Manresa presentarà un pla de projecció exterior per millorar el posicionament internacional de la ciutat i generar atractivitat i creixement econòmic

Es tracta d’un pla estratègic per detectar i posar en valor els actius i potencialitats de Manresa. El document, que ha elaborat una empresa externa i que obre ara el període d’exposició a la ciutat per tal de recollir aportacions, proposa accions concretes que puguin accedir a programes europeus en tres eixos estratègics que s’han determinat: emprenedoria, ocupació i creixement empresarial; foment del turisme; i sostenibilitat i medi ambient. 

imagen

L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el tinent d’alcalde i portaveu del govern municipal, Antoni Llobet, han presentat aquesta tarda en roda de premsa el Pla de Projecció Exterior Manresa 2015-2022, un document que té per objectiu marcar les pautes que han de guiar l’actuació de la ciutat en els propers anys en matèria de projecció internacional.

 

Valentí Junyent ha concretat que el posicionament internacional de la ciutat és un àmbit en què “la ciutat no ha esmerçat gaire esforços” i, en aquesta línia, el pla té per objectiu millorar en posicionament de Manresa “en un entorn cada cop més globalitzat”, per atraure persones, inversions i oportunitat en diferents àmbits i generar creixement econòmic en diversos sectors en l'horitzó del 2022.

 

El pla ha estat finançat per la Diputació de Barcelona i elaborat per DS Advocats i Economistes, una empresa amb experiència en altres projectes d’aquest tipus. El document inicial s’ha elaborat després d’haver efectuat consultes amb  agents socials, econòmics  i culturals, i neix amb la voluntat de ser compartit i generar consens. Per tant és obert a les aportacions de tothom i se’n faran presentacions públiques, abans de ser portat a aprovació al ple municipal del mes de novembre.

 

El document elaborat determina tres eixos d’actuació, que segons ha explicat Valentí Junyent a la roda de premsa, són els següents:

 

-Emprenedoria, ocupació i creixement empresarial: L’alcalde ha remarcat que la voluntat en aquest àmbit és augmentar el potencial competitiu de la ciutat i millorar el posicionament global de les seves indústries, amb accions de suport a l’emprenedoria, a la innovació i la internacionalització d’empreses.

 

-Foment del turisme, mitjançant la vinculació a la figura de Sant Ignasi, però també explotant de manera molt especial tot el potencial d’atracció turística de la ciutat i també del Bages en aspectes com la gastronomia i l’alimentació de proximitat.

 

-Sostenibilitat i medi ambient:  Manresa és “una ciutat mitjana amb qualitat de vida, on tenim la possibilitat de gaudir d’un entorn natural envejable i molt proper”, ha assegurat l’alcalde. Per això, en el marc d’aquest eix es vol potenciar la imatge de Manresa com a ciutat de referència en desenvolupament sostenible, impulsar el coneixement i ús social del patrimoni natural, i millorar la relació entre ciutadans i l’espai urbà, amb projectes diversos a l’anella verda.

 

De cadascun dels àmbits, el pla especifica accions concretes a realitzar, i també detalla de manera molt clara i concreta quins són els programes europeus als quals es pot recórrer per aconseguir finançament, suport i difusió de cadascuna d'aquestes accions. Per aconseguir entrar a aquests programes convenen propostes “singulars i diferenciades”, en paraules de l’alcalde, Valentí Junyent. El pla s’ha impulsat per identificar, posa en valor i rellançar aquestes potencialitats de la ciutat.

 

El portaveu del govern municipal, Antoni Llobet, ha explicat que l’esperit del projecte és “convertir-se en un pla estratègic de gestió” en matèria de projecció exterior. Segons ell, el document, que especifica els tres eixos principals d’actuació que es concerten en múltiples accions concretes, no té per objectiu “inventar res” sinó, al contrari, “detectar i posar en valor els actius que ja tenim. Manresa disposa molt potencial i aquest pla, amb accions i propostes i la possibilitat d’accedir a programes europeus concrets, pretén extreure’n el màxim rendiment”.

 

El pla, ha dit Llobet, és obert a les aportacions de tothom. El proper 3 de novembre, a 2/4 de 10 del matí, se’n farà una presentació pública, oberta al públic en general, a la Cambra de Comerç. El mateix dia, a la tarda, es presentarà als membres del Pacte de Ciutat per a la Promoció Econòmica i la Cohesió Social. Posteriorment passarà per la Comissióde Presidència de l’Ajuntament i és previst presentar-lo al ple municipal del 19 de novembre. “El nostre desig és que es faci amb les aportacions de la ciutat, buscant el consens, tant dels col·lectius i entitats diversos, com dels grups polítics”, ha dit Llobet. També per aquest motiu, en la presentació d’avui no s’ha entrat en detall de les propostes d’accions que ja s’han inclòs al pla.

 

 Podeu consultar un resum del pla en aquest enllaç

 

PLA DE PROJECCIÓ EXTERIOR DE MANRESA 2015-2022

 

 

Què és?

 

-El Pla de projecció és una eina d’orientació política i institucional que té com a principal objectiu marcar una sèrie de pautes per a guiar l’actuació de la ciutat en l’àmbit internacional, a fi de:

 

· posicionar la ciutat

· atraure persones, inversions i oportunitats en diferents àmbits

· generar creixement econòmic en diversos sectors

 

-Un full de ruta de mig i llarg termini que incentiva a desenvolupar una acció internacional integrada i transversal entre les diferents unitats de l’Ajuntament.

 

-Una eina d’orientació institucional, de suport a les àrees de l’ajuntament i de consulta per les diferents parts implicades en el procés i en la seva execució.

 

-Un instrument que permet alinear les diferents iniciatives i actuacions sorgides dins de l’Ajuntament i al teixit social i empresarial afavorint la transparència de l’actuació municipal, la creació de sinergies i una major coherència al conjunt de l’acció internacional del consistori.

 

Índex

 

1. INTRODUCCIÓ. Antecedents i objectius

 

2. DIAGNOSI

 

2.1 L’ENTORN SOCIOECONÒMIC DEL MUNICIPI

-Geografia i comunicacions

-Demografia

-Economia

-Principals actius

 

2.2. LA TRAJECTÒRIA INTERNACIONALDE L’AJUNTAMENT I DELS PRINCIPALS ACTORS DEL TERRITORI

El posicionament internacional dels principals actors manresans

 

3. EL CONTEXT SUPRALOCAL I LOCAL DEL PLA

-Context europeu

-Context català

 

4. SÍNTESI DELS RESULTATS DELA FASE DEDIAGNOSI. ANÀLISI DAFO

 

5. EIXOS ESTRATÈGICS I ACCIONS DEL PLA

-Eix d’actuació 1: Emprenedoria, ocupació i creixement empresarial

-Eix d’actuació 2: Foment del turisme

-Eix d’actuació 3: Sostenibilitat i Medi Ambient

 

6. LA GESTIÓ IIMPLEMENTACIÓ DEL PLA

-Cicle de gestió

-Accions transversals de gestió

-Indicadors de seguiment i compliment

 

ANNEX 1: FITXES D’ACCIONS

ANNEX 2: FITXES DE FINANÇAMENT

 

 

Objectius i eixos estratègics del pla

 

Eix d’actuació 1: Emprenedoria, ocupació i creixement empresarial

 

1. Reforçar la vessant industrial de la ciutat, augmentar el seu potencial competitiu i millorar el posicionament nacional i internacional de la seves indústries

 

2. Suport a l’emprenedoria, a la innovació i la internacionalització d’empreses en sectors industrials claus

 

3. Reforçar el paper de Manresa com a referent econòmic dela Catalunya Centrali líders en processos d’innovació industrial

 

Actors locals rellevants a involucrar: Centre Tecnològic de Manresa-Eurecat, Cambra de Comerç del Bages, PIMEC Catalunya Central, FUB/Uvic-UCC, EPSEM-UPC, Centre de Formació Pràctica, Centre d’Iniciatives per l’Ocupació, Invest in Manresa

 

Eix d’actuació 2: Foment del turisme

 

1. Foment de Manresa com a destinació turística, mitjançant la vinculació de Manresa a la figura de Sant Ignasi de Loiola, potenciant la marca de “ciutat ignasiana”

 

2. Explotar el potencial d’atracció turística de la ciutat i de la comarca del Bages en l’àmbit de la gastronomia i l’alimentació de proximitat

 

Actors locals rellevants a involucrar: Fundació Alícia, Gremi d’Hoteleria i Turisme del Bages, DO Pla de Bages, Món Sant Benet, Companyia de Jesús (Cova i Camí Ignasià), Taula de Turisme de Manresa, Escola d’Hosteleria Joviat, Gest!

 

Eix d’actuació 3: Sostenibilitat i medi ambient

 

1. Potenciar la imatge de Manresa com a ciutat referència en l’àmbit del desenvolupament sostenible

2. Impuls del coneixement i ús social del patrimoni natural de Manresa i el seu entorn per part de la ciutadania

3. Millorar la relació entre ciutadans i l’espai urbà, mitjançant recuperació espais entorn al riu, millores de l’entorn i de l’anella verda de la ciutat

 

Actors locals rellevants a involucrar: Fundació Althaia, FUB/Uvic-UCC, ciutats de l’Eix Diagonal, Fòrum, Meandre

 

Elaboració del Pla

 

Consultes prèvies per elaborar el Pla:

 

Cambra de Comerç de Manresa

• CTM - Eurecat

• Centre de Formació Pràctica

• PIMEC Catalunya Central

• FUB / Uvic-UCC

• EPSEM-UPC

• Centre d’Iniciatives per l’Ocupació

• FORUM, SA

• Fundació Althaia

• Món Sant Benet

• Fundació Alícia

• Meandre

• Gest!

• Escola d’Hoteleria Joviat

• Invest in Manresa

• Eix Diagonal

 

Procés d’aprovació del Pla:

 

-3/11 - Presentació pública ala Cambrade Comerç

-3/11 - Presentació als membres del Pacte de Ciutat

-19/11- Discussió i votació al Ple municipal

Documents relacionats

  • imagen