La penjada del llaç blanc a la façana del consistori, aquest dimecres 25 de novembre, dóna el tret de sortida a la commemoració del Dia Internacional contra la Violència de Gènere. Temes com l’ablació femenina, les diferents formes de violència i com superar-les es posaran sobre la taula. Una de les novetats d’enguany és la crema de sentiments negatius per rebutjar aquesta xacra social, el dia 28 a Crist Rei.
L’Ajuntament de Manresa, a través del Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD) i el Consell Municipal de la Dona, presenten una nova edició del Dia Internacional contra la Violència de Gènere, que es commemora el 25 de novembre, i que, com en l’edició anterior, compta amb la implicació de la ciutadania i en especial dels joves.
Els actes commemoratius del Dia Internacional contra la Violència de Gènere han estat presentats avui per la regidora d'Igualtat, Mercè Rosich; la presidenta de Lilium (Associació de Suport a la Dona Víctima de Violència Masclista), Conxita Almarcha; i la presidenta de l'Associació de Dones Senegaleses, Binta Sene. També les ha acompanyat Àngels Torrens, actriu i membre de la Coordinadora de grups de teatre amateur del Bages, Bergadà i Solsonès.
Mercè Rosich ha donat la benvinguda als assistents i ha destacat la importància de sensibilitzar la ciutadania sobre la xacra social que és la violència de gènere “ja que any rere any continuen morint dones a mans de les seves parelles”. La regidora ha emfatitzat que “aquesta sensibilització és fonamental entre els adolescents ja que es coneixen casos de violència masclista en persones cada cop més joves”. I, “sovint”, ha afegit Rosich, “estan relacionats amb les noves tecnologies, com per exemple exercir un control sobre la parella les 24 hores del dia mitjançant el mòbil, difondre imatges íntimes, vergonyants, etc”.
Després ha agafat la paraula Binta Sene, de l'Associació de Dones Senegaleses, i ha posat sobre la taula el tema de l’ablació femenina, una pràctica prohibida legalment però que en moltes cultures és normal i acceptada i sobre la qual es farà una xerrada “Mutilant somnis: L’ Ablació”, el dijous 26 de novembre al Casino.
Sene ha denunciat que “en el seu país d’origen, el Senegal, l’estructura social té forma de patriarcat i que les dones són educades, ja de petites, per obeir als homes sense qüestionar res”. Aquest, també “és un dels motius pels quals les dones del seu país no denuncien els maltractaments, ni sexuals ni de cap tipus”.
Rosich ha explicat que l’acte central de la campanya, que se celebra el dimecres dia 25 a les 12 a la plaça Major, comptarà amb la presència d’uns 300 joves. Aquest col·lectiu serà un dels protagonistes i també l’encarregat de llegir el manifest guanyador del concurs realitzat entre l’alumnat de secundària així com del Consell Municipal de la Dona. Igualment, es comptarà amb les intervencions de l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent; ella mateixa; i el delegat del Govern de la Catalunya Central.
Seguidament, es representarà l’ acció artística “Teranyina”, creada especialment per l’ocasió, on, de forma simbòlica, s’exposarà el dolor de les víctimes però també la seva capacitat de superació i la necessitat del suport col·lectiu. L’ acció anirà a càrrec dels joves actor i actriu Elisabeth Vila i Eduardo Castresana, i també de l’alumnat del mòdul d’animació sociocultural del IES Guillem Catà.
Conxita Almarcha de Lilium ha explicat que enguany, “una de les novetats del programa d’activitats seran els actes que es faran a Crist Rei, el dia 28 de novembre, on es col·locaran unes 100 espelmes a les escales de l’església amb uns 50 globus i es durà a terme la crema simbòlica de sentiments negatius que genera aquesta violència contra les dones”. “A més, i en adhesió a la campanya Internacional “ Ni una menys”, les membres del Consell Municipal de la Dona portaran una cartolina amb aquest lema”.
Almarcha ha manifestat la seva preocupació pel fet que, “amb l’increment de demandes contra la violència de gènere, últimament, els jutges quan decreten ordres d’allunyament no donen facilitats a les dones per protegir-se”. “Al principi posaven a la seva disposició un mòbil que activava una alarma i així, la persona de seguida podia avisar que estava en perill, però ara ja no en donen, i només amb l’ordre d’allunyament no és pot garantir la seguretat de les víctimes”, a sentenciat la representant de Lilium.
Al seu torn, Àngels Torrens actriu participant en la peça teatral “El Diari de Martina” i membre de la Coordinadora de grups de teatre amateur del Bages, Bergadà i Solsonès, ha exposat que la gent que fa teatre té un certa facilitat per fer prendre consciencia als ciutadans de diferents problemàtiques. En aquet, sentit, Torrens, ha posat en valor “la tasca d’involucrar els joves en totes les dinàmiques programades per tal que vegin les diferents formes com es manifesta la violència de gènere i que aprenguin que és millor aturar-la des del principi, ja que després s’entra en un procés que és molt difícil d’aturar”.
Implicació de la ciutadania i en especial dels joves
Conscients de la importància de la prevenció com una de les eines més eficaces per lluitar contra la violència masclista, un any més la campanya dóna especial importància a la sensibilització entre els col·lectius més joves amb l’objectiu de fer-los partícips del certamen i implicar-los en la organització i la realització de moltes de les activitats que es duran a terme.
Així, l’alumnat de secundària, amb la col·laboració del professorat dels centres, tornarà a ser l’ encarregat d’escriure el manifest que es llegirà en l’acte institucional del dia 25 de novembre. Els manifestos que s’elaborin a les aules participaran en un concurs i el text guanyador serà el que representi més àmpliament a les manresanes i manresans en el seu rebuig contra la violència masclista. Així mateix, el reportatge fotogràfic de tots els actes de la jornada formarà part del treball de classe de alumnat de l’IES Lacetània.
Els estudiants de secundària també prendran part en el teatre debat “El Diari de Martina“.
L’exposició “Joves contra la violència”, realitzada per l’alumnat dels insituts Pius Font i Quer i Lacetània, tancarà el conjunt d’activitats protagonitzades pels sector més jove de la ciutat.
Igualment, cal destacar que la imatge triada pels cartell i el tríptic de la campanya s´ha basat en les figures creades per l’ alumne del Pius Font i Quer, Oriol Domingo.
Els estudiants no han estat els únics que han mostrat una major implicació, ja que, també, la ciutadania, mitjançant diferents entitats i col·lectius, ha organitzat un nombrós conjunt d’actes de rebuig, sensibilització o formació per a lluitar contra aquesta greu xacra social.
Diferents associacions de dones, plans de dinamització veïnals, Federació d’Associació de Veïns, coordinadora feminista, coordinadora de grups de teatre amateur, Institut Català de les Dones, Protocol contra la violència masclista del Manresa i el Bages, Consells Municipals de la Dona i de Solidaritat, Oficina Jove, Centre de secundària, etc. s’han sumant a aquesta lluita, arribant a posar sobre la taula una vintena d’actes.
Dades sobre violència 2015
Segons la Macroenquesta de Violència Contra la Dona de l’any 2105 realitzada pel Ministerio de Sanidad, Servicio Sociales e Igualdad, el 12’5% de les dones majors de 16 anys han patit violència física o sexual de les seves parelles. Si s’extrapola aquest percentatge al total de la població són 2’5 milions de dones.
L’ enquesta, però detecta que tan sols el 28’6 % d’ aquestes dones demana ajut a la policia o als jutjats. Els motius principal per a no denunciar són: no donar massa importància a la violència (44’6%), la por a les represàlies (26,56%), i la vergonya o el no voler que ningú ho sàpiga (21,08%).
Entre les dades preocupants que es desprenen de l’estudi destaquen que de les dones que sí ho han denunciat, el 27’5% van continuar la relació amb el seu agressor i que el 20’9% es van fen enrere i van retirar la denúncia.
Els fills apareixen també com a víctimes ja que el 63’6% de les dones afirmen que hi eren presents durant l’ agressió. En el 92’5% dels casos eren menors de 18 anys, i d’aquets, 64’2 % també van patir directament la violència.
En relació amb les dades oficials sobre víctimes mortals, a tot l’ estat espanyol són 45 les dones assassinades. Però aquestes dades no comptabilitzen a les dones espanyoles assassinades en altres països, ni a altre persones assassinades per la seva relació amb al víctima ( fills, noves parelles, familiars, amigues... ) malgrat ser també víctimes de la violència masclista.
Des de l’ any 2003 cap aquí, hi ha hagut més de 800 dones assassinades.
A Catalunya, durant el 2015 han estat 8 les dones mortes a mans de les seves parelles o exparelles de les qual cap havia posat denúncia prèvia. Segons fons del Departament d’Interior de la Generalitat el nombre de denúncies interposades als Mossos d’Esquadra per violència masclista en l’àmbit de la parella durant els 9 primers mesos ha estat de 9.736, de les quals671 a la Regió Central.
Malgrat que el nombre de demandes de protecció a Catalunya han anat augmentat progressivament en els darrers anys, paral·lelament també ho han fet el nombre de denegacions d’ aquestes mesures per part dels jutjats. Així, el 2010 representaven el 47’4% del total de demandes presentades, el 2012 el 58’7%, el 2014 el 66’1%, i només en el primer trimestre del 2015 ja són el 62,5% de totes les demandes.
La Línia d’ Atenció a les Dones 900 900 120 de l’ Institut Català de les Dones ha rebut fins a l’ octubre, 8.658 trucades per violència masclista, amb una mitjana de 886 al mes. 313 eren procedents de les comarques centrals. Les dones manifestaven violència psicològica en el 96’1 % del casos, física en el 33’7%, econòmica en el 8’1% i sexual en 2’3%. Moltes vegades, però coincideixen més d’una forma.
El SIAD ha atès, fins l’1 d’octubre, un total de 228 dones de les quals 104 han estat per violència masclista, (71 actual i 33 en situació de violència prolongada en el temps).
La nacionalitat de la majoria de les dones és espanyola (76 dones). No destaca de forma especial cap altre de les 14 nacionalitats registrades. Per edats, la franja més nombrosa correspon a les dones de 36 i 45 (36 dones), seguida de les de26 a 35 (26), i les joves d’entre 18 i 25 (12).
Actes de la Campanya
- Durant el mes de novembre
Concurs de manifestos contra la violència
Adreçat a l’alumnat de secundària
Organitza: SIAD Montserrat Roig
Col·labora: Instituts d’educació secundària de Manresa i Consell Municipal de la Dona
Del 23 al 27 de novembre
Dinàmica free hugs (abraçades lliures)
Dinàmiques per treballar la prevenció de la violència de gènere entre els joves
Lloc: Centres d’ educació secundària
Hora: durant l’estona del pati
Organitza: Oficina Jove del Bages
23 de novembre
Conferencia “Com prevenir la violència de gènere”
A càrrec de Gemma Lienas , escriptora i activista feminista
Lloc: Sala d’actes de l ‘IES Lluis de Peguera
Hora: 19 h.
Organitza: PDC i Favm
Xerrada “L’educació, la salut i els drets de les nenes i el treball per evitar els matrimonis infantils”
A càrrec de Jordi Folgado director general de la Fundació Vicente Ferrer amb la participació del cor d’ alumnes de l’ Escola Jeroni de Moragues d’ AMPANS
Lloc: Auditori de la Plana de l’ Olm
Hora: 19’30 h.
Organitza: Fundació Vicente Ferrer
Col·labora: Consell Municipal de Solidaritat, Ajuntament, Gedi i AMPANS
24 de novembre
Xerrada “Dona, l’ esport t’allibera”
A càrrec de Javi Garcia espeleòleg
Hora: 18 h.
Lloc: Centre Cultural el Casino
Organitza: Lilium, Grup de suport a les dones víctimes de violència masclista
Del 24 de novembre al 2 de desembre
Exposició “Joves Contra la Violència”
Lloc: Vestíbul de la Biblioteca del Casino
Organitza: SIAD Montserrat Roig , IES Pius Font i Quer, IES Lacetània
Del 24 de novembre al 11 de desembre
Exposició “Els drets humans de les dones”
Lloc: Biblioteca del Campus Universitari de Manresa
Organitza: Consell Municipal de Solidaritat, ajuntament de Manresa i Manresa Campus Universitari
25 de novembre
Presentació de la Guia d’Acollida Infants i Adolescents Víctimes de Violència Masclista en el Nucli Familiar a la Xarxa del Bages.
Dins del circuits del protocol de violència masclista de Manresa i el Bages. Amb la ponència de Raül Lizana expert en violència masclista.
Adreçat a professionals
Lloc: Consell Comarcal del Bages
Hora: 9’30 h.
Organitza: Consell Comarcal del Bages i Ajuntament de Manresa
Teatre “El Diari de Martina” d’ Albert Cases
A càrrec d’Àngels Torrens i Pere Font
Debat posterior
Adreçat a l’alumnat de batxillerat
Hora: 10 h .
Lloc: Auditori de la Plana de l’ Olm
Organitza: SIAD Montserrat Roig i Oficina Jove del Bages
Acte Institucional Contra la Violència de Gènere. Penjada del llaç blanc a la façana de l’Ajuntament.
Lloc: Plaça Major de Manresa
Hora: 12 h.
Acció Artística: Teranyina
Amb Elisabeth Vila, Eduardo Castresana i l’ alumnat del mòdul d’ animació sociocultural Guillem Catà
Organitza: SIAD Montserrat Roig - Ajuntament de Manresa
Col·labora: Instituts d’ Educació Secundària i Consell Municipal de la Dona
26 de novembre
Taller jove: Existeix la igualtat real entre nois i noies?
A càrrec de Carmen Batista, tècnica del SIAD de Manresa
Lloc: Ludoteca de la Balconada ( locals comercials)
Hora: 17 h.
Organitza: PDC la Balconada
Xerrada “Mutilant somnis: L’ Ablació”
A càrrec de Fatou Faye Secka cofundadora de l’ Associació Equis-Mutilació Genital Femenina
Hora: 19 h.
Lloc: Centre Cultural el Casino
Organitza: Associació de Dones del Senegal del Bages
27 de novembre
Dinar col·loqui amb M. Rosa Argelaguet i Isanta,
Directora de l’ Escola Politècnica Superior d’ Enguinyeria de Manresa i impulsora de l’ accés de les dones als estudis universitaris tecnològics
Lloc: Espai Rubiralta
Horari: de 14 a 16 h
Preu: 15 euros sòcies, 17 euros no sòcies
Inclou dinar, xerrada i col·loqui
Reserves: deim@deim.cat
Organitza: Dones emprenedores Innovadores de Manresa
El Nord de la Dona contra la violència de gènere
Exhibició de hip hop, encesa d’ espelmes i xocolatada
Hora: 18 h.
Lloc: Pl. Oleguer Miró
Organitza: El Nord e la Dona
28 de novembre
Cremem les violències Acte del Consell Municipal de la Dona contra la violència masclista
Hora: de 18 a 20 h.
Lloc: Crist Rei
Organitza: Consell Municipal de la Dona
Col·labora: Ajuntament de Manresa
Teatre “El Diari de Martina” d´Albert Cases
A càrrec de Àngels Torrens i Pere Font
Hora: 21 h.
Lloc: Sala Els Carlins
Entrada Lliure
Organitza: Coordinadora de grups de teatre amateur del Bages, Berguedà i Solsonès
- Durant el mes de desembre i gener
11 de desembre
Formació sobre Consum d'alcohol i altres substàncies en la violència masclista de parella
Adreçat a professionals
Lloc: Seu de la Delegació del Govern a la Catalunya Central, Palau Firal de Manresa, Polígon Industrial Els Dolors (Palau Firal) s/n.
Horari: 9 a les 14 h
Organitza : Institut Català de les Dones i Escola de l’ Administració Pública de Catalunya
Del 15 desembre al 18 de gener
Exposició “Els drets humans de les dones”
Lloc: Biblioteca de l’Ateneu les Bases
Organitza: Consell Municipal de Solidaritat, Ajuntament de Manresa