L’acte commemoratiu del 25è aniversari de la Fundació Universitària del Bages (FUB) ha servit per fer una mirada a aquest quart de segle, des del temps en què quatre dones (una directora, dues professores i una administrativa), amb una màquina d’escriure i una sola aula, estrenaven un projecte modest, fins avui, en què la institució està integrada a la UVic-Universitat Central de Catalunya, imparteix diverses titulacions, ha format milers d’estudiants i té un futur sòlid i prometedor. En un saló de sessions ple, l’alcalde Valentí Junyent ha definit la FUB com un element que potencia l’autoestima de la ciutat i com “un dels elements identificatius més ferms de Manresa”. En l’acte s’ha presentat el llibre “FUB25. La universitat que avança”, del qual és autora la periodista manresana Anna Vilajosana.
Una institució que ha sabut tirar endavant i adaptar-se al seu temps malgrat les condicions sovint adverses i que es projecta al futur plenament consolidada. La Fundació Universitària del Bages (FUB) celebra el seu 25è aniversari amb un bagatge sòlid però amb voluntat de seguir millorant. Avui ha omplert de gom a gom el Saló de Sessions de l’Ajuntament en l’acte commemoratiu del seu primer quart de segle de vida. En el marc de l’acte, l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha obsequiat la FUB, representada pel seu director general, Valentí Martínez, amb un present com a mostra d’agraïment de la ciutat a aquesta tasca.
Precisament Valentí Martínez, vicerector de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i director general de la Fundació Universitària del Bages, ha obert l’acte tot definint la FUB com el resultat de la feina “de persones molt diferents amb talents complementari”. La FUB és el que és, ha dit, “per la seva capacitat d’integrar diferents professionals que treballen a la una i saben aportar. Equips amb objectius clars i sostenibles, amb fites concretes i capaços de sortir de la zona de confort pe r explorar possibilitats de creixement”. Martínez ha parlat del “tarannà FUB” o de “l’estil FUB”, que es tradueixen en “lideratges decidits que valoren el consens i el diàleg, la predisposició per sumar i millorar”. Per a ell, la història de la FUB és la història de les persones que l’han fet possible, però també “una història de confiances. La confiança de la ciutat cap a la institució, la confiança dels més de 4.000 exalumnes que han posat a les mans de la FUB el seu futur professionals, la confiança de professionals, d’empreses, entitats...”
Martínez ha afirmat que aquests 25 anys “no han estat exempts de dificultats, no ha estat sempre un camí plàcid”, i que ara, sumant forces amb la UVic-UCC, la institució “continua amb l’ànim inquiet per seguir creixent, mai prou satisfet del tot, en base a l’esforç del dia a dia”. El director general ha agraït a la ciutat de Manresa “per confiar a la nostra institució una part important dels estudis universitaris a la ciutat.
Anna Vilajosana, autora del volum sobre els 25 anys de la FUB, ha explicat que ha fet un “llibre coral” que explica la història de la institució a partir del testimoni de les persones, concretament una cinquantena, representants dels diversos col·lectius, èpoques i sensibilitats presents a la FUB al llarg d’aquests 25 anys. Vilajosana ha explicat que, en cinc capítols, el llibre fa una trajectòria per la història de la FUB, des dels moments inicials amb només quatre professionals i una aula, fins a l’actualitat i els projectes del futur més immediats. L’autora ha remarcat que la seva feina en la redacció del llibre li ha servit per constatar que la FUB és “una institució excepcional”, la història “d’un èxit que parteix de zero”, i un dels projectes de la ciutat que ha tingut la capacitat de seguir avançant fins i tot en temps de crisi.
Al seu torn, Jordi Montaña, rector de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, s’ha felicitat per la confluència de la FUB amb la Fundació Universitària Balmes de Vic, amb la qual conjuntament conforma la UViC-UCC, que és una “universitat forta i competitiva, presencial i virtual alhora, local i global, centrada en la docència però també en la recerca, jove i per això adaptada al seu món i que mira més enllà d’ella mateixa: a la gent, al teixit productiu, al món”. Montaña ha desitjat un futur prometedor per a una universitat “que obre les portes del país al món”.
Ha tancat el capítol de parlaments l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, que ha assegurat que l’acte d’avui té una gran significació per a la ciutat de Manresa i ha assegurat que durant aquests 25 anys la institució ha estat capaç de “sumar, fer bona feina i obtenir bons resultats”. Per a Junyent, la FUB ha posat en valor una tasca formativa i cultural, però la seva feina també ha tingut “una afectació urbanística, econòmica i ha millorat l’autoestima de la ciutat”. Un camí d’excel·lència que es tradueix, avui, amb gairebé 4.000 alumnes, instal·lacions de més de 20.000 metres quadrats i tres edificis, “un orgull de la nostra ciutat”.
L’alcalde ha afirmat que la institució té “una sòlida projecció de futur, sobre la base de la feina ben feta. La ciutat us continuarà acompanyant en un aquest projecte, que és un dels elements identificatius més ferms de la nostra ciutat”. Per a l’alcalde, el Saló de Sessions ple aquest vespre “és el millor presagi d’un gran esdevenidor per a la FUB i per una Manresa com a capital universitària de referència”.
La coral Lupulus Ensembla ha posat punt i final a l’acte amb la interpretació de tres peces, la darrera de les quals, l’himne “Gaudeamus Igitur”, corejada pel públic dempeus.