L'Ajuntament presenta el projecte de creació del Centre d'Acollida de Pelegrins del Camí Ignasià

El projecte té un pressupost global de 800.000 euros, dels quals 400.000 provenen d’una subvenció de la Generalitat que ja ha estat aprovada,  i  preveu tres fases de treballs a l’entorn del Museu Comarcal de Manresa. La primera fase comença aquest mes d’octubre i la darrera finalitzarà el setembre del 2017.

imagen

L’Ajuntament de Manresa ha presentat avui el projecte de creació del Centre d’Acollida de Pelegrins del Camí Ignasià que en aquests moments ja funciona de forma provisional a les instal·lacions del  Museu Comarcal de Manresa.  Aquesta actuació és una de les principals accions que s’emmarquen dins el projecte turístic Manresa 2022, que commemorarà els 500 anys de l’estada de Sant Ignasi de Loiola a Manresa.

 

Els detalls del projecte els ha donat a conèixer avui al migdia l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent; i el regidor de Cultura i Turisme, Joan Calmet, en una roda de premsa celebrada a les dependències del Museu Comarcal de Manresa.

 

Junyent ha valorat de forma “molt positiva el projecte del nou centre que s’ubicarà en aquest entorn del Museu Comarcal de Manresa amb un pressupost global de 800.000 euros -dels quals l’Ajuntament rebrà una subvenció de 400.000 euros que ja ha estat aprovada pel departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya- i preveu tres fases de treballs que s’iniciaran el proper 1 d’octubre de 2015 i finalitzaran el 30 de setembre de2017”.

 

L’alcalde de Manresa ha ressaltat “el paper de l’Ajuntament que amb accions com aquesta dóna continuïtat i impuls a les actuacions previstes amb vistes a la Manresa 2022” així com “el suport de la Generalitat, que és conscient de la significació del projecte per a Manresa i és al nostre costat en aquesta estratègia”.  Junyent ha afegit que el govern de la ciutat “continuarà avançant amb pas ferm i de forma progressiva en les millores de la connectivitat d’aquest entorn de la ciutat”.

 

Al seu torn, Joan Calmet ha anat detallant les característiques dels nous espais que encabirà el Centre d’Acollida de Pelegrins i que ‘”significarà un salt qualitatiu molt important”. El regidor ha explicat que la primera fase d’inici imminent (1 d’octubre) té una durada de tres mesos i està adreçada a la restauració del portal barroc; la segona part s’iniciarà el març de 2016 i inclou la rehabilitació de la planta baixa i primera de l’ala sud de l’antic Col·legi Sant Ignasi (sala d’acollida, nucli d’accessos, sala polivalent, lapidari i sales expositives); i la tercera i última començarà el març de 2017 i està adreçada a la rehabilitació del claustre, de l’ala est i nord de l’equipament.

 

L’objectiu del conjunt dels treballs és convertir la planta baixa de l’antic Col·legi Sant Ignasi en el punt i final real, físic i objectiu del Camí Ignasià. Des del punt de vista urbanístic, la intervenció serveix per dignificar un espai actualment poc valorat i tradicionalment menystingut, i obrir‐lo definitivament al barri i a la ciutat.

 

Aquesta operació esdevé només una primera fase de la necessària rehabilitació d’un immoble qualificat de Bé Cultural d’Interès Nacional, i que caldrà complementar‐lo en fases futures. D’aquesta manera es podrà aconseguir recuperar el pes específic i la seva importància patrimonial i turística.

 

Les intervencions a l’edifici

 

L’edifici de l’antic Col·legi de Sant Ignasi va ser construït a mitjans del segle XVIII, al costat de l’hospital medieval de Santa Llúcia, i va ser una de les principals obres dels jesuïtes a Catalunya. Acollí el segon col·legi de la Companyia de Jesús al principat, després del de Betlem a Barcelona, i funcionà com a centre educatiu fins al 1892, any en què els jesuïtes es van traslladar definitivament al nou Col·legi de Sant Ignasi de Sarrià. Actualment, l’immoble acull el Museu Comarcal de Manresa i l’Arxiu Comarcal del Bages.

 

Les intervencions previstes en aquest espai es divideixen en 4 eixos principals:

 

Ala oest

 

Al voltant de la nova entrada principal es proposa habilitar un espai de recepció, on es segellaran les acreditacions de pelegrinatge del Camí, s’informarà els visitants de tota la informació turística rellevant de la ciutat i s’oferiran serveis de visites guiades i/o audioguies sobre la Manresa ignasiana; un servei de bar‐cafeteria i de botiga de productes del Camí Ignasià, de la Manresa ignasiana i del Museu Comarcal; i una zona de taquilles, on els pelegrins podran deixar les seves pertinences mentre visiten la ciutat.

 

L’ala oest i l’ala nord van néixer condicionades per l’existència del torrent de Sant Ignasi, fet que explica l’estretor d’aquestes crugies, que només fan 3 i4,5 metres d’amplada, paral·leles a la façana. Tot i tractar‐se d’espais massa estrets, poc útils per a realitzar‐hi activitats públiques, la possibilitat de connexió entre ells, així com els usos previstos, poden permetre posar en valor un dels espais més desconeguts de l’immoble. L’actuació pretén recuperar els elements originals de l’edifici, fer noves obertures entre els espais, el claustre i la plaça exterior, pavimentar de nou el conjunt i dotar‐lo de les instal·lacions necessàries per al seu correcte funcionament.

 

Ala nord

 

El claustre de l’equipament només disposa d’uns serveis higiènics unisex, amb dues cabines generals i una cabina adaptada per a persones amb mobilitat reduïda. Es proposa ampliar aquests lavabos i dividir‐los per sexes.

 

Ala sud

 

Es rehabilitarà tota la planta baixa i la primera, incloent el portal barroc que connecta amb el carrer Viladordis. La planta baixa actual es divideix en 3 parts: el vestíbul, que connecta amb el portal barroc; un nucli d’escales, el qual es va haver d’enderrocar a causa del seu mal estat; i dues sales destinades a allotjar diversos elements del lapidari del museu (capitells, columnes, rosasses, etc.), però que no formen part de l’itinerari visitable del museu. La planta primera disposa de dues sales de treball i magatzem.

 

Amb la intervenció proposada, es pretén fer, en planta baixa, l’àrea d’acollida de pelegrins, destinada a oferir un espai de descans i de recuperació física a aquests últims, a més d’activitats relacionades amb el projecte Manresa 2022 (conferències, presentacions, acollida personalitzada de grups, sessions de meditació, etc.). L’espai constarà d’una zona d’acollida situada al vestíbul, una sala polivalent i un lapidari amb una selecció de peces del fons del museu. En la planta primera es faran dues noves sales expositives complementàries a les del museu: una sobre el Barroc i la Contrarreforma i una altra sobre els jesuïtes a Manresa.

 

L’actuació preveu restaurar el portal barroc (elements de pedra i fusteria), recuperar els elements estructurals originals de l’edifici (voltes, columnes de fosa, etc.), reforçar els actuals forjats per tal d’assolir la sobrecàrrega d’ús necessària, sanejar els paraments verticals i horitzontals i repintar‐los, substituir els tancaments de fusta actuals, pavimentar de nou el conjunt i dotar‐lo de les instal·lacions necessàries per al seu correcte funcionament.

 

Un element important de l’actuació és la connexió entre el vestíbul, l’antic nucli d’escales i les diferents sales. Com que aquestes últimes es troben elevades respecte del nivell de l’entrada i del claustre (1,50m en el cas de la planta baixa; 6,75m a la planta primera), esdevé imprescindible la construcció d’un tram d’escales i d’un ascensor, que permetrà la mobilitat de les persones amb mobilitat reduïda.

 

També cal destacar les sales d’aquesta ala, completament diferents a les de la resta de l’edifici, i que destaquen per llurs dimensions i llurs solucions constructives. Les dues ales modernes (l’est i la sud) s’executen amb materials moderns del s. XIX (pilars de fosa, bigues i jàsseres metàl.liques, revoltó de maó de pla amb intereix d’aprox. 1m), amb un marcat aire industrial. La intervenció que es proposa pretén la recuperació íntegra d’aquestes sales, recuperant la imatge original de l’espai.

 

Claustre

 

Amb la intervenció proposada, es pretén recuperar la importància formal i funcional del claustre neoclàssic. És aquí on l’edifici es fa monumental, agafa la categoria de monument històric i demostra la noblesa de l’immoble.

 

La intenció és fer del claustre un element públic més, com a ampliació de la plaça exterior, de manera que els veïns i visitants puguin accedir-hi lliurement, gaudir del jardí, utilitzar els serveis presents en planta baixa (bar‐cafeteria‐botiga) i accedir des d’aquí als usos controlats de l’edifici (al museu, a l’ala nord; al centre d’acollida de pelegrins i a l’ala sud).

 

Per tal d’assolir aquesta fita, cal una rehabilitació a fons d’aquest espai en planta baixa: sanejar i repintar les voltes i els paraments, obrir noves obertures, pavimentar de nou el conjunt i dotar‐lo de les instal·lacions necessàries per a permetre un ús públic de tot l’espai.

 

Gairebé un centenar de pelegrins durant el primer trimestre

Des del 15 de juny passat el Museu Comarcal ja acull els pelegrins que finalitzen el Camí Ignasià i d'altres rutes com el Camí de Sant Jaume. Des de l’estrena fins al 31 d’agost han arribat a Manresa 84 pelegrins (8 persones al juny, 45 al juliol i 31 a l’agost); dels quals el 82% eren estrangers, el 14% eren espanyols i el 3,5% catalans. Pel que fa a la procedència d’estrangers, els nord-americans (31 persones), els belgues (27 persones) i els mexicans (8 persones) han estat les principals nacionalitats dels pelegrins.

Des de l’Oficina de Pelegrins del Camí Ignasià (Barcelona), que porta el registre total de pelegrins que realitzen el Camí, sigui en la seva totalitat o per etapes, ha comptabilitzat durant aquest tot el que portem de l’any 2015 un xifra de 324 pelegrins.  Cal tenir en compte que no tots els pelegrins finalitzen el Camí a Manresa (a partir de 100 quilòmetres realitzats ja és possible obtenir un certificat).

El Centre d’Acollida a Manresa és obert de dilluns a diumenge de 10 a 18 h. 

Documents relacionats

  • imagen