anònima acollirà la seu de l’Agència de Desenvolupament Local de l’Ajuntament de Manresa, ProManresa, que unifica els serveis d’ocupació, comerç, emprenedoria i empresa, amb la voluntat d’establir un sol punt de referència on convergeixin les persones que busquen feina, les que estan en disposició d’oferir-ne, els nous talents i l’activitat comercial de la ciutat. Es tracta de serveis que actualment estan ubicats en diferents edificis. Amb la unificació, s’espera potenciar les sinergies i oferir un millor servei a la ciutadania.
Un espai per a la cultura
El complex fabril ha demostrat en els darrers anys la seva versatilitat i idoneïtat per acollir propostes culturals, ciutadanes i de creació artística. Un total de 1.530 metres quadrats del conjunt de L’Anònima es destinaran a les funcions culturals, entre la nau i els seus espais annexes i la planta soterrània, amb espais polivalents per a l’exhibició cultural i espais dedicats a la proposta de creació transformadora del FABA.
L’Anònima, nom popular que ha arribat als nostres dies
L’edifici de L'Anònima, declarat Bé Cultural d'Interès Local (BCIL), es va començar a construir el 1893 en un solar del carrer Llussà i és obra de l'arquitecte modernista manresà Ignasi Oms i Ponsa. És un edifici industrial de planta baixa més dues plantes pis, amb tres cossos d'edificació totalment diferenciats, i amb la xemeneia, situada a l’interior del recinte, com un dels seus elements característics. En els seus orígens l’edifici va ser ocupat per la Companyia d’Enllumenat, que va destinar les naus a fàbrica tèxtil i a la producció d'electricitat amb carbó. Per problemes de liquiditat, la Companyia d’Enllumenat es va transformar el 1910 en la Companyia Anònima Manresana d'Electricitat (CAME). La població de Manresa la va començar a anomenar “L’Anònima”, nom popular que ha arribat als nostres dies.