L’acte, en el que també s'han lliurat els Premis Lacetània, s'ha convertit en un clam contra el feixisme i l'alcalde Valentí Junyent ha fet una crida a no oblidar "els errors -i sobretot els horrors- del passat per evitar que es reprodueixin en el futur".
El Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa, ha acollit aquest divendres l’acte de lliurament del 33è Premi Bages de Cultura, instituït per Òmnium Cultural del Bages, que enguany s’ha atorgat a la historiadora manresana Rosa Toran Belver, per la seva dilatada trajectòria d’investigació i especialment en la recuperació, al nostre país, de la memòria d’aquelles persones que van patir la deportació als camps nazis. En el transcurs de la sessió, l’historiador Joaquim Aloy ha glossat la figura de l’homenatjada fent un clam contra el feixisme.
L’acte ha estat presidit per l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent; el president del Consell Comarcal del Bages, Agustí Comas; el director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos, el president d’Òmnium Cultural del Bages, Jordi Corrons, i el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Joan Calmet. Com a cloenda, l’Orfeó Manresà ha interpretat l’obra Campanades de records, de Jordi Sansa i Llovich, guanyadora del premi Fundació Orfeó Manresà 2014.
L'alcalde Valentí Junyent, en el seu parlament de cloenda, ha fet una crida a no oblidar "els errors -i sobretot els horrors- del passat per evitar que es reprodueixin en el futur. Els ho devem als homes, a les dones i als infants que van patir i que van perdre la vida als camps de concentració del nazisme". També ha considerat que "actes com el d’avui contribueixen a fer créixer la nostra autoestima com a col·lectivitat i esperonar-nos a seguir l’exemple dels homenatjats perquè ens serveixin de model i de referència".
Rosa Toran, després de rebre prestigiós guardó -obra de l’artista Josep Barés- de mans de l’alcalde, ha recordat durant la seva emotiva intervenció per agrair el premi que "la meva família va pagar un preu molt alt per les seves conviccions republicanes" i ha assegurat que "amb feina i compromís espero mantenir vives les raons per les quals m'han atorgat el guardó".
Durant l'acte shan lliurat també els següents Premis Lacetània:
Premi Antoni Esteve per a estudis en el camp de les ciències naturals, de la salut, socials o filologia, o també sobre patrimoni artístic, documental o tecnològic, emmarcats en la Catalunya central. Dotat amb 1.500 euros per la família Esteve. Convocat pel Centre d'Estudis del Bages i Òmnium Cultural. El jurat decideix atorgar el premi a Jordi Sabata i Freixa, pel treball: Dos apunts patumaires, que fa aportacions inèdites sobre aspectes de la Patum de Berga, centrades en dos personatges situats en dos períodes històrics diferents: l’intent de prohibició de la festa per part de l’alcalde Gerónimo Agüero del Peredo el 1806 i l’aportació a la festa per part del músic, director i compositor Fernando Cobeño Heredia entre 1911 i 1916.
Premi Fundació Orfeó Manresà a una composició musical per a cor, per ser cantada en català. Convocat per la Fundació Orfeó Manresà i dotat amb 600 euros per Framun SA “Memorial Pasqual Piñot i Busquet”. Atorgat a Jordi Sansa i Llovich, de Tremp (Pallars Jussà), per l’obra Vora mar, pel seductor caràcter melòdic i el domini dels diferents recursos compositius emprats per fer lluir el cor com a instrument.
Premi Pare Ignasi Puig i Simon sobre algun aspecte històric de l’edat moderna des d’una perspectiva social, humana, artística o patrimonial emmarcat a l’entorn de Sant Ignasi de Loiola a Manresa (1522-1523), de la seva canonització (1622), dels llocs de la ruta ignasiana de la ciutat, de la presència de la Companyia de Jesús a la ciutat o sobre la Manresa dels segles XVI o XVIII, Convocat per l’Ajuntament de Manresa i dotat amb 1.000 euros per Tertúlies a la Cuina. Atorgat al treball: El convent de Sant Domènec de Manresa des del segle XIV al XX. Testimoni històric del pas de Sant Ignasi de Loiola a la ciutat, de Mireia Barbé Rius, una bona aportació al coneixement de la història de la ciutat de Manresa, amb un treball singular sobre la història d’un edifici i del seu contingut artístic, que representa un dels llocs emblemàtics i de més significació de l’estada d’Ignasi de Loiola a la ciutat.
Premi Regió7 de Comunicació per a iniciatives informatives en qualsevol mitjà de comunicació social: premsa escrita, ràdio, televisió, vídeo, CD Rom o Internet, sobre temes de les comarques de l'Anoia, el Bages, el Berguedà, el Solsonès, la Cerdanya, l'Alt Urgell i el Baix Llobregat Nord. Convocat i dotat pel diari Regió7 amb 200 euros. Atorgat a Tànit Fernández i Isaac Rodríguez, per Inamovibles, curtmetratge documental sobre barraques de vinya al Bages realitzat en el marc del programa VISUALS que promouen l’Ajuntament de Manresa i la Taula de les Arts Visuals de la Catalunya Central. El jurat ha valorat tant la iniciativa que ha donat lloc al documental com el documental en ell mateix i la sensibilitat amb què plasma la perdurabilitat de les barraques de vinya al llarg del temps. Igualment, el jurat decideix atorgar una menció honorífica a l’emissora municipal Ràdio Igualada pel cobriment del núvol químic que va obligar a confinar la ciutat i el seu entorn el dia 12 de febrer de 2015. El jurat ha valorat la immediates amb què l’emissora va donar la notícia i la persistència amb què va fer el seguiment, bo i convertint el cobriment periodístic en un servei públic.
Premi Revista Dovella Treball de Recerca per a Joves a estudis sobre qualsevol aspecte de la Catalunya central, fets per estudiants de Batxillerat i Cicles Formatius, en l’àmbit d’humanitats i ciències socials i en el cientificotecnològic. Convocat i dotat amb 250 euros per als autors i subscripció a la revista Dovella per al professor tutor pel Centre d'Estudis del Bages. El jurat decideix atorgar el premi a Aina Berenguer i Santamaria, pel treball: Set vetes per Catalunya, tutoritzat per la professora Lluïsa Batista i Garcia, del Col·legi La Salle, de Manresa, i dedicat a recollir els orígens i la història de tres grans esbarts dansaires catalans, entre els quals i principalment l’Esbart Dansaire Santvicentí.
Premi Sibelius-La Casa dels Pianos a la Millor Cançó per a una composició musical inèdita, amb lletra íntegrament en català. Convocat i dotat per l’establiment Sibelius-La Casa dels Pianos amb 150 euros i l’enregistrament del tema en estudi. Atorgat a l’obra: La por, composta per Eudald Camprubí, pel seu text, l’originalitat i la frescor en la composició.