Es tracta d’una formació que va adreçada a alumnes de 1r d’ESO i que impartirà un tècnic municipal als centres docents de Manresa. Fins ara ja han confirmat 8 centres (5 de públics i 3 de concertats) i la formació arribarà a més de 670 alumnes.
Manresa ofereix durant aquest curs escolar, per cinquena vegada, una formació en transport públic urbà adreçada als estudiants, a partir del programa “Viatjo amb tu” de l’Agrupació de Municipis amb Transport Urbà (AMTU). Amb aquest objectiu, l’institut Guillem Catà ha acollit aquest migdia una d’aquestes sessions, que ha estat seguida amb molta atenció per una vintena alumnes de 1d’ESO del centre d’educació secundària manresà.
Abans de la sessió formativa, els detalls del programa han estat presentats per la regidora de Seguretat Ciutadana, Protecció Civil i Mobilitat de l’Ajuntament de Manresa, Olga Sánchez; pel director general de l’Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU), Joan Prat; i per la professora de l’Institut Guillem Catà, Esther Cucurull. Han assistit també els tècnics de Mobilitat municipals, Queralt Torres i Manel Solera. Aquest últim ha estat l’encarregat d’impartir el curs a l’alumnat.
Olga Sánchez ha valorat de forma “molt positiva” aquest programa “que té per objectiu incrementar els usuaris del transport públic, amb la voluntat de fer una ciutat més sostenible i més segura, així com fomentar entre els joves hàbits més saludables i hàbits de cortesia”.
La regidora de Mobilitat ha explicat que l’Ajuntament de Manresa proposa a tots els centres de secundària de la ciutat portar a terme aquesta formació, adreçada als alumnes de 1r d’ESO, en el marc de la setmana dela Mobilitat Sosteniblei Segura que se celebra a tot Catalunya. Segons Sánchez, a data d’avui, 8 dels 11 centres de la ciutat ja han confirmat i fixat el calendari per tal de rebre aquesta formació, cosa que vol dir un total de més de 670 alumnes.
Sánchez ha tingut paraules d’agraïment “a l’AMTU, per fomentar entre els alumnes l’ús dels transport públic”, i també als responsables dels centres educatius, "per contribuir, amb una aportació més pedagògica, a transmetre els avantatges d’aquest programa”.
Per la seva part, Joan Prat ha manifestat que el programa “Viatjo amb tu” s’està desenvolupant a ciutats grans i mitjanes de Catalunya des de l’any 2010 amb la voluntat “d’ajudar els joves a utilitzar el transport públic i comprovar que no és necessari fer servir el cotxe privat per arribar als llocs”.
El director general de l’Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà ha recordat, entre d’altres temes, “els avantatges del títol T-12 per als joves de 4 a 13 anys, i que sovint, en aquestes sessions, suposen una descoberta” i ha ressaltat que “a l’AMTU, després d’aquestes sessions informatives als centres educatius, detectem un repunt en les demandes d’aquest títol”.
Finalment, la professora Esther Cucurull també ha valorat “els resultats positius d’aquestes sessions, perquè la meva experiència ha constatat que els alumnes hi participen i mostren molt interès. Per tant, creiem que és una activitat útil a la qual hem de donar continuïtat”
Formació d’una hora i lluirament de díptic informatiu
La formació, a càrrec de tècnics de la regidoria de Mobilitat, té una durada de una hora i s’imparteix a l’aula.
Inicialment, es reparteix una guia del bus urbà de la ciutat a tots els alumnes, així com un díptic informatiu de la targeta T-12 (títol que ofereix viatges gratuits a tots els nens fins als 13 anys inclosos, en el bus urbà i transports públics de 1 zona). S’informa com tramitar la targeta.
S’inicia la formació amb una explicació del servei de transport públic urbà BUS MANRESA (guia, plànol de línies, horaris del servei, bitllets, punts de venda, ...) Es fa un exercici pràctic a l’aula de planificació d’un viatge des del centre escolar (localització al plànol, horaris, ....) fins a un destí de Manresa.
Durant la sessió, es visualitza diversos vídeos de l’activitat “Viatjo amb tu” (elaborada per l’AMTU) en els quals una formadora on line explica com viatjar amb transport públic. Tracta de diferents aspectes pràctics de com utilitzar l’autobús (validacions de bitllets, seients reservats, indicacions al conductor per tal que faci la parada,...), així com aspectes de civisme, com ara el comportament dins l’autobús i les esperes a la parada.
Tot seguit es reparteixen diferents fitxes del programa “Viatjo amb tu” que realitzen conjuntament tota la classe amb el tècnic formador.
Un cop acabada la formació s’obsequia a tots els alumens amb una targeta T2 (de 2 viatges) + funda (SMSS) per tal que provin de moure’s amb el bus de la ciutat.
Des de l’Ajuntament s’ha optat per impartir aquesta formació a alumnes d’11 a12 anys perquè es considera a aquesta edat poden tenir l’autonomia necessària per tal de desplaçar-se per la ciutat d’una manera independent. Aquesta formació té per objectiu mostrar als estudiants que coneixent el transport públic de la ciutat es poden moure per ells mateixos per fer els seus desplaçaments habituals.
Aquesta formació ajuda a aconseguir l’objectiu de la regidoria de Mobilitat, inclòs en el pla de Mobilitat, de fomentar l’ús del transport públic i per tant promocionar una mobilitat més sostenible a la ciutat.
El programa va començar l’any 2011 i des de llavors i fins avui hauran rebut la formació 2.960 alumnes.