L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i la vídua i la filla del músic signen el contracte de cessió que permetrà conservar aquest patrimoni a l’Arxiu Comarcal del Bages
La família del músic manresà Josep Maria Descarga i Obradors ha cedit el seu fons documental a l’Ajuntament de Manresa i serà conservat i posat a disposició dels ciutadans a les instal·lacions de l’Arxiu Comarcal de Manresa. El contracte de cessió el van signar divendres passat la vídua i la filla del músic, Carme Font i Rosa Maria Descarga; i l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent. Durant l’acte de signatura els va acompanyar també el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Joan Calmet, i el director de l'Arxiu Comarcal Marc Torras.
El fons documental abasta una important documentació de l’activitat musical del músic que inclou anotacions i partitures manuscrites i impreses, arranjaments musicals, impresos i publicacions, així com altra documentació relativa a les entitats i a la vida musical i cultural de la Manresa de la segona meitat del segle XX.
Amb aquesta donació la família del músic manresà manifesta la seva voluntat que aquest fons ingressi a l’Arxiu Comarcal per tal de conservar-lo i fer-lo accessible als investigadors. Per la seva part l’Ajuntament de Manresa amb l’acceptació de la cessió reconeix el valor històric i cultural d’aquest fons documental.
Actes com aquest permeten l'acreixement del patrimoni documental de la ciutat i del coneixement de la seva història.
Una vida dedicada a la música
Josep M. Descarga i Obradors neix a Manresa el 9 d’octubre de 1927. L’any 1941 inicia els estudis musicals a l’Escola de Música, del carrer de Sobrerroca i forma part de la Capella de Música de la Cova i, alhora, de la Congregació Mariana. Amb el P. Ferran Torra funden la Coral Sant Lluís, assajant i cantant les caramelles, a la processó de Corpus, i en concerts literari-musicals al local del carrer dela Mel (antic Casal Regionalista). Havia estat membre del doble Quartet Santa Maria de l’AC de la Seu que dirigia Mn. Pla, i amb alguns dels seus components ingressen a la Secció Coral Mixta que dirigia el mestre Agustí Coll (a l’espera que un dia pogués actuar amb el nom de l’Orfeó Manresà, fet que s’esdevingué el febrer de l’any 1948). Josep M. Descarga posseïa una preciosa veu, i alhora coneixia la litúrgia, qualitats per les quals era requerit sovint per la cobla La Principal de Bages o l’Orquestra Farrés per dirigir i reforçar el cant de les misses polifòniques, en festes majors de molts pobles.
Entra com a becari al Conservatori de Música del Liceu de Barcelona, on estudia tota la carrera de cant entre els anys 1950-1958. Les seves qualitats musicals li permeteren estar tres temporades al Liceu, estrenant entre d’altres l’òpera “Il ritorno de Don Pietro” de Mozart. Opta a les oposicions per la càtedra de cant, assolint el Diploma i Medalla de plata.
L’any 1956, el director de la Capella de Música de la Seu, Agustí Coll, el nomena Subdirector de la mateixa. Nomenat també director de la Societat Coral Sant Josep de Manresa
És així quan l’any 1959 participa en la 1a Trobada de Cors de Clavé a la Plaça Major de Manresa i se li confia la direcció durant tres temporades del Cor Federatiu, en la trobada de corals claverianes ala Plaça de Catalunya de Barcelona. És nomenat Subdirector de l’Orfeó Manresà. Paral·lelament funda el Cor de Cambra de l’Orfeó Manresà format per setze cantaires i fa el muntatge de les il·lustracions musicals d’El Poema de Nadal, de Josep M. De Sagarra, amb un recitador extraordinari, l’Àngel Tulleuda, i que dirigirà fins l’any 1986, unes cent-trenta vegades, en nombroses poblacions de tot Catalunya, destacant les interpretacions al Monestir de Montserrat (1968); Palau de la Generalitat (1979), Auditori Pau Casals-El Vendrell (1983) i Ajuntament de Manresa (1985), entre d’altres.
L’any 1976 és nomenat Director de l’Orfeó Manresà, en substitució d’Agustí Coll, que morí el novembre de 1976. L’any 1977 l’Orfeó Manresà celebra el 75è aniversari de la fundació, i li correspon preparar a l’Orfeó les obres escollides: la Missa de la Coronació i la difícil cantata “Alexander Newsky” de Prokofiev.
L’agost de 1980 dirigeix diversos concerts a l’Orfeó Manresà, de viatge a la Catalunya Nord. El 1981 al Mozarteum de Salzburg i a l’Ambaixada d’Espanya a Viena.
Com a vicepresident de Joventuts Musicals coordinà les jornades de Direcció Coral, treballà per portar la música als barris, amb l’Orfeó i la Banda de Música. Fomentà els cicles de Nits Musicals. L’any 1981 participa en l’elaboració dels estatuts de la Federació Catalana d’Entitats Corals, que s’aproven a Manresa, l’any següent. Dirigeix el Cant Comú en diversos aplecs i rodes corals, en especial les del Bages-Berguedà. L’any 1989, dirigeix el concert de cloenda del 75è aniversari de la fundació de l’Orfeó Berguedà. Una altra activitat especialment cuidada fou el Concert Claverià de la Festa Major de Manresa, durant més de 10 anys, on s’aplegaven més de cinc-cents cantaires, en ocasions acompanyats per la Banda Municipal de Música o La Principal de Bages. Treballà amb un esforç extraordinari en els assaigs del Te Deum (de Purcell i de Charpentier).
A la tardor de l’any 1986, Josep M. Descarga renuncià voluntàriament, de forma irrevocable a la direcció de l’Orfeó Manresà, sens deixar però de complir els concerts i activitats compromeses.
Mor l'any 2006.