L’Ajuntament de Manresa compta amb tres centres oberts (als barris de la Balconada, la Font i Valldaura/Plaça Catalunya) els quals tornen a proporcionar suport socioeducatiu i alimentació a una seixantena d’infants i adolescents.
Els centres oberts municipals, equipaments gestionats pels Serveis Socials de l’Ajuntament de Manresa, tornen a iniciar un nou curs escolar amb l’objectiu de continuar oferint servei i suport socioeducatiu i alimentació als infants i adolescents en situació de vulnerabilitat social.
Després 30 anys de trajectòria i de servei, Manresa compta en aquests moments de tres centres oberts a la ciutat: Centre Obert Xalesta, a La Balconada; Centre Obert La Font, a la Font dels Capellans; i Centre Obert Sergi Aguilera, als barris del Valldaura i Plaça Catalunya). Els tres equipaments atenen diàriament una seixantena d’infants i adolescents (uns 20 per centre) que es troben en una situació de risc social.
Els centres estan oberts als infants de6 a12 anys, de mitjan setembre a finals de juliol, cada tarda de dilluns a divendres de 5 a 7 de la tarda, els quals són atesos per un equip professional format per tècnics de l’àmbit educatiu i socials, que treballen en coordinació amb els serveis socials de l’Ajuntament i altres agents educatius i socials.
Aquest servei té l’objectiu de donar suport, estimular i potenciar el desenvolupament de la personalitat del menor, afavorir la socialització i la integració social de l’infant i amb la seva família, prevenir i evitar el deteriorament de les situacions de risc, compensar dèficits socioeducatius i adquirir aprenentatges i competències.
Els centres oberts són un servei que pertany a la Xarxa de Serveis Socials d’Atenció Social Bàsica i que, fonamentalment, adreça el seu treball a la detecció, la prevenció, i la integració d’aquests infants, els quals pertanyen al territori on està ubicat l’equipament. Aquesta proximitat és un element clau ja que permet una acció educativa integral: amb l’infant, la família i la seva comunitat més propera.
Experiència molt positiva dels centres oberts d’estiu
Si bé els centres oberts fins ara funcionaven de setembre a juliol, aquest any durant l’estiu també han funcionat per cobrir el buit d’atenció que tenien molts d’aquests infants. Així els mesos de juliol i agost l’horari d’atenció s’ha ampliat a sis hores, de 9 a 15 h. El seu objectiu era continuar proporcionant suport socioeducatiu i dos àpats diaris (esmorzar i dinar) als infants del centre i pal·liar les mancances d’infants que no comptaven amb ajuda de beques menjador durant l’estiu ni possibilitats de participar de l’oferta de lleure educatiu que s’oferia a la ciutat.
Amb la voluntat d’atendre aquestes necessitats, els Serveis Socials de l’Ajuntament de Manresa va impulsar el Programa de suport a l’alimentació i lleure de l’estiu. Totes les accions s’inclouen dins la línia estratègica “Infància vulnerable i exclusió social”, que es contemplen en el Pla d’Infància de Manresa.
Durant aquest estiu, els tres centre oberts han atès en total 75 nens i nenes (La Font, 25; Xalesta 24 i Sergi Aguilera (26). Els professionals que els han atès han fet “una valoració molt positiva i l’assistència ha estat regular per part dels infants”,
Col·laboració amb el Casal d’Estiu de les Escodines
Durant l’estiu, l’Ajuntament de Manresa també ha col·laborat activament (econòmica, logística i tècnicament) en la celebració del Casal d’Estiu de les Escodines, una iniciativa que s’ha estrenat aquest estiu i que ha estat impulsada per l’Associació de Veïns del barri de les Escodines i amb la col·laboració econòmica de l’Obra Social “La Caixa” i la Fundació Rosa Oriol.
Els seus objectius, com els dels centres oberts municipals, ha estat garantir el lleure i un berenar nutritiu als infants en situació de risc social de la ciutat durant el període de vacances que no hi ha servei de menjador social. L’horari de funcionament era de 6 a 8 de la tarda i anava adreçat a nens de 3 a 16 anys de famílies dels barris de les Escodines, la Balconada, Nucli Antic i part de la Sagrada Família.
Durant els mesos s’ha atès 130 infants i adolescents, dels quals 103 venien derivats dels Serveis Socials de l’Ajuntament, 22 de l’AVV Escodines i 5 de d’altres entitats socials. Del número total, 53 nens i nenes ho han fet de forma continuada, la resta ho ha fet temporalment o de forma esporàdica.