El pas d’un ramat de cabres en transhumància donarà el tret de sortida de la Festa del Tomàquet, aquest cap de setmana

Al llarg del dissabte, les cabres estaran a Can Poc Oli, on es farà un taller de munyida i una demostració d’elaboració de formatge fresc. A la tarda, a la Culla hi haurà un tast de formatges, que és el producte convidat d’enguany, elaborats en transhumància. Diumenge, el ramat travessarà el centre de Manresa, des del Pont Vell fins a Can Font

imagen

La Festa del Tomàquet arrenca aquest cap de setmana amb l’estada i el pas d’un ramat de cabres en transhumància a Manresa. Les cabres seran les protagonistes d’aquest primer cap de setmana i deixaran pas a un programa amb una vintena d’activitats que giraran a l’entorn del tomàquet, hortalissa estrella de l’estiu, i del formatge, que és el producte convidat d’enguany.

El ramat que farà parada a Manresa està format per unes 120 cabres. Durant el dissabte, els animals es podran veure a Can Poc Oli. Serà una oportunitat única per acostar-se als animals i, allà mateix, durant el matí també s’hi farà un taller de munyida de cabres i posteriorment una demostració d’elaboració de formatge fresc. Es tracta de dues activitats totalment gratuïtes, encara que pel taller de formatge cal inscripció prèvia en aquest enllaç. També amb l’objectiu de posar en valor els productes elaborats en la transhumància, a la tarda, la Casa de la Culla acollirà un tast de formatges elaborats en transhumància, en una edició de la Festa del Tomàquet, en la qual el formatge és el producte convidat. Per al tast, també cal inscripció prèvia, que es pot fer en aquest enllaç.

Diumenge, el ramat reprendrà el seu camí cap als Pirineus. Ho farà a partir de les 10 h, quan sortirà de Can Poc Oli. Passarà per la Torre de Santa Caterina travessarà el riu Cardener pel Pont Vell, es dirigirà cap a la plaça de la Reforma i enfilarà el passeig de la República fins a Sant Domènec. Recorrerà el passeig de Pere III fins a la plaça d’Espanya, per anar fins al carrer Abat Oliba, passant pels carrers Soler i March, Carrasco i Formiguera i d’Aragó. Després es dirigirà cap al carrer Concòrdia i el parc de Can Font. Després, el ramat deixarà la trama urbana de la ciutat, tot seguint el camí cap als prats de la Cerdanya. Aquesta és el segon any consecutiu que un ramat de cabres en transhumància travessa Manresa. El ramat està fent el Camí de Marina, que uneix el Garraf i el Penedès amb la Cerdanya, tot passant per Manresa.

L’organització fa una crida a acompanyar el ramat en el seu pas per la ciutat, ja sigui al llarg de tot el recorregut, en un tram, o veure’l en un punt concret. Les cabres faran el recorregut per la ciutat, acompanyades d’un pastor i un gos d’atura, i amb el suport de la Policia Local. Darrere del ramat hi haurà un equip del servei de recollida de residus i neteja viària que farà la neteja de la calçada després del pas dels animals. Pel que fa a les afectacions de trànsit seran puntuals, ja que es tallarà la circulació de vehicles pels carrers afectats i les seves cruïlles només durant el pas del ramat, que es preveu que sigui ràpid.  

Una setmana d’actes amb el tomàquet i els productors locals de protagonistes

Al llarg de tota la setmana, fins al diumenge 27, la Festa del Tomàquet comptarà amb una vintena d’actes al voltant d’aquesta hortalissa i també del formatge, que és el producte convidat d’enguany. Es faran tallers de cuina, visites a elaboradors de formatges i també itineraris per les zones de regadiu de Manresa. A més, els dijous 24 hi haurà el Sopar del Tomàquet, enguany al Parc de la Seu per les obres al claustre del Museu de Manresa. Es tracta d’un menú degustació format per diferents plats, on el tomàquet de productors locals és protagonista, i que ha estat elaborat per diferents restaurants de Manresa i el Bages.

El punt culminant de la Festa del Tomàquet serà el dissabte 26 al matí amb el Mercat del Tomàquet, al passeig del Pere III, davant del Casino. Hi haurà 17 parades de productors locals de tomàquets, però també de formatge i productes com cervesa artesana, xai i mel, entre d’altres. Durant el matí també es faran tastos i tallers, i també hi haurà una xerrada a càrrec de la cuinera Maria Nicolau Rocabayera, que explicarà receptes i trucs per cuinar diferents varietats de tomàquet.

El programa complet de la Festa del Tomàquet i les inscripcions en aquelles activitats que ho requereixen es pot fer en aquest enllaç


(*) Peu de foto: el ramat de cabres al seu pas per Crist Rei, l'any passat

Documents relacionats

  • imagen