La plana de l'Om acull un documental sobre la situació precària de les treballadores del tèxtil a l'Índia

“Les costures de la pell” convida a reflexionar sobre els drets humans i l’explotació laboral a què es veuen sotmeses les persones que treballen en aquest sector per satisfer les demandes de les grans multinacionals. La projecció tindrà lloc demà, dissabte, a les 20.30 h.


imagen

Demà, dissabte 24 d’octubre, i en el marc dels actes que organitza el Consell Municipal de Solidaritat per la Fira Ecoviure, es projectarà el documental “Les costures de la pell”, a les 20.30 h a la Plana de l’Om. Posteriorment, es durà a terme un col·loqui conduït per Enric Escofet de la productora NoDust.

 

La filmació posa al descobert la situació de precarietat extrema i d’explotació en què viuen els treballadors, majoritàriament dones, del sector tèxtil al Sud de l'Índia per donar resposta a les exigències de les grans multinacionals que han trobat en aquell indret un paradís on situar bona part de la seva producció. El documental  mostra la lluita d’aquest col·lectiu, totalment desprotegit i indefens per la manca de legislació, per millorar les seves condicions laborals i tenir una vida digna.

 

“Les costures de la pell” té la voluntat d’explorar aquesta problemàtica, i ho fa assumint d’entrada que el model de societat consumista té la seva contrapartida a l’altra banda del planeta en un món globalitzat.

 

El cinefòrum està organitzat per el Consell Municipal de Solidaritat, Cineclub Manresa, Ecoviure i l’Ajuntament i la Federació Catalana de Cineclubs.

 

Sinopsi

 

La Bharathi i la Yamuna viuen a Bangalore, a l’Índia, i s’han passat la vida cosint per les grans multinacionals del sector tèxtil que omplen els armaris de mig món. Com altres dones, han decidit no tenir por i lluitar per assolir un futur digne: s’han convertit en activistes de la Garment Labour Union; un sindicat tèxtil que està format només per dones que han pres consciència que l’únic camí per assolir unes condicions de treball justes passa per assumir una confrontació directa amb els seus patrons.

 

Que conquereixin els seus drets dependrà de la seva capacitat d’apoderar-se, aglutinar suports entre les treballadores i resistir la repressió dels poderosos. Com diu la Yamuna, “Els propietaris de les fàbriques són cinc o deu… però quantes som nosaltres? Milers i milers”.

 

Col·loqui amb la productora No Dust

 

No Dust Films  és  un col·lectiu de joves que comparteixen el seu interès pel cinema i la seva voluntat d’expressar-se, experimentar i aprendre. Treballen en la creació de peces audiovisuals, veient en la cooperació com a mitjà per assolir els seus objectius, en un procés de creixement que és personal i alhora, també col·lectiu. I observen una necessitat de presa de consciència del món, entenent que el documental és un instrument idoni per tal de donar veu a aquells a qui sempre els és negada: els invisibles.

 

Aquesta activitat forma part del programa de la Fira d’Ecoviure, que enguany posa especial èmfasi  en el tema del tèxtil, un sector que  posa el profit econòmic per sobre de la satisfacció de necessitats i drets humans i que obliga a replantejar la dinàmica consumista dels països capitalistes.

Documents relacionats

  • imagen