Tocats de Lletra porta el recital trilingüe "País petit" demà al refugi antiaeri de la Renaixença

Les actuacions aniran a càrrec de tres poetesses: Miren Agur Meabe del País Basc,  Estíbaliz Espinosa de Galícia i la catalana Laia Noguera. Totes tres recitaran els seus textos amb l’acompanyament musical de Santi Careta.


imagen

El festival Tocats de Lletra continua el seu trajecte i demà, divendres 2 d’octubre a les 21 h, l’ambient subterrani i entrellumat del refugi antiaeri del Grup Escolar Renaixença acollirà el recital poètic “País petit” protagonitzat per tres poetesses: Miren Agur Meabe del País Basc, Estíbaliz Espinosa de Galicia i Laia Noguera de Catalunya.

 

Les artistes llegiran els seus textos en basc, gallec i català, acompanyades per la guitarra de Santi Careta dissenyant un univers poètic format per la complicitat de tres cultures i tres llengües diferents que comparteixen un mateix espai líric.

 

Les autores

 

Miren Agur Meabe: (Lekeitio, 7 de octubre de 1962). Escriptora biscaïna. Va estudiar Magisteri i va treballar durant varis anys a la ikastola “Kirikiño” de Bilbao. També és llicenciada en Filologia Basca. Principalment ha escrit poesia i literatura infantil, tot i que també ha cultivat narracions per a adults. A l’any 2000 va rebre el Premi Nacional de la Crítica per “Azalaren Kodea” i el 2002 el Premio Euskadi de Literatura Infantil y Juvenil amb el treball “Itsaslabarreko Etxea”, entre d’altres.

 

Estíbaliz Espinosa: (La Coruña, 6 de juliol de 1974) és una escriptora llicenciada en Sociologia i en Filologia Hispànica. Com a poeta es va donar a conèixer amb Mecánica Zeleste (1999). Posteriorment, va obtenir el Premio Esquío con Pan (2000). Segueix aquest repte a –orama (2002). En aquest conjunt de textos hi ha referències al cine, al joc humà i a l’espai exterior. Mostra influències molt variades, des de científiques fins a provinents de les arts plàstiques, dels contes de fades, del dibuix, de la música, de la matemàtica o de l’astronomia. Una secció de -orama va rebre el Premio Díaz Xácome de Novos Creadores al 2001. Número e (Premio Espiral Maior 2001) tanca aquest primer cicle amb textos que al·ludeixen als números, a la pèrdua de la identitat i a la cibernètica.

 

Laia Noguera i Clofent: (Calella, 4 de març de 1983) és una filòloga, poeta i música catalana. Entre el 2001 i el 2005 estudià a la facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona i hi obtingué el títol de llicenciada en Filologia catalana amb premi extraordinari de llicenciatura. Durant aquest període universitari preparà els seus primers poemaris complets i rebé el primer premi literari de relleu, l'Amadeu Oller (2002) per L'oscultor. D'aleshores ençà la producció poètica ha continuat amb altres llibres i guardons, com el Recull (2003) per Fuga evasió; el Martí Dot (2006) per No et puc dir res; i el Miquel de Palol, (2009) per Triomf. Noguera també va guanyar el Premi Ausiàs March de Poesia l’any 2011.

 

El refugi del Grup Escolar Renaixença 

 

L’escenari de l’acte de demà és el refugi del Grup Escolar Renaixença (c. Canonge Montanyà, s/n) que forma part del patrimoni protegit de la ciutat. Construït a partir de juny de 1938. Té una superfície de 230 metres quadrats i tècnicament, és un dels més ben executats.

 

El gener de 2014, en el 75è aniversari dels bombardejos de l’aviació franquista sobre la ciutat, es va obrir a la ciutadania i s’hi han organitzar diversos actes commemoratius que van recordar i homenatjar les víctimes del franquisme. Personalitats com l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, Jordi Palou-Loverdos, van inaugurar la nova etapa d’aquesta edificació.

 

Posteriorment, l’habitacle ha acollit tot un seguit d’activitats lligades amb la història i la cultura del territori català com l'exposició "Catalunya bombardejada. 75è aniversari dels bombardeigs a la població civil i a les infraestructures catalanes", produïda pel Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya; la peça teatral “Subterrànies sobreviure entre bombes” i passis de documentals com "La canalla(da) de Sant Felip Neri". Igualment, durant la Festa Major de l’any passat va ser un dels protagonistes de les “Visites a la Manresa Desconeguda”. Enguany, el mes de gener també ha acollit el cicle “El franquisme ha mort” que va omplir les humides parets de música, dissertacions històriques, projeccions, etc.

Documents relacionats

  • imagen