El conseller de la Presidència de la Generalitat, Francesc Homs; i l’alcalde de Manresa en funcions, Valentí Junyent, subscriuran un protocol d’intencions -en un acte al Palau de la Generalitat- per propiciar el trasllat de les dependències de diversos departaments del govern català que tenen representació a la capital del Bages a l'edifici de la Baixada de la Seu, també conegut com el Palau del Bisbe.
El conseller de la Presidència de la Generalitat, Francesc Homs; i l’alcalde de Manresa en funcions, Valentí Junyent, signaran dilluns al vespre al Palau de la Generalitat el protocol d’intencions entre el govern català i l’Ajuntament de Manresa per a la rehabilitació de l’edifici dels antics jutjats.
L’acte de signatura, que tindrà lloc a la Sala Tarongers a les 8 del vespre, arriba després que el govern de la Generalitat ratifiqués en la reunió del consell executiu del passat 5 de maig la decisió de traslladar les dependències de diversos departaments que tenen representació a la capital del Bages a l'edifici de la Baixada de la Seu, també conegut com el Palau del Bisbe.
D’aquesta forma, les delegacions territorials a la Catalunya Central de Presidència, Interior, Territori i Sostenibilitat i Salut es concentraran en un únic espai, que és propietat de la Generalitat, amb l'objectiu d’optimitzar al màxim l'estructura territorial de l'Administració de la Generalitat i millorar la gestió i la prestació de serveis als ciutadans.
La decisió del trasllat es va adoptar després que el model de gestió integrada a l’edifici de l’Administració de la Generalitat a Girona hagi aconseguit millores en la gestió que redunden en la millora de la prestació dels serveis públics al ciutadà. A més a més, el Govern català està treballant en la construcció d’una nova seu a Tortosa per tal de concentrar els serveis territorials a les Terres de l’Ebre.
Antecedents del procés que arrenca el 2011
El 2011, l’Ajuntament de Manresa va fer un oferiment a l’executiu català perquè l’edifici de la Baixada de la Seu, actualment en desús, acollís els diferents serveis territorials que tenen presència a la ciutat com la delegació del Govern a les comarques centrals o els departaments de Territori, Interior i Sanitat.
L’objectiu de la proposta era agrupar les oficines dels serveis territorials, que ara ocupen locals de lloguer, en un immoble que és propietat de la Generalitat. D’aquesta manera, s’aconseguia un estalvi econòmic per al govern català i el retorn de l’activitat a un edifici singular de la ciutat, un fet que ha de contribuir a la dinamització del Centre Històric, una de les prioritats del govern municipal.
La idea ja va ser valorada positivament l’octubre de 2011 per qui aleshores era el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, durant la visita que va fer a l’edifici dels antics jutjats. Posteriorment, des de l’Ajuntament s’ha treballat amb diversos departaments del govern català per poder fer realitat aquest projecte i el President de la Generalitat, Artur Mas, el va valorar favorablement l’octubre de 2013.
El passat 19 de febrer el Ple municipal va aprovar l’autorització del canvi de destinació de les dues finques que ocupa l’edifici dels antics jutjats per ubicar-hi l’edifici corporatiu de la Generalitat a Manresa.
Per últim, la Generalitat va ratificar la decisió del trasllat en la reunió del consell executiu del passat 5 de maig.