La sala s'actes de la Cambra de Comerç de Manresa s'ha omplert aquest matí en l'acte de presentació del Pla de Projecció Exterior de Manresa 2015-2022. Representants del món empresarial, entitats i institucions han escoltat les línies mestres del full de ruta en matèria de projecció exterior de la ciutat els propers anys. Obert a les aportacions dels agents implicats, el pla es presentarà per a la seva aprovació al ple municipal de novembre.
El Pla de Projecció Exterior de Manresa 2015-2022 desperta expectació. El document s'ha presentat públicament aquest matí, en un acte que ha omplert de gom a gom la sala d'actes de la Cambra de Comerç. L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, juntament amb el president de la Cambra, Pere Casals, i Arnau Gutiérrez Camps, assessor de Relacions Multilaterals i Projecció Internacional de la direcció de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona, han estat els encarregats d'explicar els trets fonamentals del pla, que té per objectiu detectar i posar en valor els actius i potencialitats de Manresa, així com proposar estratègies i accions concertes que puguin accedir a programes europeus en tres eixos estratègics: emprenedoria, ocupació i creixement empresarial; foment del turisme; i sostenibilitat i medi ambient.
El públic d'avui estava format per empresaris, representants del teixit econòmic i social de la ciutat, així com els regidors de l'equip de govern i membres de l'oposició a l'Ajuntament de Manresa i representants d'altres administracions i institucions. Tots han pogut conèixer les línies mestres d'un pla finançat majoritàriament per la Diputació de Barcelona i elaborat per DS Advocats i Economistes, una empresa amb experiència en altres projectes d’aquest tipus. El document inicial s’ha elaborat després d’haver efectuat consultes amb agents socials, econòmics i culturals, i neix amb la voluntat de ser compartit i generar consens. Per tant és obert a les aportacions de tothom, tal com s'ha remarcat avui a la presentació. La previsió és que sigui portat a aprovació al ple municipal del mes de novembre.
En la presentació, l'alcalde Valentí Junyent ha explicat que l'objectiu del pla és la projecció de la ciutat, tal com marquen "els signes dels temps: no serem res si no és movem en un entorn globalitzat, per atraure persones inversions i oportunitats". La finalitat última és generar creixement econòmic en diversos sectors: "el creixement és el gran repte", ha assegurat l'alcalde, que hi ha afegit que "no té sentit si hi ho fem junts, i si no ho fem ordenadament". En aquest sentit, ha remarcat la necessitat d'"establir i ordenar prioritats", ja que "no ens en sortirem si fem trets d'escopeta no focalitzats, sense objectius". En aquesta línia, el pla marca molt clarament quins són els programes europeus als quals es pot accedir en cadascun dels àmbits.
L'alcalde ha assegurat que Manresa "s'ha de desacomplexar", ha d'apostar pels seus actius i fer-se'ls valdre, i que "amb el màxim consens", ha d'avançar en plans com aquest per aconseguir millorar la projecció i generar més activitat econòmica. En aquesta línia, en l'acte s'ha remarcat que aquest pla neix amb la voluntat de no ser "un projecte estratègic més", com d'altres que s'han intentat portar a la pràctica, sinó focalitzat clarament a l'assoliment de resultats palpables i, al capdavall, contribuir al creixement econòmic de la ciutat.
Valentí Junyent ha esmentat com a primer exemple que la ciutat té la perspectiva d'aconseguir finançament a través d'un projecte Urban, conjuntament amb les ciutats de l'eix Diagonal i també Granollers i Mataró.
El document elaborat, que podeu consultar íntegrament aquí, determina tres eixos d’actuació:
-Emprenedoria, ocupació i creixement empresarial: La voluntat en aquest àmbit és augmentar el potencial competitiu de la ciutat i millorar el posicionament global de les seves indústries, amb accions de suport a l’emprenedoria, a la innovació i la internacionalització d’empreses.
-Foment del turisme, mitjançant la vinculació a la figura de Sant Ignasi, però també explotant de manera molt especial tot el potencial d’atracció turística de la ciutat i també del Bages en aspectes com la gastronomia i l’alimentació de proximitat.
-Sostenibilitat i medi ambient: Manresa és una ciutat mitjana amb qualitat de vida, amb un entorn natural envejable i molt proper. Per això, en el marc d’aquest eix es vol potenciar la imatge de Manresa com a ciutat de referència en desenvolupament sostenible, impulsar el coneixement i ús social del patrimoni natural, i millorar la relació entre ciutadans i l’espai urbà, amb projectes diversos a l’anella verda.
De cadascun dels àmbits, el pla especifica accions concretes a realitzar, i també detalla de manera molt clara i concreta quins són els programes europeus als quals es pot recórrer per aconseguir finançament, suport i difusió de cadascuna d'aquestes accions. Per aconseguir entrar a aquests programes convenen propostes singulars i diferenciades. El pla s’ha impulsat per identificar, posa en valor i rellançar aquestes potencialitats de la ciutat.