Manresa rebutja la violència de gènere amb un acte institucional a la plaça Major

A més del minut de silenci per les víctimes, s’han llegit els manifestos commemoratius del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones i s’ha escenificat una acció artística a càrrec d’alumnes de l’institut Guillem Catà

 

imagen

Aquest migdia s’ha dut a terme a la plaça Major de Manresa l’acte institucional del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, que se celebra avui. Aquest matí s’ha penjat el llaç blanc a la façana de l’edifici consistorial i a migdia s’ha fet la lectura dels manifestos institucionals. 

 

L’acte ha estat presidit per Mercè Rosich, regidora d’Acció Social i Cooperació, i Igualtat, i ha comptat amb la presència dels regidors de l’Ajuntament de Manresa; Ivet Castaño, coordinadora de l’Institut Català de les Dones a Barcelona; Eduard Freixedes, director els Serveis Territorials d’Interior a la Catalunya Central; Albert Marañón, conseller comarcal de l’Àrea d’Acció Social i Ciutadania; i representants de diverses institucions i centres d’ensenyament de secundari de Manresa

 

L’acte ha començat amb la lectura dels manifestos contra la violència de gènere. El primer ha estat el que han elaborat els alumnes de 4t d’ESO de l’institut Pius Font i Quer, guanyador del concurs adreçat als alumnes de secundaria de la ciutat i que representa el manifest de l’Ajuntament de Manresa. L’han llegit Aina Sánchez i Ainoa César.

 

Després, s’ha llegit el del Consell Municipal de la Dona, a càrrec de Montserrat Margarit; i, finalment, el manifest institucional de l’Institut Català de les Dones, a càrrec d’Ivet Castaño.

 

En acabar les intervencions, Mercè Rosich s’ha dirigit al públic per animar a seguir fent feina d’educació contra la violència de gènere “des dels centres d’ensenyament i les institucions”, i afirmar que “tant de bo el 25 de novembre fos un dia com qualsevol altre del calendari i no haguéssim de reivindicar l’eradicació de la violència de gènere”. També ha agraït la presència del públic a la plaça.

  

Tot seguit, s’ha representat l’acció artística “Teranyina”, en la qual s’ha exposat de forma simbòlica el dolor de les víctimes de la violència masclista, però també la seva capacitat de superació i la necessitat del suport col·lectiu. La representació a anat a càrrec d’Elisabeth Vila, Eduard Castresana i els alumnes del mòdul d’animació sociocultural de l’institut Guillem Catà de Manresa.

 

L’acte ha finalitzat amb un minut de silenci en record de les víctimes de la violència de gènere.

 

Manresa està duent a terme, fins l'11 de desembre, una campanya de sensibilització contra la violència de gènere amb diverses activitats, organitzades pel Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD) i el Consell Municipal de la Dona.

 


Manifestos del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones

 

 

  • Manifest de l'Ajuntament de Manresa, guanyador del concurs convocat entre els instituts de secundària:

 

Manifest en contra de la violència de gènere

 

Mercedes, Laura, Estrella, Lucía, Itziar; Gina, Maialva, Alejandra... Al pronunciar aquests noms no ens produeixen cap sentiment, però si afegim que aquests són els noms de dones que han estat assassinades aquest any, víctimes de la violència de gènere, tots hauríem de reflexionar i pensar el per què d’aquest gran problema. Per què ens ho deixem fer? No és culpa seva, no és culpa de les víctimes. És culpa de tots nosaltres i d’aquesta societat en la que vivim.

 

La violència desapareixerà quan les dones deixin d’estar al capdavant de les llistes d’atur o de patir la infravaloració dels seus treballs. Desapareixerà quan les dones deixin de ser ciutadanes de segona i participin de forma igualitària en la societat. Desapareixerà quan es deixi de fer servir la seva imatge com a objecte de consum, quan les seves paraules s’escoltin amb el mateix volum que les dels homes. Desapareixerà quan hi hagi una veritable educació no sexista on les nenes i els nens tinguin present i futur amb les mateixes possibilitats.

 

I des d’aquí fem una crida per aturar la violència, per aprendre a valorar a la dona. Volem alliberar a les ànimes adolorides i denunciar al mal tractador. Rebutgem la desigualtat entre sexes i l’home violent, la ceguesa de la societat i la sordesa del poble.

 

El silenci no ha de ser mai la resposta, ni per a la víctima de la violència, ni per als que convivim amb qui la pateix. No hem de ser testimonis. La violència de gènere és un fenomen que s’estén per tot el món.

 

Volem imposar el defensar i fer respectar els drets humans. Donar suport a les dones en la seva lluita contra tota mena de violència i a solidaritzar-se amb les dones que la pateixen. Aprendre a resoldre pacíficament els conflictes i reconèixer els errors, ja que la violència mai pot resoldre els problemes que sorgeixen en les relacions.

 

És hora de lluitar perquè no siguin necessaris cadàvers perquè la justícia actuï de forma eficaç i justa, ja que un cop s’és cadàver, les lleis i els judicis ja no serveixen per a res.

 

 

  • Manifest del Consell Municipal de la Dona

 

El 17 de desembre de 1999, l’Assemblea General de l’ONU (Nacions Unides), mitjançant una Resolució (Nº 54/134), va declarar aquest dia 25 de Novembre, com Dia Internacional per la supressió i/o eliminació de la Violència contra les Dones, dit altrament: Violència Masclista.

 

Dia que ens ha de servir per recordar a totes les Dones víctimes d’aquesta violència.

 

Aquest 2015 hem patit, com una pluja fina i constant, l’aspecte més trist, més frustrant i més dolorós d’aquesta violència,  degut a una quantitat d’assassinats de Dones, fora de mida, que sembla no tenir fi, i què, evidentment, ens provoca sentiments i emocions d’Indignació, Ràbia, Frustració…, però, també, sentiments de: Pena, Tristesa, Dolor....

 

Uns sentiments i emocions que se’ns activen davant d’aquesta violència contra la Dona, que és cruel i destructiva. Violència que habitualment es mostra invisible, degut a la seva quotidianitat, i que la trobem a través de diferents formes en els mitjans de comunicació: anuncis, notícies, brometes, acudits…, etc, que van incidint i remarcant les diferències entre sexes. Vivim en una societat sexista amb conceptes socials, culturals, religiosos, que comporten el domini dels homes sobre les dones.

 

Vivim un  “patriarcat”, que és la manifestació d’una societat, política i econòmica, basada en uns models ancestrals, transmesos al llarg de la Història, com una forma cultural de discriminació i desigualtat de la dona. Diferències culturals i sexistes que alguna cosa tenen a veure, creiem, amb la violència i les agressions que sofreixen les Dones.

 

Per això és important demanar, reivindicar, que aquest tema passi a ser una qüestió d’Estat, perquè tota la societat, dones i homes, i totes les Institucions civils i polítiques, prenguin consciència a favor de l’eradicació d’aquesta xacra.

 

És necessari una revolució cultural per combatre aquesta violència masclista. Les Lleis han d’anar acompanyades per la Prevenció i la Formació. Les Lleis i els Drets són el motor i la força que ens poden portar cap a una transformació de la societat.

 

Les Dones del Consell Municipal, juntament, com avui és fa patent, en aquesta Plaça Major, amb els joves estudiants de la nostra ciutat, i com ells molt bé han dit i demostrat amb la seva participació i els seus manifestos, de voler ajudar a reflexionar i incidir per a poder anar construint una societat més justa i més igualitària, on les relacions, entre sexes, siguin unes relacions de respecte mutu.

 

És una lluita de tota la societat. Una lluita que ha de donar pas a un nou món. Un món sense aquests sofriments, aquest dolor i aquesta violència, que encara, avui, veiem com s’exerceix contra les dones.

 

Un record per a totes les DONES del món que pateixen i conviuen amb aquest fet terrible, que va més enllà de l’assassinat, com és la por constant i inevitable.

 

I un record més sentit per a totes les Dones mortes, assassinades, pel sol fet de ser Dona.

 

Un record que ens ha de servir per donar-nos força i per lluitar i fer visible aquesta problemàtica.

 

Aquest és el gran repte que tenim al davant, i l’hem d’assolir amb el suport i la col·laboració de totes les Institucions, de tota la societat civil, i pública i, evidentment, de totes les Dones i Homes de la nostra ciutat, perquè així ho puguem fer realitat.

Manresa, 25 de novembre del 2015.

Documents relacionats

  • imagen