Dissabte al vespre van començar els actes de commemoració amb un acte al Museu de la Tècnica que va aplegar unes 200 persones entre les quals hi havia personalitats diverses com, el director de l’INCAVI, diferents alcaldes de la comarca, autoritats i representants dels cellers i del sector vinícola.
La Denominació d'Origen dels Vins del Pla de Bages va iniciar aquest dissabte al vespre, al Museu de la Tècnica de Manresa, els actes per commemorar els seus 20 anys de vida. L’entitat, creada l’any 1995, va ser el resultat de les fortes reivindicacions que des de feia temps feien els cellers de la comarca, i així es va recordar durant la celebració.
El certamen va reunir a més de 200 persones, entre les quals s'hi trobaven el director de l'Institut Català de la Vinya i el Vi; diferents alcaldes de al comarca, començant pel de Manresa, Valentí Junyent; altres autoritats; representants dels diferents cellers, del sector del vi a la comarca; i públic en general.
El moment més emotiu de l’acte va ser quan, desprès de recordar la trajectòria de la DO al llarg d'aquestes dues dècades, es va fer un homenatge al qui n'ha estat president durant pràcticament tot aquest temps, Valentí Roqueta.
Roqueta, molt emocionat, va rebre una placa de mans del seu successor Joan Soler, reconeixements de la pròpia DO, de la Confraria dels Vins del Bages i de l'Ajuntament de Manresa, i va dirigir-se als assistents recordant tots aquells que eren al seu costat quan la DO va començar a ser una realitat.
A banda dels diferents parlaments, també es van lliurar dels premis del 7è Concurs per a la rehabilitació de Barraques de vinya i altres construccions de pedra seca, que va atorgar reconeixements a Marc Sellarés, Cacis, i Ampans. El primer premi se'l van endur ex aequo Jaume Torra i Miquel Vila, el segon va quedar desert i el tercer va ser per a la barraca rehabilitada per Joan Borrós.
Després de la part més institucional, va seguir un sopar servit per l'Associació Fogons Gastronòmics del Bages, que organitzava l'acte conjuntament amb la pròpia DO, i la Confraria dels Vins del Bages.
Actualment, la DO està formada per 12 cellers: Celler Abadal, Celler Solergibert, Celler Cooperatiu d’Artés, Mas de Sant Iscle, Més que Paraules, Celler el Molí, Celler Cooperatiu de Salelles, Heretat Oller del Mas, Fargas Fargas, Vins Grau, Can Serra dels Exibis i Sanmartí. A aquests cal afegir-hi un 13e celler, Caves Gibert, productor de la DO Cava.
Formada majoritàriament per explotacions familiars, amb vinya pròpia, els cellers del Bages produeixen uns vins d’alta qualitat que són fruit de les característiques que impliquen una cura tradicional i molt personalitzada de la vinya.