Durant la sessió, s’ha aprovat per unanimitat la concessió del títol de Fill Predilecte de la ciutat a Pere Miró Sellarés, una iniciativa impulsada pel Club Natació Manresa i vuit entitats més. També s’ha aprovat donar el nom de Passatge de la Fadulla a un nou vial del Centre Històric i el nom d’Assumpció Balaguer Golobart i d’Anna Solà Sardans a dues places del barri de la Carretera de Santpedor.
L’Ajuntament de Manresa ha celebrat aquest dijous al matí el Ple ordinari del mes de maig. La sessió ha començat amb l’explicació de les resolucions d’alcaldia, entre les quals s’ha informat de dues modificacions de crèdit relatives a transferències internes per fer front a despeses de personal.
Tot seguit, s’ha passat a l’apartat de dictàmens, que s’ha iniciat amb els punts relatius a la Comissió Informativa de Serveis Generals. En aquest apartat, i dins les qüestions referents a Alcaldia, s’ha aprovat autoritzar el Consorci del Bages per a la Gestió de Residus a contractar una nova persona per al període d’estiu, amb els vots a favor de l’equip de govern (ERC, PSC i Impulsem) i dels grups de l’oposició de Junts, FNC i Vox, mentre que Fem, també a l’oposició, s’ha abstingut.
S’ha aprovat també l’actualització del règim econòmic de la regidora de Fem Roser Alegre Fontanet, que passarà a tenir una dedicació del 50% amb un sou brut mensual de 1.536,64 euros. Tots els grups hi han votat a favor excepte Vox, que hi ha votat en contra. I també s’ha aprovat una modificació dels representants tècnics de l’Ajuntament de Manresa a entitats i òrgans que requereixen representació municipal, en aquest cas amb els vots a favor de l’equip de govern i l’abstenció de l’oposició.
Pel que fa a les qüestions referents a la Regidoria de Recursos Humans i Govern Obert, s’ha aprovat la pròrroga de la vigència del Pla Intern d’Igualtat de Gènere de l’Ajuntament de Manresa 2018-2021, amb els vots a favor de l’equip de govern, l’abstenció de Junts i FNC i el vot en contra de Fem i Vox; una modificació de la plantilla del personal de l’Ajuntament, amb els vots a favor del govern i l’abstenció de l’oposició; les bases per a la concessió d’ajuts mèdics per al personal de l’Ajuntament, amb els vots a favor de tots els grups excepte Vox, que s’ha abstingut, i també la modificació de l’acord de condicions de treball del personal funcionari i el conveni col·lectiu del personal laboral per millorar la conciliació familiar, que ha obtingut el mateix resultat de vots.
Encara en el marc dels punts relatius a la Comissió Informativa de Serveis Generals, s’han tractat dues qüestions referents a la Regidoria d’Hisenda. Per una banda, s’han reconegut dues factures a Vodafone pel servei que ofereix de telefonia i, de l’altra, s’ha fet una modificació de crèdit per atendre despeses derivades de la Festa Major, per millorar l’accessibilitat de l’Escola d’Arts, per atendre nous projectes educatius i per fer una pròrroga de l’encomana de gestió a la Fundació Turisme i Fires de Manresa, atès que la nova societat municipal MATMUSA no podrà començar a caminar fins a l’octubre. Els dos punts han obtingut els mateixos suports: ERC, PSC i Impulsem hi han votat a favor, mentre que Junts, Fem, FNC i Vox s’han abstingut.
A continuació, s’ha passat als dictàmens tractats a la Comissió Informativa de Desenvolupament Local, amb tres punts referents a la Regidoria d’Empresa, Turisme i Coneixement. Els dos primers han fet referència, precisament, a MATMUSA, per tal d’incorporar als estatuts unes modificacions dictades pel Registre Mercantil. I el tercer punt ha servit per aprovar l’adhesió de l’Ajuntament de Manresa a l’Associació ‘Red Innpulso – Red de Ciudades de la Ciencia i la Innovación (ARINN)’ i els seus estatuts. Els tres punts s’han aprovat amb el vot favorable de tots els grups excepte Vox, que s’ha abstingut.
Els darrers dictàmens que s’han debatut han estat els tractats dins la Comissió Informativa de Drets i Serveis a les Persones, amb quatre primers punts referents a Alcaldia. En el primer, s’ha aprovat per unanimitat la concessió del títol de Fill Predilecte de la ciutat a Pere Miró Sellarés, una iniciativa impulsada pel Club Natació Manresa i vuit entitats més: FC Pirinaica, el Club Egiba, Beisbol Club Manresa, Club Atlètic Manresa, Gimnàs Esport-7-Judo, Club Patí Manresa, Club Manresa SF i Penya Ciclista Bonavista. En representació seva, Gaspar Ventura Massagué, gerent del CN Manresa, ha intervingut al Ple per glossar la figura de Pere Miró Sellarés.
Els tres punts següents han servit per posar nom a un nou passatge i a dues places de la ciutat. Així, s’ha designat amb el nom de Passatge de la Fadulla al passatge que connecta la plaça de l’Hospital amb l’edifici de L’Anònima, just al costat del nou edifici de La Raval; amb el nom de Plaça d’Assumpció Balaguer Golobart a la plaça situada a l’illa delimitada per l’avinguda de les Bases de Manresa i els carrers d’Abat Oliba, Valentí Almirall i dels Cintaires; i amb el nom de Plaça d’Anna Solà Sardans a la plaça situada a l’illa delimitada per l’avinguda de les Bases de Manresa i els carrers de Guifré el Pelós, Valentí Almirall i dels Cintaires.
El nom de la Fadulla ha estat proposat per la Cooperativa d’Habitatge la Raval, com a resultat d’una consulta popular, mentre que els noms d’Assumpció Balaguer Golobart i d’Anna Solà Sardans han sorgit a proposta de l’Associació de Veïns i Veïnes de la Carretera de Santpedor com a resultat del procés participatiu que es va dur a terme per donar nom a dues places del barri. Per aquest motiu, Carles Boix Planes, president de l’associació de veïns, ha intervingut en el Ple per defensar aquests dos punts.
Els tres punts referents al nomenclàtor han estat aprovats per àmplia majoria, amb el vot a favor de tots els grups (ERC, PSC, Impulsem, Junts, Fem i FNC) i el vot en contra de Vox.
El darrer punt de la Comissió Informativa de Drets i Serveis a les Persones ha servit per tractar una qüestió de la Regidoria de Cultura i Llengua referent a una modificació dels Estatuts de Manresana d’Equipaments Escènics SL, que ha rebut el suport de tots els grups i l’abstenció de Vox.
Seguidament, s’ha entrat a l’apartat de mocions. En aquest Ple, n’hi havia 7. La primera ha estat entrada de manera conjunta per ERC, Junts, PSC, Fem, Impulsem i el FNC per demanar una millora de finançament per a les escoles municipals de música. S’ha aprovat amb el vot a favor dels grups proposants. Vox s’ha abstingut.
La segona ha estat presentada per Junts i Fem Manresa, a petició de la Plataforma en Defensa de les Pensions Públiques i els Drets de la Gent Gran, per demanar el compromís de l’Ajuntament de Manresa amb la residència que es reclama al Xup. Aquesta moció ha rebut una esmena consensuada entre els grups proposants i ERC, PSC, Impulsem i FNC, que finalment ha estat el text que s’ha votat i que ha estat aprovat per tots els grups excepte Vox, que hi ha votat en contra. S’ha demanat a la Generalitat un paquet de places residencials públiques per a Manresa i una reunió abans de l’estiu que permeti establir un calendari per a la redacció del projecte i la construcció de l’equipament. En aquest punt del Ple, ha intervingut Víctor Feliu Ferrer, en representació de la plataforma.
La tercera i la quarta han estat presentades per Fem per sol·licitar que s’incentivi i s’ampliï el mercat agrari de la plaça Major dels dissabtes al matí i per demanar un sistema de fiscalització i control rigorós del servei de bus Manresa-Barcelona que gestiona la Generalitat. Ambdues s’han aprovat amb el vot a favor de tots els grups excepte de Vox, que hi ha votat en contra.
I les tres darreres han estat presentades per tres grups diferents, totes al voltant del mateix tema: l’empadronament. El FNC ha demanat que es garanteixi “el bon ús de l’empadronament i la detecció de fraus en la formalització de parelles de fet”. Vox ha demanat “canvis en el padró” i “impedir que ocupes i immigrants il·legals puguin empadronar-se”. I Junts ha demanat “la millora de la gestió del padró municipal i de la detecció de frau”.
Cap d’elles ha prosperat en no rebre els vots necessaris. La moció del FNC ha rebut el vot a favor del mateix FNC (2 regidors) i de Junts (6), l’abstenció de Vox (1) i el vot en contra d’ERC (7), PSC (4), Impulsem (2) i Fem (3). La moció de Vox només ha rebut l’únic vot que té Vox. I la moció de Junts ha rebut el vot a favor de Junts (6) i del FNC (2), però el vot en contra d’ERC (7), PSC (4), Impulsem (2), Fem (3) i Vox (1).
La sessió plenària ha encarat la part final amb el torn de precs i preguntes que els grups municipals fan a l’equip de govern. En aquest Ple, n’hi havia 10. Junts n’ha entrat quatre: ha preguntat per l’avaria informàtica que van patir els nous contenidors de residus, per l’aigua entollada de la Fàbrica Nova, per la parada de bus prevista a la Muralla del Carme i pel tancament de dues botigues de grans cadenes comercials al centre de la ciutat.
Per la seva banda, Fem ha entrat tres preguntes: ha demanat per l’actuació de la Policia Local durant el sopar popular que van organitzar l’Ateneu Popular La Sèquia i el Menjador Social i Comunitari de Manresa el dia de l’apagada, per les ajudes i recursos que ofereix Serveis Socials a les persones afectades per un desnonament i pel nombre de compravendes d’immobles a la ciutat.
I Vox n’ha entrat tres més: ha preguntat sobre el viatge a Mauthausen d’una delegació manresana amb motiu del 80è aniversari de l’alliberament del camp, sobre uns presumptes actes de vandalisme en habitatges de les Escodines i la Balconada i sobre la coordinació de la Policia Local i la Guàrdia Civil durant l’apagada.
(*) Podeu recuperar íntegrament el Ple de maig al canal de YouTube de l’Ajuntament de Manresa