- El projecte, que comptarà també amb l’impuls del Consorci del Bages per a la Gestió de Residus, consisteix a oferir a les empreses de Manresa l’entorn adequat per comprar i vendre recursos sobrants com ara subproductes, calor residual, aigües residuals o de pluja o compartir magatzems
- La simbiosi industrial és una eina d’aplicació pràctica del concepte d’economia circular en el teixit productiu i s’enfoca a optimitzar l’ús d’aquells recursos que requereixen de col·laboració per reduir costos i augmentar els beneficis
L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) i l’Ajuntament de Manresa han presentat aquest migdia el primer projecte de simbiosi industrial que es desenvolupa a Catalunya. Es tracta d’una prova pilot que es durà a terme a Manresa i que permetrà les empreses comprar i vendre recursos sobrants: inservibles (com subproductes), perduts (com calor residual), no usats (com aigua de pluja) o compartibles (com magatzems). El projecte compta amb l’impuls també del Consorci del Bages per a la Gestió de Residus, i la col·laboració dela Diputació de Barcelona, l’Associació d’Empresaris de Bufalvent i el CTM.
La simbiosi industrial és una eina d’aplicació pràctica del concepte d’economia circular en el teixit productiu i s’enfoca a optimitzar l’ús d’aquells recursos que requereixen de col·laboració i permet a les empreses reduir costos i augmentar els beneficis.
La presentació ha anat a càrrec del director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, de l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i del regidor d’Espai Urbà i Entorn Natural, Jordi Serracanta. L'acte ha comptat amb representants i responsables del Consorci del Bages per a la Gestió de Residus, de l'Associació d'Empresaris de Bufalvent i del CTM.
Josep Maria Tost ha manifestat que “aquesta és la primera experiència que es farà a Catalunya, però és una iniciativa de país i forma part d'una estratègia global europea”. El seu objectiu és “buscar escenaris per optimitzar els recursos i aconseguir-ne la seva màxima optimització”.
Per al director de l’Agència Catalana de Recursos, “a Catalunya es generen en aquests moments entre 200.000 i 250.000 tones de subproductes” i ha defensat la necessitat de gestionar-los adequadament i donar-los una via útil”. Tort ha explicat que “es necessari desincentivar que els residus vagin a l’abocador”. Aquest projecte de simbiosi industrial “és una proposta que pretén buscar sinergies entre empreses perquè hi hagi màxima col·laboració i eficiència”.
Beneficis econòmics, socials i ambientals
Per la seva part, l’alcalde de Manresa va agraït la Generalitat de Catalunya que “hagi triat Manresa per aquest projecte” i ha manifestat que la ciutat “té una llarga tradició industrial”. Junyent ha ressaltat que el projecte es farà a Manresa però “vol fer-se extensiu a les industries de la comarca del Bages”.
L’alcalde ha volgut destacar que “aquest projecte de simbiosi industrial reforça la idea d’economia col·laborativa i té com a objectius centrals ajudar a reduir costos, incentivar el reaprofitament de recursos i l’optimització de matèries primeres i aconseguir beneficis socials mediambientals.
Finalment, Jordi Serracanta, ha manifestat que la Generalitat ha triat Manresa per aquest projecte “perquè tenim polígons industrials, empreses, estructures de gestió potents, parc ambiental i espais de gestió de residus. Per tant, és un lloc idoni perquè el projecte tingui èxit i sigui un exemple per altres polígons del país”.
El regidor de d’Espai Urbà i Entorn Natural ha detallat les diferents fases del projecte que seran la identificació preliminar de les sinergies de les empreses, la sessions de treballs i tallers amb els empresaris, els quals faran l’avaluació tècnica de les seves activitats, la seva posterior implementació i el seu seguiment. Serracanta també ha avançat que en aquests moments ja hi ha un centenar d’empreses que participaran en el projecte.
Manresa en simbiosi
El projecte, anomenat Manresa en Simbiosi, ha de servir per enfortir la base industrial del Bages, potenciant la innovació, la competitivitat de les empreses participants, i la creació de noves empreses i llocs de treball; obrir camí a futurs
projectes d’innovació i recerca aplicada tant per a les empreses com per al desenvolupament territorial; i formar i conscienciar sobre les oportunitats en el procés d’adaptació d’una economia circular.
En aquests moments s’està fent l’avaluació preliminar de les sinergies potencials a través d’una plataforma de gestió de dades i visites directes a les empreses de Manresa. Es preveu que aquest procés es complementi amb una sessió de treball amb empresaris el proper dia 3 de desembre a les que es convidarà a participar a les empreses del Pla del Bages.
La simbiosi industrial és una estratègia empresarial que busca millorar l’eficiència en l’ús dels recursos i, per tant, reduir els costos i augmentar els beneficis, aprofitant les sinèrgies entre les empreses a través de l’intercanvi de materials, energia i aigua. És a dir, el que per a una empresa és un rebuig per a una altra empresa pot ser un recurs. La idea és posar en contacte aquestes empreses perquè col·laborin.