En la mateixa sessió ha aprovat també fer la petició al ministeri d’Hisenda perquè tingui en compte la tendència evolutiva de la població per determinar la consideració de gran ciutat.
El Ple de l'Ajuntament de Manresa ha donat llum verd a l'aprovació inicial de la modificació de l'ordenança que regula els serveis funeraris a la ciutat. Amb 21 vots a favor i 4 abstencions –de la CUP i Democràcia Municipal–, el ple ha obert la porta a la liberalització del servei, tal com marquen les directives dela Unió Europea. Així, Manresa passa a ser una de les primeres ciutats del país a fer aquest pas i això permetrà que una quarta empresa funerària opti a operar al municipi.
Fent servir el reglament de participació ciutadana ha intervingut per defensar la proposta del director tècnic de l'empresa Eternam Serveis Funeraris, Aureli Sánchez.
L'actualització de l'ordenança implica dos canvis importants. D'una banda, qualsevol empresa amb llicència de serveis funeraris concedida per un altre Ajuntament de l'Estat podrà operar a Manresa. Fins ara, només ho podien fer les companyies que havien obtingut llicència a la mateixa ciutat i que hi tenien tanatori. Per tant, l'altra modificació important és que la nova normativa elimina l'obligatorietat de disposar al municipi de tanatori o de sales de vetlla. D'aquesta manera, la possibilitat d'utilitzar algun dels tres tanatoris que actualment hi ha a la ciutat dependrà, exclusivament, dels pactes que estableixin les empreses.
Un altre dels punts destacats del Ple d’ahir va ser l’aprovació d’una moció que insta al ministeri d'Hisenda a reconsiderar la decisió de retirar la categoria de gran ciutat a Manresa. Tal com havia informat aquest ajuntament en una nota de premsa, el ple demana que el govern espanyol tingui en compte l'evolució de població i no pas la xifra padronal vigent a la data de la revisió, que es fa cada quatre anys. Tots els grups -menys Democràcia Municipal, que es va abstenir- van donar suport a aquesta petició al ministeri.
Proposició sobre el Mercat de Puigmercadal
Per altra banda, el pel municipal ha aprovat una proposta de la CUP esmenada pels grups de Convergència i ERC que no tanca la porta a cap model de gestió futura del mercat municipal de Puigmercadal en vistes a la finalització de la concessió de l'actual empresa el juny d'enguany.
La proposta de la CUP es basava en quatre punts: descomptar als paradistes la quota municipal d'aquest any per evitar nous tancaments, establir un sistema de bonificacions a partir d'uns criteris preestablerts, remunicipalitzar el servei quan caduqui, al juny, l'actual concessió i establir una mesa de treball mixta entre paradistes i membres de l'Ajuntament. Per la seva part, l'esmena del govern, anul·la la possibilitat de bonificacions perquè pot suposar un greuge entre els paradistes i legalment no és aplicable, i obrir el punt de la remunicipalització a la possibilitat que arribés alguna proposta de gestió externa que complís amb un mínim de criteris.
Homenatge als deportats als camps nazis i suport al col·lectiu LGTBI
Al ple també es va aprovar, per unanimitat de tots els grups, una moció per la qual es felicita dues joves alumnes de l’institut Pius Font i Quer, Ariadna Moyano i Alejandra Ibarra, i el seu tutor Jordi Pons, pel seu treball de reconeixement als manresans deportats als camps nazis. En aquest sentit, l’Ajuntament demanarà a l’Associació Memòria i Història de Manresa i altres institucions i entitats col·laboració per contrastar i si s’escau ampliar les dades aportades pel treball d’aquestes joves estudiants, per tal de fer una proposa de reconeixement a Manresa, a partir de l’any vinent.
D’altra banda, el ple va aprovar per unanimitat una moció sobre el desplegament de la llei catalana 11/2014 per garantir els drets de Lesbianes, Gais, Transgèneres, Bisexuals i Intersexuals (LGTBI) i per a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia a Manresa, i va rebutjar una esmena del grup de Ciutadans sobre aquesta temàtica.
Una altra proposició aprovada per unanimitat va ser la que feia referència a donar suport a la Declaració de Sant Sadurní d’Anoia per a la lluita contra el canvi climàtic. També es va aprovar la proposició d’ERC, CiU, CUP i DM de suport a les mobilitzacions i accions contra el Pla Hidrològic de l’Ebre.
Finalment, un altre punt destacat fou l’aprovació del nomenament de representats de la corporació en entitats i organismes que requereixen representació municipal.