Manresa estrena nova senyalització turística sobre experiències i llocs ignasians

A la vegada també es presenta  l’estudi que l’hi ha donat la base: “Relats sobre la Manresa Ignasiana. propostes: bàsica per a guia, opuscles i suports digitals”. En una primera fase s’han col·locat senyals direccionals de vehicle i vianants i una part dels senyals identificatius. Concretament s’han posat totes les plaques, i els plafons i els tòtems s’ubicaran en una 2ª fase, al mes de setembre o octubre.  


imagen

Manresa presenta dues actuacions en el marc del Pla director Manresa 2022. Una consta de la col·locació de senyals turístiquesper fer palès el patrimoni ignasià, i l’altra, l’estudi que l’hi ha donat la base: “Relats sobrela Manresa Ignasiana.propostes: bàsica per a guia, opusclesi suports digitals”.

 

Ambdues actuacions han estat presentades avui pel regidor de Cultura i Turisme, Joan Calmet, i el consultor de Catemocions, Josep Huguet, empresa encarregada d’elaborar l’estudi “Relats sobre la Manresa Ignasiana. propostes: bàsica per a guia, opuscles i suports digitals”.

 

El regidor Calmet ha destacat que “les noves senyals indicaran els visitants on estan els pàrquings de la ciutat i els orientaran sobre els espais d’interès”. Calmet ha remarcat que “per primera vegada s’utilitzarà el concepte de Centre Històric i, a més, les plaques incorporen el codi QR i altres símbols que mostren si aquell edifici forma part de la ruta ignasiana i si pertany a la Manresa medieval o barroca”.

 

Per la seva banda, Josep Huguet ha explicat en què consisteix l’estudi que han desenvolupat des de Catemocions que “és  com una bíblia perquè fa de paraigua per encabir una part de la historia de Manresa molt important (del 1.300 al 1.500) amb Sant Ignasi com a fil conductor”. “El peregrí va transitant per la ciutat i, a través dels seus passos es posen de relleu aspectes com la funció dels hospitals medievals, les creus de terme, el paper dels cistercencs, etc.” ha manifestat Huguet.

 

Durant aquesta última setmana de juliol s’ha iniciat la primera fase per col·locar nova senyalització turística, subvencionada íntegrament per la Diputació de Barcelona amb uns 60.000 euros, amb l’objectiu de mostrar el recorregut vital de Sant Ignasi per la ciutat i donar a conèixer el context històric i social de l’època, així com millorar l’explicació dels edificis assenyalats, tant de l'etapa medieval, com de l'etapa barroca.

 

La senyalització consta de plaques, que són breus ressenyesdel lloc i de lesvivènciesignasianessegons testimonis, i de plafons o tòtems, els quals aporten molta més informacióespecialitzada, de manera que només amb la visita al conjunt de la ruta ignasianaes podrà compondre el puzle sencer.

 

Per aquest motiu els textos tenen sempre dos nivells, un primer que procedeix dels testimonis directeso indirectesde l'època pel que fa a lesreferènciesa Ignasi i un segon que aporta detalls neutresi històrics del lloc o l’ambient de l’època.

 

La 1ª fase de l’actuació

 

Concretament, s’han instal·lat el conjunt d'elements que conformen la primera fase de l'actuació:

 

108 nous indicadors de senyalització d’orientació urbana per a vehiclesdins l’actual xarxa de senyalització de la ciutat, amb l’objectiu de guiar els conductors visitants del municipi, que accedeixen per els diversos accessos a la ciutat, cap al Centre Històric i als pàrquings dela ciutat.  S’ha incorporat a la xarxa de senyalització el nou pol d’interès “Centre Històric” amb el pictograma de pol d’interès turístic, i s’ha realitzat la 2a fase de senyalització d’orientació de pàrquings públics.

 

17 plaquesde 35x35 cm informativesd'elements patrimonials, 13 d'ellesinstal·ladesa façana exterior i 4 sobre un suport tipus faristol. Els elements senyalitzats són:

 

Convent de Santa Clara, Convent del Carme, Mas de lesMarcetes(Viladordis), Capella de Sant Pau, dipòsit d’aigua de Sant Pau, Can Canyelles, Casa Amigant, Torre de Santa Caterina, Església de Sant Marc, Capella de la Guia, Capella Sant Bartomeu (Casal de lesEscodines), Creu de la Guia, Creu Beuys, Creu de la Culla i Pou de Llum.

 

3 plafons de 80x150cm a l'interior de dos dels nodesignasians actualment ja habilitats per l'acollida de visitants: el Museu Comarcal de Manresa i al Casal de lesEscodines, antic convent de Sant Bartomeu.

 

Fa poc temps es van instal·lar ja, dins aquest mateix programa, un plafó interior a la capella de Sant Ignasi Malalt i un altre plafó a la Seu, al costat de l'escultura de Sant Ignasi de Loiola que s'ha presentat recentment.

                    

2ª fase de l’actuació

 

Al setembre s'executarà una segona fase amb la queesclourà la senyalització dels llocs ignasians. Aquesta segona fase inclourà:

 

3 plafons interiors més, així com 6 tòtems en llocs neuràlgics (2 seran una renovació de tòtems ja existents i 4 seran de nova producció) i dos faristols panoràmics que s'instal·laran al pla de la Torre de Santa Caterina i al mirador de la Balconada, on hi ha l'escultura del Pou de Llum.

 

85 nous indicadors de senyalització d’orientació per a vianants dins l’actual xarxa de senyalització del sector del Centre Històric. Aquesta senyalització ha de permetre als visitants del municipi recórrer i gaudir del patrimoni ignasià d’una manera clara i senzilla, amb la novetat que aquesta senyalització turística - patrimonial és diferenciarà de la resta de pols d’interès pel color de l’indicador en marró i incorporarà el logotip del Camí Ignasià.

 

Aquesta actuació  forma part d’un projecte global de senyalització turística i patrimonial que s’ha anat executant per fases, desde la preparació d'un manual d'estil queesva fer l'any 2009 fins a l'actualitat, amb l'objectiu de donar coherència, visibilitat, utilitat i modernitat a la senyalètica que  ha de reforçar el patrimoni cultural de la ciutat i el seu valor com a recurs turístic de primer ordre.

 

Relats sobre la Manresa Ignasiana

 

La informació que ha permès redactar el contingut dels senyals procedeix del treball encarregat ala consultora Catemocions, SL per l’Ajuntament de Manresa com a desenvolupament del Pla Director Manresa 2022 per tal de redactar “Relats sobre la Manresa ignasiana. propostes: bàsica per a guia, opusclesi suports digitals”.

 

Unestudi que recopila tota la informació sobre la figura d’Ignasi de Loiola en 204 pàginesonesrepassa: la història d’Ignasi,especialment els seus orígens fins a l’estada de Manresa i Catalunya. I a el context històric a Europa i Catalunya. Aixi com, la descripció de la Manresa postmedieval queestroba. I dels principals personatgesque freqüenta.

 

Tambéesfaesment en un capítol a la Manresa que conserva lespetjadesignasianes. Finalment,esdescriu cadascun del 22 llocs ignasians, amb un text base explicatiu d’onesderiven els textos que s’inclouran en:

 

_ Lesplaquesinformatives

_ Els plafons informatius interiors a alguns edificis

_ Els tòtems exteriors

_ L’opuscle turístic

_ L’audioguia.

 

En document a partesvan elaborar 22 fitxescorresponents a cadascun dels llocs ignasians amb els textos de la senyalització i lesrecomanacions sobre la intervenció per a la millora i adequació de l’espai per als visitants i ciutadans manresans.

Documents relacionats

  • imagen