Protecció Civil tanca la prealerta del pla PROCICAT un cop normalitzada la situació després del descarrilament divendres d'un tren de potassa a Santpedor

Tota la sal ja ha estat retirada i el subministrament d’aigua potable a la població ha estat recuperat i normalitzat


Protecció Civil de la Generalitat ha tancat la prealerta del pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT que s’havia emès divendres passat a la tarda amb motiu del descarrilament d’un tren carregat de potassa a Santpedor (Bages), atesa la normalització de la situació quant a serveis bàsics i elements de risc.

 

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i la companyia Aigües de Manresa han informat al Centre de Coordinació d'Emergències CECAT de Protecció Civil de la Generalitat que la situació de subministrament de l’aigua potable a la població està del tot normalitzada i que tota la potassa ha estat retirada. 

 

Així mateix, Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) ha informat que el ramal ferroviari entre Sallent i Manresa s’ha reobert i que ja podrà entrar en funcionament normal el transport de mercaderies. Al lloc de l’accident queden 6 vagons buits ja col·locats sobre la nova via que seran remolcats i retirats de la zona.

 

El descarrilament de divendres va afectar 13 dels 20 vagons que portava el comboi de potassa, i dos d’aquests vagons van bolcar a la zona d’influència de la sèquia, vessant a l’aigua unes 40 tones de potassa i obligant a realitzar treballs per retirar el producte i alhora per retirar els vagons afectats i normalitzar la circulació.

 

La via afectada és una línia exclusiva de mercaderies i el producte es transporta des de les mines de la zona del Bages fins al Port de Barcelona. El vessament del producte a la llera va requerir fer un seguiment acurat de la possible afectació tant al medi natural com al consum d’aigua potable.

  

En el seguiment  i control d’aquestes afectacions i en la retirada del producte hi han participat, a més de FGC com a gestor de la infraestructura i del servei afectat, l’ACA, Aigües de Manresa, l’Agència de Residus de Catalunya (AC), Protecció Civil del Bages i els diferents Ajuntaments afectats, en especial Santpedor i Manresa, a través de les seves policies locals. En el moment del descarrilament també hi van treballar efectius dels Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra i Agents Rurals.