La Casa Flors Sirera celebra el Fòrum 2015 de solidaritat per parlar sobre com transformar la societat

Amb el nom d’ “Eines per a una societat transformadora”, aquesta jornada de formació i intercanvi presenta un programa d’actes diversos amb l’objectiu de posar sobre la taula un debat participatiu i col·lectiu que ajudi a enfortir el treball en xarxa i l’organització al món local. El certamen tindrà lloc aquest dissabte i començarà a les 10 h.


imagen

Aquest dissabte, 3 d’octubre tindrà lloc a la Casa Flors Sirera el Fòrum 2015 de solidaritat que enguany i sota el títol “Eines per a una societat transformadora” presenta un programa d’activitats configurat com una jornada de formació i intercanvi adreçada a entitats socials o de cooperació, però també oberta a qualsevol persona interessada en la temàtica.

 

El certamen, que s’emmarca dins de la Setmana Solidària, té com objectiu originar un debat i enfortir un espai de reflexió entre representants de diferents col·lectius per tal d’aportar experiències i idees sobre “l’estat del món” i les estratègies de millora que pugui ser atractiu per a públics de diferents sectors de la ciutat.

 

Per aquest motiu es faran una sèrie de xerrades participatives amb l’explicació de pràctiques concretes sobre projectes que s’estan portant a terme en d’altres municipis i que recullen experiències d’organització des de la base i de l’encaix entre diferents sectors i es visualitzaran bones pràctiques en drets humans, cooperació i models socials basats en el bé comú.

 

Les activitats començaran a les 10 h amb el missatge de benvinguda amb cafè de comerç just i amb un espai de diàleg amb l’activista social  Martí Olivella. Esdebatrà sobre els reptes de la societat i les oportunitats del moment actual. La primera part de la formació clourà amb l’elaboració conjunta d’un “full de ruta” col·lectiu per la renovació de les entitats.

 

En acabat, a la 13.30 h, es posarà sobre la taula el tema de l’experiència de la Xarxa per la sobirania energètica. La Xarxa està formada per associacions i col·lectius i més d’una seixantena de ciutadans i ciutadanes d’arreu del territori català que té l’objectiu  crear un espai de confluència i establir sinèrgies que condueixin cap a la formació d’un front polític de transformació en el camp de l’energia.

 

Després de dinar, a les 16 h, tancarà la jornada el taller “Emocions i Moviments Socials. Té a veure?” a càrrec d’Equip Kolam amb Maria Navarrete, màster en educació emocional i benestar i educadora; i Albert Bover, màster en ecologia emocional i psicòleg.

 

Amb l’organització d’aquesta jornada formativa es vol aconseguir que la mateixa metodologia del certamen enforteixi les capacitats de les entitats i assolir, així, una construcció col·lectiva de conclusions. També oferir el fòrum com a eina formativa útil tant per al teixit associatiu com per a l’ administració i el segon sector, i a la vegada reforçar el que té de comú el sector de la Cooperació amb el teixit associatiu d’altres sectors.

 

La inscripció per assistir al Fòrum és gratuïta i es tracta d’una formació acreditada que pot abastar tota l’activitat o només una part (matí o tarda).  Per les persones que participin tot el dia al Fòrum, la Casa Flors Sirera oferirà un espai adequat perquè es pugui portar el dinar i fer l’àpat amb comoditat per continuar el taller de la tarda.

 

Programa d’activitats

 

  • De 10 a 11.30 h. Benvinguda amb cafè de comerç just. Diàlegs amb Martí Olivella.
  • De 12 a 13.30 h. Taller: “Reptes actuals dels moviments socials”
  • D’13.30 a 14.30 h. L’experiència de la Xarxa per la sobirania energètica
  • Dinar
  • De 16 a 18 h. Taller: “Emocions i moviments socials. té a veure?” a càrrec d’Equip Kolam.

 

Els participants al Fòrum

 

Martí Olivella: Llicenciat en Ciències de la Comunicació, va ser un dels fundadors del moviment per la pau a Catalunya a la dècada dels 70. Entre altres coses és un ferm defensor d’una reforma monetària orientada a un sistema monetari digital i transparent que també contempli el control social del crèdit: ha estat un dels defensors de la Banca Ètica.

 

S’ha especialitzat en la investigació i disseny de nous models socials. És autor del llibre “El poder del diner:  la Monètica, factor de canvi polític” i va ser impulsor del Fòrum Català per Repensar la Societat, animador de l’Aliança per a un món responsable i solidari; i assessor del Fòrum Universal de les Cultures Barcelona 2004.

 

Des de 2002 ha participat a UBUNTU-Fòrum mundial de xarxes de la Societat Civil, al Consell Internacional del Fòrum Social Mundial i als Fòrums de Porto Alegre del 2002, 2003, 2005, 2009 i 2011.

 

Ha dedicat la seva vida a la promoció de la no violència i de la innovació social en diverses associacions com ara Nova, de la que és director, a la Universitat Internacional del a Pau de Sant Cugat i l’Associació Josep Vidal Llecha (Memorial per la Pau), i anteriorment al Centre d’Estudis Joan Bardina i a EcoConcern.

 

Martí ha estat coordinador d’un projecte, conegut com LaOnf, per donar suport a les organitzacions civils d’Orient Mitjà que aposten per una estratègia no violenta per transformar els conflictes de la regió i ha promogut del procés d’elaboració del Consens de Barcelona sobre alternatives interculturals a la globalització neoliberal.

 

Xarxa per la sobirania energètica: és una xarxa d’associacions i col·lectius i més d’una seixantena de ciutadans i ciutadanes d’arreu del territori català que té l’objectiu  crear un espai de confluència i establir sinèrgies que condueixin cap a la formació d’un front polític de transformació en el camp de l’energia.

 

Es veu com a necessària i urgent la transició cap a un model més democràtic, més sostenible, viable en el futur, més descentralitzat i basat en una cultura del decreixement energètic i adaptat al context i al territori on es desenvolupa. En concret, a Manresa representarà la xarxa Alfons Pérez,  membre de l’Observatori del Deute en la Globalització, entitat que forma part de la xarxa per a la sobirania energètica.  Dins de l'ODG treballa amb temes relacionats amb el vector ambiental de les relacions Nord-Sud.

 

Equip Kolam: Des de la Gimnàstica Emocional com a creixement intern, volem exercitar els nostres òrgans més importants com són el cap i el cor, per fer un "entrenament" i així afavorir que treballin plegats com si fossin un sol equip.

Format per Maria Navarrete, educadora, animadora sociocultural i emocional, i Albert Bover, psicòleg i Màster en Ecologia Emocional per la fundació Àmbit de Barcelona.

Documents relacionats

  • imagen