Les conferències se celebraran a la Sala Plana de l’Om els divendres 11 i 18 de desembre i aniran a càrrec d’Anna Solanilla i Oriol Pérez.
Els actes d’homenatge que s’han dut a terme aquest any dedicats a commemorar el 25è aniversari de la mort del pintor Josep Mestres Cabanes acaben aquest mes de desembre amb la celebració de dues conferències: L’escenografia del modernisme a Catalunya, a càrrec de la professora d’escenografia de l’Institut de Teatre Anna Solanilla; i El wagnerisme a Catalunya al segle XX, a càrrec del musicòleg Oriol Pérez.
Les conferències tindran lloc a la Sala Plana de l’Om els divendres 11 i 18 de desembre, respectivament.
Durant l’any s’han fet un seguit d’activitats que han aplegat un important nombre de públic que s’ha implicat en la celebració i que ha volgut conèixer més a fons l’artista manresà.
Accions per commemorar el 25è aniversari
Així, l'exposició "Josep Mestres Cabanes. Escenaris i perspectives" ala Sala d'Exposicions del Centre Cultural el Casino (del 18 d'abril al 28 de juny) va acollir 4.188 visitants.
Per la seva banda, unes 2.365 persones han anat al Museu Comarcal de Manresa a estrenar una nova sala permanent, que es va obrir el passat 18 d’abril amb una superfície d’uns150 m2, i que reuneix tota l'obra que l’artista havia cedit a la ciutat al llarg del temps.
Aquest espai expositiu, juntament amb l'important fons que es conserva i es mostra a la Fundació JosepMestres Cabanes, fa que la capital del Bages compti amb el millor - més extens i complet - fons d'obra d'aquest autor.
Els ciutadans també van poder gaudir d’una acció d’homenatge que es va celebrar al Teatre Kursaal i que va consistir amb una sessió de música i imatges relacionades amb l'obra d'en Mestres Cabanes a càrrec d’alumnes i professors del Conservatori Municipal de Música i organitzada pel Galliner.
Totes les activitats s'han organitzat conjuntament per l'Ajuntament de Manresa, la Fundació Josep Mestres Cabanes i el Museu Comarcal de Manresa.
Conferències dedicades a Mestres Cabanes
11 de desembre de 2015 a les 20.00 h.
- Antecedents i contrapunts a l’escenografia de Josep Mestres Cabanes (1898-1990)
A càrrec d’ Anna Solanilla i Roselló. Dra. en Història de l’escenografia i professora l'Escola Superior d'Art Dramàtic (ESAD), en l'Especialitat d'Escenografia a l'Institut del Teatre (Barcelona).
La conferència presentarà un recorregut per l’escenografia catalana amb els següents continguts: Els antecedents a l’escenografia de Josep Mestres Cabanes: l’escenografia neoclàssica i romàntica a Catalunya i Francesc Soler i Rovirosa. I els contrapunts: L’escenografia Simbolista d’Adrià Gual i l’escenografia catalana de la postguerra.
18 de desembre de 2015 a les 20.00 h.
- El Wagnerisme i l'esperit català en l'escenògraf Josep Mestres Cabanes (1898-1990)
A càrrec d’Oriol Pérez i Treviño. Musicòleg
La recepció de la proposta estètica i operística del compositor alemany Richard Wagner (1813-1883) va calar d'allò més en diferents universos artístics catalans de finals del segle XIX i inicis del segle XX. Tal fou la seva magnitud que Barcelona va ser la primera ciutat mundial que, oficialment, va estrenar el Festival Escènic Sagrat Parsifal (1882), la nit del 31 de desembre, de 1913 fora del Festival de Bayreuth (Baviera), autèntic santuari wagnerià.
L'ombra i impacte de l’obra wagneriana en molts creadors catalans fou d'allò més gran, i entre aquests cal comptar-hi el pintor i escenògraf manresà. En la seva estreta col·laboració amb el Gran Teatre del Liceu va realitzar les escenografies per a Siegfried (1952) i Tristany i Isolda (1956). En la conferència ens atansarem a les arrels i els fonaments estètics i filosòfics de finals del segle XIX, afectats de ple per l'univers wagnerià, que d'alguna forma arriben fins al nostre escenògraf.