La xerrada “El refugiat i la trobada intercultural” té l’objectiu de donar a conèixer el treball que s’està fent a Suïssa per atendre persones refugiades. L’acte està organitzat pel Consell Municipal de Solidaritat i l’Ajuntament de Manresa.
El proper dimarts 13 d’octubre, a les 8 del vespre, tindrà lloc a la Sala d’Actes del Centre Cultural El Casino la xerrada “El refugiat i la trobada intercultural”, a càrrec del psiquiatra i psicoterapeuta manresà Xavier Sanchís Zozaya, organitzada pel Consell Municipal de Solidaritat i l’Ajuntament de Manresa.
Xavier Sanchís treballa actualment amb persones migrants i refugiats. Està al càrrec del Dispositiu de psiquiatria transcultural de la Fondation de Nant (Institució de Salut Mental Pública, al Cantó de Vaud a Suïssa) i és responsable de l'Unitat d'avaluació i orientació psiquiàtrica als centres de refugiats.
L’objectiu de la xerrada és conèixer el treball que Xavier Sanchís i el seu equip multidisciplinar està duent a terme amb persones refugiades i apropar una vegada més al fet migratori, i en aquest cas concret als refugiats, destacant la importància del diàleg i de l’esforç per comprendre les diverses representacions culturals d’un mateix fet.
El doctor Sanchís abordarà temes com l’empatia i altres actituds vitals que totes aquelles persones que vulguin participar del procés d’acollida dels refugiats els serà útil de conèixer; orientant, al mateix temps, sobre les necessitats que tenen aquelles persones que fugen d’un conflicte armat.
Dimecres, la xerrada anirà enfocada als professionals
L’endemà, el dimecres 14 d’octubre, a les 11,30 a l’edifici dels Infants (Ctra. Vic, 16) es durà a terme una altra xerrada de Sanchís més enfocada al treball dels professionals d’atenció a les persones.
Aquestes activitats tenen l’objectiu d’aportar a les persones i institucions de la ciutat eines per reflexionar sobre les causes del desplaçament de les persones i la resposta que som capaços de donar des dels països d’acollida. La finalitat és treballar per disposar de recursos concrets per a realitzar una atenció de qualitat, però sense oblidar la tasca de sensibilització i de comprensió dels motius de fons que provoquen desequilibris i crisis humanitàries.
El Consell Municipal de Solidaritat, format per diverses ONGDs de la ciutat i l’Ajuntament de Manresa, duu a terme un Pla de Sensiblització per difondre la Cultura de Pau i Drets Humans, promovent una ciutadania informada, crítica i organitzada amb l’objectiu de construir una societat més justa i equitativa.