La xerrada “Trenquem el silenci: ser dona a l’Afganistan sota el règim talibà” comptarà amb la participació de l’activista afganesa exiliada Karima Shujazada, Mercè Guilera Roche, membre de l’organització Afghan Women of the run, i estarà conduït per la periodista Aina Font Torra. També hi participaran el cor de veus femenines Cor de Teies i Anaïs Vila
L’activista afganesa exiliada Karima Shujaza, juntament amb la integrant de l’organització Afghan Women of the run, Mercè Guilera Roche participaran en la xerrada “Trenquem el silenci: ser dona a l’Afganistan sota el règim talibà”, que tindrà lloc el proper 22 de novembre, a les 19.30 h, a la sala d’actes del Centre Cultural El Casino. El col·loqui estarà conduït per la periodista manresana Aina Font Torra i també hi participarà el cor de veus femenines Cor de Teies, nascut a Santpedor el 2016 i format per una trentena de dones de la comarca, i comptarà amb la col·laboració especial d’Anaïs Vila. Aquest acte s’emmarca en el programa de celebració del 25N, el Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència envers les Dones.
L’objectiu de l’acte és donar visibilitat a la situació que es viu en aquest país, que en els darrers anys, arran de l’arribada dels talibans al poder, ha experimentat un deteriorament respecte a la situació de la dona, que són exposades a uns nivells de violència molt elevats, sense gaudir de protecció de les autoritats, que a més, han promogut la seva exclusió i discriminació. De fet, les polítiques del règim suposen greus violacions als drets humans de les dones i les nenes a conseqüència de la legislació i les pràctiques discriminatòries imposades pel govern.
Pel que fa a les participants, l’afganesa Karima Shujazada és una periodista i activista que treballa en la defensa dels drets de les nenes i les dones al seu país. Amb el retorn dels talibans al poder l’any 2021 va haver de deixar la seva feina a l’organització Afghan Women’s Talent Development Center , on era facilitadora de pau i duia a terme formacions i capacitacions per a dones de zones urbanes i rurals. Mantenint un perfil baix des de llavors per tal d’evitar la repressió, no li va impedir organitzar a través de les xarxes algunes manifestacions i protestes pels drets de les dones i en contra la política discriminatòria del nou govern. Amb l’empitjorament de la situació, va haver de marxar al Pakistan amb la seva germana i gràcies a l’organització Afghan Women on the Run va aconseguir tramitar un visat cap a Espanya.
Per la seva banda, Mercè Guilera Roche de l’organització Afghan Women on the Run també serà present a l’acte, per tal de presentar a l’entitat que fins ara ha ajudat unes 700 persones afganeses a sortir del país. Ella va viatjar al país l’any 2000. En aquell moment les dones li van demanar que, ja que ella podia parlar, que ho fes per elles. Sent així l’any 2021 va decidir incorporar-se a l’organització, i des de llavors ha seguit donant veu a la situació de les dones del país. L’organització està formada per una xarxa de voluntàries amb la missió d’ajudar al poble afganès, donant suport a dones i homes que han estat atacats o perseguits pels talibans i necessiten protecció fora de les fronteres del país. Intenten aconseguir entrevistes amb les ambaixades espanyoles als països veïns, facilitant que puguin viatjar a un lloc segur de l’Iran o el Pakistan i esperar una entrevista que proporcioni un visat de refugiat a l’Estat espanyol, tràmits que poden durar de sis mesos a un any. Actualment, estan prioritzant les mares solteres sense ingressos per sobreviure, proporcionant mitjans financers per l’alimentació i el cost de la vida.
(*) Peu de foto: cartell de la jornada