Enguany s’han dedicat al Patrimoni Industrial i centrades també en l'Any internacional de la llum i de les tecnologies basades en la llum. S’han fet visites a les fàbriques de Cal Berenguer de Cabrianes, a l’Anònima, i a la Central Hidroelèctrica de les Hortes. Igualment el Museu Comarcal i el carrer del Balç també van obrir les seves portes.
Aquest cap de setmana, 10 i 11 d'octubre, s'han celebrat a Manresa, com arreu de Catalunya, les Jornades Europees del Patrimoni, aquest any dedicades al Patrimoni Industrial i centrades també en l'Any internacional de la llum i de les tecnologies basades en la llum. La varietat de les propostes i l'alta participació n'han estat les protagonistes.
Dissabte al matí, la visita a la Fàbrica de Cal Berenguer de Cabrianes (Sallent), organitzada pel Centre d’Estudis del Bages, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Delegació Bages-Berguedà i l'Ajuntament de Sallent, va comptar amb uns 50 participants que van poder veure les instal·lacions del centre fabril (la turbina, la màquina de vapor i la xemeneia) gràcies a la predisposició del propietari de la fàbrica, el senyor Josep Gonfaus, i amb guiatge de Jaume Serra i Jordi Bonvehí, de la junta del Centre d’Estudis del Bages.
Dissabte a la tarda, el Carrer del Balç va rebre més de 60 persones que van visitat el carrer i l'exposició de reproduccions de pergamins i documents de la Manresa medieval. Amb les Portes Obertes, cada 30 minuts es feia accedir un grup per tal de poder oferir les explicacions pertinents sobre el carrer, el centre d'interpretació i les activitats que es programen durant l'any.
La reproducció dels 8 pergamins amb els privilegis de Jaume II i Pere III, es van situar repartits pels murs del mateix carrer. En els panells es podia veure el manuscrit reproduït i la transcripció. Van tenir molt bona acollida i van cridar l'atenció dels visitants que van aplaudir la iniciativa d'apropar-los a uns textos que no són poc coneguts.
A les 7 de la tarda, unes 60 persones van entrar a la sala Viladomat del Museu Comarcal de Manresa i van poder gaudir de la presentació i la lectura de les reflexions de l'artista Perejaume contingudes en el seu escrit “La repetició i l’oblit” de la mà del mateix autor, activitat que formava part del programa del Festival literari Tocats de lletra.
Per acabar el dia, a 2/4 de 9 del vespre, l'edifici de la CAME, la Companyia Anònima Manresana d'Electricitat, al carrer Llussà, va acollir unes 50 persones. Durant l'acte es va projectar un audiovisual on s'explica l'arribada de l'electricitat a Manresa a principis del segle XX i el paper que hi va tenir l'Anònima, com la primera fàbrica d'electricitat a partir del vapor que hi va haver a la ciutat.
A continuació, amb la proposta teatral A mitja claror (Patrimoni amb Llum Pròpia), els visitants van participar en un acte coral de descoberta de la llum i la foscor en un recorregut pels sentits amb un resultat escènic molt intimista. L'actuació va ser a càrrec de “Col·lectiu dels Silencis” amb la coordinació de Nelson Jara i Lisa Marrani i era promoguda per la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC) i l'Ajuntament de Manresa.
140 persones han visitat el Museu Comarcal
Al llarg de dissabte i diumenge, prop de 140 persones han passat pels espais del Museu Comarcal de Manresa en les jornades de portes obertes i han visitat l’exposició permanent i les temporals: a la sala gran “Estètiques transversals Manresa. UMP-Unitat mòbil del paisatge. Un projecte de Mixité (Marta Carrasco i Sergi Selvas)” i al Claustre: “ Ignasi Gilabert. Treballs en fusta”.
Així mateix, el projecte “Art-Alliberat”, que va comptar amb la presència de Roser Oduber i Valentí Gubianas que van explicar les seves obres respectives, també va agrupar un grup important de persones. Es va fer un itinerari pel museu per veure les obres originals que han inspirat els quatre murs pintats al barri de Vic-Remei per Xema Rico, Roser Oduber, valentí Gubianas i Susana Ayala.
Finalment, diumenge al matí, prop de 50 persones més van assistir a la visita guiada que, amb el títol de Aigua, energia i pedra seca, va seguir un itinerari circular que va començar a la Salut de Viladordis, va passar per la Central Hidroelèctrica de les Hortes, els cingles de Roca Tinyosa i els 3 salts. La ruta, organitzada per la Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Sèquia, es va acompanyar amb un tast de vi de la DO Pla de Bages a càrrec de bagesterradevins.cat. 17 dels assistents van arribar a Viladordis en bicicleta guiats per MBICI.
Com a conclusió, s’ha valorat molt positivament el programa de les Jornades d’enguany atès que s’han acomplert els objectius proposats, que són participar en aquest esdeveniment cultural d'àmbit nacional i europeu i posar de nou el patrimoni cultural a l'agenda com a valor estratègic per al reconeixement i el desenvolupament de la ciutat.