L'Ajuntament de Manresa impulsa el programa Nits Q - Nits de Qualitat per a la millora de l'oci nocturn

Propietaris de diferents locals d’oci nocturn, tècnics i regidors es va reunir per conèixer aquest projecte de l’Agència de Salut Pública de la Generalitat. Properament, es convocarà una taula participativa per engegar accions consensuades per desenvolupar a la ciutat de Manresa.

imagen

 

L'Ajuntament de Manresa ha engegat els mecanismes per impulsar a la ciutat el projecte Nits Q – Nits de Qualitat, un programa que el departament de Salut de la Generalitat de Catalunya està desenvolupant a diferents ciutats amb l'objectiu de prevenir i reduir riscos, així com desenvolupar un entorn més segur i saludable en l'àmbit de l'oci nocturn. Aquest projecte a Manresa està liderat per la regidoria de Joventut i compta amb la implicació de les regidories de Sanitat, Seguretat Ciutadana i Promoció Econòmica.

Amb l’objectiu de presentar aquest projecte, el 13 de febrer passat, al Centre Cultural el Casino, es van reunir una quarantena de persones que representaven a diferents propietaris de locals d’oci nocturn, membres de la comissió de drogodependències, tècnics i regidors de l’Ajuntament de Manresa.

El projecte Nits Q – Nits de Qualitat s’aplica a nivell nacional i té com objectius específics la de crear taules de participació ciutadana al voltant de l’oci nocturn per tal d’engegar iniciatives consensuades per part de tots els agents implicats; fomentar la implantació de “Q de festa!”, un distintiu de qualitat en l’oci nocturn que implica la indústria privada d’oci el món local en les polítiques públiques de Salut de la Generalitat; i promoure la creació de grups de voluntariat en la prevenció i la reducció de riscos en el territori.

Després d’aquest primer contacte amb agents i tècnics de la ciutat es va acordar convocar una taula participativa de l’oci nocturn on es prepararan accions per desenvolupar a Manresa. També es va conèixer la voluntat d’alguns locals d’aconseguir el distintiu Q de festa!.

Distintiu Q de festa!

Q de festa! és un distintiu que reconeix aquells locals i esdeveniments d’oci nocturn que compten amb un seguit de recursos i serveis relacionats amb la salut, el benestar i la qualitat. Aquest projecte no pretén ser tan sols un distintiu, sinó la definició d’una xarxa de locals i festivals d’oci nocturn units en l’objectiu de promoure la prevenció i la reducció de riscos associats al consum i a la festa.

Aquest és un projecte pioner a nivell europeu i forma part de Party+: European Network for Safer Party Labels, una xarxa que vincula projectes d’arreu de Catalunya i de diferents ciutats d’Europa, com ara París, Brussel·les i Zuric, que també ofereixen serveis afegits de qualitat en l’oci nocturn.

Serveis bàsics i serveis extra

El serveis que promou Q de festa! es divideixen en serveis bàsics i en serveis extra. Els serveis bàsics són aquells que l’espai d’oci nocturn ha d’oferir com a mínim per tal de formar part de la Q de festa!. A banda, poden disposar de serveis extra.

Entre els servis bàsics cal tenir a disposició dels clients materials informatius i de prevenció sobre salut, consum de drogues i altres conductes de risc; formació i sensibilització del personal en temes de prevenció i reducció de riscos en l’oci nocturn; eines d’informació preventiva en relació al consum d’alcohol i la conducció; accés gratuït a l’aigua fresca; informació detallada i actualitzada sobre els mitjans de transport públic més propers i màquina de preservatius.

Entre els serveix extra s’inclou la tinença de taps per les orelles (gratuïts per a les persones treballadores i en venda per a usuaris i usuàries); carta específica de combinats sense alcohol; espai de descans; màquines expenedores d’aliments o algun altre sistema de venda; servei de guarda-roba; promoció de l’ús de transport públic o bé sistema propi de transport nocturn i servei d’assistència mèdica immediata en el mateix local.

Les Nits de Qualitat s’han engegat a 14 territoris

Des del 2008 s’han engegat taules participatives NitsQ en un total de 14 territoris: 12 municipis, un consell comarcal i una agrupació de municipis, entre els quals hi ha poblacions com Tarragona, Rubí, Vilanova i la Geltrú, Mataró, Reus, Sant Sadurní d’Anoia, Sitges, Baix Llobregat Nord, Osona, Lleida, Vilafranca del Penedès i la Seu d’Urgell; s’han celebrat 202 sessions participatives i amb la participació directa de més de 300 persones.

Entre aquestes ciutats, Tarragona, Reus, Mataró i la Seu d’Urgell han anat més enllà i ja compten amb distintius Q de festa! a més del Festival Internacional Circuit celebrat a Barcelona i Vilassar de Mar el passat estiu.




Documents relacionats

  • imagen